Skocz do zawartości

jak wyczyscic wydech w mz'tce??? prosze o pomoc

Dima
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

czeeeeee

Po wypalaniu wydechu zyskasz "piekny " żółtawy odcień , chyba ze przesadzisz to wtedy powychodzza roznokolorowe plamy na chromie , ja bym sobie wypalanie odpuscil bo duze ryzyko spartolenia sprawy , lepiej jest uzyc sody kaustycznej ktora wyżre wszystkie osady i inne syfy , tylko jedna uwaga soda kaustyczna jest silnie żrąca i trzeba uwazac zeby sie nie poparzyć !!! czyli gumowe rekawice i inne tego typu zabezpieczenia , bo oparzenia po tym specyfiku są bardzo nieprzyjemne :) (delikatnie mowiac)

pozdrawiam herflik

czeeee

Trzeba popytac w sklepach z artykulami chemicznymi albo gospodarstwa domowego , kiedys mozna bylo to dostac w takich miejscach a teraz to nie wiem . Ja mam stary zapas i nie musze kupowac :mrgreen:

Te wszystkie "krety " do przepychania rur kanalizacyjnych sa robione chyba na podobnych zwiazkach , ale jeszcze tego nie probowalem

pozdrawiam herflik

Jeszcze takiego sposobu z ta soda niesłyszałem, no ale jak muwisz ze jest skuteczny to spoko trzeba bedzie sprubowac kiedys. Ja ostatnio swuj wydech wypalałem i jest ok, to fakt ze stracił kolor no ale ja przerabiałem swuj tłumnik wiec mi na kolorze nie zalezało bo i tak bede go malował na czarno a na koncówke wstawie róre z kwasówki i na koniec jeszcze ja wypoleruje.

pozdro @

e z ta soda to przesada ja myje nia rece jak mam mocno uwalone smarem ale nie za czesto a tlumik czyszcze zdjemujac go i uderzajacz z wyczuciem o ziemie koncowka wchodzaca w zlaczke kolanko-tłumik kikla razy wlaniesz i wyleca syfy z tlumika (koncowka delikatne sie wywinie na zewnatrz ale wez mlotek dognij spowrotem i tak nie bedzie widac bo jest pod zlaczka najlepiej wlozyc kolanko i dopier wtedy doginac aby nie przegiac i nie zrobic z kola jajka :) ) czyscilem tak i w simie i w eci ale jesli ci sie tak zrobil ze masz zapchany to znaczy ze przesadzas z olejem w paliwie zanim to zrobisz sprawc czy jest ses etka na wolnych obrotach z tlumika powinno wyraznie czuc na dloni stumien spalin nawet w odleglosci paru centymetrow od dziury powinienes czuc mocny strumien a jak podkrecisz gazu to musi byc churagan ;) jesli przykladasz reke do dziury a tam ledwo cos dmucha to faktycznie tlumik zapchany ;)

jesli bedziesz mial problemy z wlozeniem kolanka do tlumika to wez gumowy mlotek i wbijaj kolanko w tlumik albo przyloz deseczke do kolanka i zwyklym mlotkiem wbijaj z wyczuciem oczywiscie ;)

wielkie dzikeki za rady!!! co do tego stukania to chyba nic z tego nie wyjdzie :) kupilem es 250/2 z 69' i czuje ze mam strasznie zaolejony w środku wydech sprubuje najpiera postukac a reszte potraktuje soda -jesli ja oczywiscie kupie ale mam kumpla na chemii wiec cos sie zalatwi ;) jeszcze raz wielkie dzieki i pozdrawiam wszystkich ;) do zobaczneia na trasie i szerokiej drogii!!!! przedewszystkim bezpiecznej....

czeeeeee

sodą KAUSTYCZNĄ myjesz rece i nic Ci nie jest :?: :?: :?: :?:

tą samą sodą ktorej uzywa sie do odkamieniania chlodnic samochodowych ? bo cos mi sie wydaje ze sie nie zrozumielismy :?

soda kaustyczna jest bardzo mocnym srodkiem żrącym i trzeba jednak uwazac :!: :!:

pozdrawiam herflik

Soda kaustyczna:

1 DANE TOKSYKOLOGICZNE

Substancja żrąca powoduje ciężkie oparzenia, szczególnie groźna dla oczu.

NDS dla ludzi wynosi 0,5 mg/m3 powietrza.

2 OBJAWY ZATRUCIA

Powoduje zmydlenie i rozpuszczenie tkanki organicznej, powstają miękkie strupy, które nie tamują dalszego przenikania sody w głąb tkanki. Szczególnie niebezpieczne jest działanie na oczy, zaprószenie oka może prowadzić do całkowitej utraty wzroku.

3 PIERWSZA POMOC

Miejsca zanieczyszczone zmyć obficie wodą, a następnie zneutralizować około 1% roztworem słabego kwasu organicznego (cytrynowy, octowy itp.). W przypadku spożycia podać mleko, natychmiast zapewnić pomoc lekarską. Przy oparzeniach stosować środki dla trudno gojących się ran, jak np. dla oparzeń III-go stopnia.

4 ŚRODKI OCHRONY OSOBISTEJ

Pełna osłona twarzy lub okulary ochronne, rękawice gumowe, fartuch, buty gumowe lub z PCV

P.S. Soda kaustyczna to ciało stałe. Herflik, rozrabiasz to z wodą, czy z jak? Wlewasz to do rury, zatykasz czymś i trzęsiesz?

czeee

rozrabiam to z wodą (gorącą ) , wlewam do rury w zatkanym wlotem (mam taki dorobiony gumowy korek ) , wylot zatykam reką ( grube gumowe rekawice , takie jak uzywaja elektrycy ) i potrzasam tym calym ustojstwem , jak sie potrzesie troche to zostawic na jakis czas potem znowu potrzasc i wylac , U mnie po dwoch razach rura byla czysciutka w srodku

pozdrawiam herflik

ps teraz stezenia tego roztworu nie pamietam ;) ale mam zapisane na scianie w garazu wiec przy najblizszej okazji sprawdze i podam :mrgreen: