Skocz do zawartości

JEŹDZIMY ZGODNIE Z PRAWEM !!!

koks79
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W swietle przepisow motocykl ma takie same prawa jak kazdy inny pojazd, ale ma i takie same OBOWIAZKI ! O ktorych co niektorzy jakos nie pamietaja.

Jednslad ma jechac przy prawej krawedzi jezdni, owszem, tylko to zalezy rowniez od (...)

ad. 1. niezupełnie. np. jednoślad ma być wyprzedzany z odstępem 1m, ale już wyprzedzać może tylko z "bezpiecznym"

ad. 2. mówimy o jeździe po łodzi, czyli wg. polskiego kodeksu drogowego. a tu nie ma szczegółowych przepisów, zwłaszcza nie spotkałem się z takimi upoważniającymi do zajęcia innej pozycji niż przy krawędzi ze względu na prędkość. de facto wszyscy łamiemy przepisy jeżdżąc poprawnie technicznie - ale takie mamy g**ne prawo w tym kraju

wracając jeszcze do kwestii poruszonej przez Joshę: z definicji pasa drogowego nie wynika zakaz jazdy jednośladu obok pojazdu wielośladowego, jeśli tylko jest na to miejsce. czy jest - warunkują definicje wykonywanego manewru, tj. omijania lub wyprzedzania. na tych przepisach opiera się cała argumentacja uzasadniająca możliwość jazdy motocyklem w korku pomiędzy samochodami

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

ad. 1. niezupełnie. np. jednoślad ma być wyprzedzany z odstępem 1m, ale już wyprzedzać może tylko z "bezpiecznym"

ad. 2. mówimy o jeździe po łodzi, czyli wg. polskiego kodeksu drogowego. a tu nie ma szczegółowych przepisów, zwłaszcza nie spotkałem się z takimi upoważniającymi do zajęcia innej pozycji niż przy krawędzi ze względu na prędkość. de facto wszyscy łamiemy przepisy jeżdżąc poprawnie technicznie - ale takie mamy g**ne prawo w tym kraju

wracając jeszcze do kwestii poruszonej przez Joshę: z definicji pasa drogowego nie wynika zakaz jazdy jednośladu obok pojazdu wielośladowego, jeśli tylko jest na to miejsce. czy jest - warunkują definicje wykonywanego manewru, tj. omijania lub wyprzedzania. na tych przepisach opiera się cała argumentacja uzasadniająca możliwość jazdy motocyklem w korku pomiędzy samochodami

jsz

...ale ja nie mówię o pasie drogowym, tylko pasie ruchu. Taki bowiem, wg. autora będzie blokowany

tfu... przejęzyczenie. pas ruchu. z definicji nie wynika zakaz jazdy więcej niż jednego pojazdu (jeśli szerokość pozwala)

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

• 3 tygodnie później...

dopiero teraz przeczytałem cały temat i musze przyznać że pomysł jest zacny,szczerze pisząc sam kiedys próbowałem jechać motocyklem zgodnie z przepisami,efekt był taki że zostałbym przejechany, staranowany i zepchniety do rowu i w ogóle "zjedzony" przez innych uczestników (czyt. kierowców) szczególnie TIR-ów, podejście jest takie że jeżeli jedziesz motocyklem i nie zapie.....alasz to jesteś h...j a nie motocyklista. Jest taka akcja skierowana do kierowców -NIE ZASÓWAM, motocyklisci powinni mieć swoją - NIE ZAPIER.....ALAM, przepraszam że tak wulgarnie ,ale chyba tak trzeba,pozdrawiam

Na wstępie sorry za nick ^^ - służbowy.. ale wypowiem się prywatnie:

- osobiście do motocyklistów NIC NIE MAM, sam chcialbym dorobić sie jakichś dwóch pożądnych kółek. Jeździcie w miarę normalnie, raz tylko jakiś geniusz pchał sie na czołówke... i musialem hamowac - ale to byl jeden przypadek...

- jesteście dobrze oświetleni w nocy

- w dzień nie raz ciężko was zauważyć jak wyskakujecie za plecami* trzeba być przy was bardzo uważnym...

Akcja w mieście sądzę że powinna przy okazji mieć charakter "zlotu" - "parady" - jeśli już obstawa z policją - z pewnością przyciągacie uwagę ludzi swoimi maszynami - zwłaszcza harlejowcy ^^

- tym samym uważam ze może zamiast paraliżować duże miasto - pokroju łodzi - skupić się na mniejszych miasteczkach - gdzie te drogi nie są tak bardzo uczęszczane - zabite samochodami.