Skocz do zawartości

Filtr powietrz XJ 600 S/N zamiast 80zl -> 15 zl

bronx
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :D

Chcialem sie czyms pochwalic i moze przyczynic sie do tego ze uzytkownicy tego motorku beda czescie ( cena mniejsza) wymieniac filtr na nowy. Sam chcialem wymmienic go rok temu ale niestety ze wedug mnie niebyl jeszcze usyfiony ( mimo tego ze mial ponad rok i troszke rpzejechane i bardzo zalezalo mi na jego wymianie ) nniewymienilem go poniewaz musialem dokonac napraw i konsewacji ktore bezposrednio wyplywaja na bezpieczenstwo a wiadomo ze z takimi sie niekombijuje . dobrz do zeczy :D przyszedl czas na wymiane filtru regulacje i inne i prawie 450 zl mi wybilo :./

Postanowilem pokombinowac bo widzialem jak sami mechanicy ( w swoich maszynach) zakladali filtry samochodowe , wyjilem wiec moj z motorku pojechalem do sklepu i dobralem rozmiar srednicy , niestey byl krotszy o 2 cm i niedotykal dna skrzynki , wiec dorobilem do niego taki cos co jrest na zdjeciu :)

Filtr ten jest duzo szerszy jak oryginalny wiec napewno niezmniejsza przeplyw powietrza.

TERAZ Pytanie !!!

czy takie rozwiazanie ma sens? czy podcza projektowanai filtru przeliczana jest jego przepustowosc powietrza przy jakis tam obrotach i czy niewyzadze se wiecej zlego jak dobrego??

acha zamieszczam jeszcze fotke starego . moze ktos mi powie w jakim stanie on jest bo szczeze to niewiem czy lekki zasyfiony czy juz poprostu beznadzieja z nim byla:)

koszt wszystkiewgo to filtr typ 230 ( od jakiegos citroena) tupka cianopanu i 3cm rurki gumowej:) wsumie ok 18zl :(

Nie mam przekonania do tego rodzaju kombinacji. Ktoś ustalił, ze filtr ma być taki na nie inny. Byś dał większy = lepszy przepływ to pół biedy. Nie ma się co jednak "napinać". Najlepiej sam ocnisz jak Twoje moto jeździ po wspomnianych modyfikacjach.

Pozdro, Pawel

A wiec zapomnialem dodac ze zwawiej wkreca na sie obroety i ciagnie jeszcze lepiej w dolnym zakresie. Wkladka filtry jest ciensza jak w oryginale , filtr pochodzi z jakiegos citroena benzyny z silnikem 4 cyl i pojemnosci cos miedzy 1,5 a 2. Wykonanie jest takie ze nic niema prawa odleciec , szarpane bylo przezemnie a nienaleze do chuderlakow :)

Wiadomo ze najlepppiej wlozylbym oryginal ale poprostu niemoge sobie na to pozwolic a szkoda mi odstawic moto bo na brudnym i bez niebede jezdzil wiec wymyslilem cos takiego. Zoboaczykmy jak bedzie wygladal po 3-4 miesiacach , nawed niech bedzie koniecznosc wymiany 2 razy do roku to i tak chyba zdrowsze dla mojej kieszeni i dla moto.

dodane

Ten oferowany w larsonie ( tak byl) niedochodzil do konca wiec paprochy mogly leciec do gaznka , wiec tytaj moje rozwiazanie wydaje mi sie byc jaknajbarsziej ok poniewaz wsymie tylko ok 1,5-2 cm jest on skrucony i przychodzi na to ta gume , jak znajde siatke to chce zrobic kilka otworkow i nakleic na nnnie siatke ( ale jeszcze sie nad tym zastanowie :D )

Skoro chodzi, to nie widzę "ale" . Teoretycznie na "nie" ale praktyka pokazała, że nie zawsze tak musi być. Tak samo jak przerabiałemwydech w swoim GS - mechaniczna teoria mówi że można popsuć, ale się udało i nie dośc że ładnie chodzi (brzmi) to nawet osiągi się nie zwaliły 8) .

Pozdro, Pawel

Duzy problem mialem z przepchaniem go ptrzez ten wystajacxy plastik gdzie staje oryginal , sa 2 metody rozebrania skrzynki ( i tak trzeba bak sciagnac wiec to zaden problem ) i wlozyc go od spoadu oraz wyciac ten dupcnik plastikowy i wkladac od gory , ja wybralem do 1 rozwiazanie.