Dawid1981 Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Mierzylem ostatnio dwa waleczki od kaśki.Jeden z kolem rozrządu a drugi bez (po dwa pomiary).Mysle ze powinien miec cos pomiędzy 58 a 62 HRc.Na jednej krzywce prawie sie udalo heh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qurim Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 (edytowane) Jak to jest że takie wałki osiągają wartości pomiaru wychodzące poza zakres najtwardszej stali dla której jest ok.70HR? A rozbieżność pomiarów niezła. Widoczna różnica w trzeźwości pracowników odpowiedzialnych za obróbkę cieplno-chemiczną tych wałków w fabryce. Te najtwardsze pewnie z początku I zmiany, miękkie z końca II zmiany gdy już mało kto się starał. :icon_mrgreen: Edytowane 3 Stycznia 2012 przez qurim Cytuj MotorcycleStorehouse Dealer. Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla! Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid1981 Opublikowano 3 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Jak to jest że takie wałki osiągają wartości pomiaru wychodzące poza zakres najtwardszej stali dla której jest ok.70HR? A rozbieżność pomiarów niezła. Widoczna różnica w trzeźwości pracowników odpowiedzialnych za obróbkę cieplno-chemiczną tych wałków w fabryce. Te najtwardsze pewnie z początku I zmiany, miękkie z końca II zmiany gdy już mało kto się starał. :icon_mrgreen:Trzeba patrzec na te czerwone cyferki na zegarze heh:))) a tam jest max 57 HRc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qurim Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Aaaaa.. Sprytne. Teraz czaję. :icon_mrgreen: Na ostatnim foto z pomiaru światło oślepia czerwone cyfry więc odruchowo zanotowałem jedyne widzoczne liczby czyli czarne a te pokazują wartość prawie 80. Sorki. :notworthy: Cytuj MotorcycleStorehouse Dealer. Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla! Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bosun Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Dawid,ja przez Ciebie siwych włosów dostanę....Wychodzi na to,że najlepiej było by odlać kompletny,nowy silnik,niż bawić się w remont oryginalnego ruska.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid1981 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Dawid,ja przez Ciebie siwych włosów dostanę....Wychodzi na to,że najlepiej było by odlać kompletny,nowy silnik,niż bawić się w remont oryginalnego ruska....Nie ma tak zle :) jak ma wiecej niz 50HRc to ujdzie w tloku ale jak mniej to juz troszke niebardzo.Jak sie obrobie to wpadne podratowac twojego sprzęta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid1981 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 (edytowane) Witam.Dodaje jeszcze pomiary z twardości popychacza zaworowego (zdjecie 2),sruby regulującej luz zaworowy (zdjęcie 1) oraz dla porównania pomiar twardości lożyska(zdjęcie 3).Zaznaczam ze popychacze zaworowe kupione na allegrino od jednego ze sprzedawców a pomiary wypadly w normie:).pozdrawiam Edytowane 13 Stycznia 2012 przez Dawid1981 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid1981 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 Dodaje trzy foteczki oryginalnego walka od Świątka niestety bez pomiaru twardości bo twardościomierz jaki posiadam ma zbyt duzy nacisk i przebija warstwę ulepszona .Trzeba miec mikro twardosciomierz o mniejszym nacisku bo warstwa na tym walku jest bardzo cieniutka ale jak podaje producent wynosi 60 HRC.Zębatka napedu pompy oleju w tym walku jest osobnym elementem osadzonym na klinie i nie stanowi calości z walkiem tak jak to wystepuje w oryginale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi