GANER Opublikowano 14 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2004 Witam i zwracam sie z pytaniem do spec-mechaniorów :buttrock: Czy moze mi ktos wyjasnic co znaczą cyfry nabite na wale i na karterze.Z tego co sie orientuje potrzebne sa one do pasowania panewek ale jak sie to robi? A jeszcze jedno czy można kupić w Polsce PLASTIGAUGE(służy do mierzenia luzów na panewkach,walkach rozrządu itp.) Moto to Fj 1200 1993 rozbita przez kumpla Z góry dzieki pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avalon Opublikowano 15 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2004 Specjalne plastikowe druciki do kontroli luzu na panewkach możesz kupic np. u mnie w sklepie z częsciami Peugeot.Tyle że masz troche daleko :lol: Możesz oczywiście gdzies w swojej okolicy zapytac w salonie.Taki zestaw ma swój nr. katalogowy i mozna go kupic/zamówić.U nas mechanicy uzywaja jak robia panewki. To mało popularna (a dobra) metoda kontroli luzów,a niektórzy mechanicy nawet o niej nie słyszeli :mrgreen: Czy cyfry nabite na wale i karterze służa do pasowania panewek, tego nie wiem.Sądze jednak że chyba nie.Ja bym raczej sie tym nie sugerował w pasowaniu panewek tylko wziął średnicówkę, mikrometr, pasametr i wszystko sprawdził na piechotę Jeśli znasz wymiary i tolerancje pasowania to dobierz panewki z podgrupy selekcyjnej do wymiarów czopów wału korbowego.Ale po co ja to piszę :?: Skoro sam robisz takie naprawy znaczy wiesz o co w tym wszystkim chodzi. :idea: Cytuj Czarny, ciężki, szybki... Olympus E-3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 15 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2004 Napewno nic wspolnego nie maja z doborem panewek.Niech kumpel kupi serwisowke, np Haines, czy Clymer i zapozna sie z tematem jak chce to sam robic. Mniejsze pieniadze niz wyda w warsztacie, ale trzeba sie troche pouczyc. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi