jeszua Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 W swietle przepisow motocykl ma takie same prawa jak kazdy inny pojazd, ale ma i takie same OBOWIAZKI ! O ktorych co niektorzy jakos nie pamietaja. Jednslad ma jechac przy prawej krawedzi jezdni, owszem, tylko to zalezy rowniez od (...) ad. 1. niezupełnie. np. jednoślad ma być wyprzedzany z odstępem 1m, ale już wyprzedzać może tylko z "bezpiecznym"ad. 2. mówimy o jeździe po łodzi, czyli wg. polskiego kodeksu drogowego. a tu nie ma szczegółowych przepisów, zwłaszcza nie spotkałem się z takimi upoważniającymi do zajęcia innej pozycji niż przy krawędzi ze względu na prędkość. de facto wszyscy łamiemy przepisy jeżdżąc poprawnie technicznie - ale takie mamy g**ne prawo w tym kraju wracając jeszcze do kwestii poruszonej przez Joshę: z definicji pasa drogowego nie wynika zakaz jazdy jednośladu obok pojazdu wielośladowego, jeśli tylko jest na to miejsce. czy jest - warunkują definicje wykonywanego manewru, tj. omijania lub wyprzedzania. na tych przepisach opiera się cała argumentacja uzasadniająca możliwość jazdy motocyklem w korku pomiędzy samochodamijsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość josha Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 ad. 1. niezupełnie. np. jednoślad ma być wyprzedzany z odstępem 1m, ale już wyprzedzać może tylko z "bezpiecznym"ad. 2. mówimy o jeździe po łodzi, czyli wg. polskiego kodeksu drogowego. a tu nie ma szczegółowych przepisów, zwłaszcza nie spotkałem się z takimi upoważniającymi do zajęcia innej pozycji niż przy krawędzi ze względu na prędkość. de facto wszyscy łamiemy przepisy jeżdżąc poprawnie technicznie - ale takie mamy g**ne prawo w tym kraju wracając jeszcze do kwestii poruszonej przez Joshę: z definicji pasa drogowego nie wynika zakaz jazdy jednośladu obok pojazdu wielośladowego, jeśli tylko jest na to miejsce. czy jest - warunkują definicje wykonywanego manewru, tj. omijania lub wyprzedzania. na tych przepisach opiera się cała argumentacja uzasadniająca możliwość jazdy motocyklem w korku pomiędzy samochodamijsz...ale ja nie mówię o pasie drogowym, tylko pasie ruchu. Taki bowiem, wg. autora będzie blokowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 tfu... przejęzyczenie. pas ruchu. z definicji nie wynika zakaz jazdy więcej niż jednego pojazdu (jeśli szerokość pozwala)jsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motorek Opublikowano 11 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 dopiero teraz przeczytałem cały temat i musze przyznać że pomysł jest zacny,szczerze pisząc sam kiedys próbowałem jechać motocyklem zgodnie z przepisami,efekt był taki że zostałbym przejechany, staranowany i zepchniety do rowu i w ogóle "zjedzony" przez innych uczestników (czyt. kierowców) szczególnie TIR-ów, podejście jest takie że jeżeli jedziesz motocyklem i nie zapie.....alasz to jesteś h...j a nie motocyklista. Jest taka akcja skierowana do kierowców -NIE ZASÓWAM, motocyklisci powinni mieć swoją - NIE ZAPIER.....ALAM, przepraszam że tak wulgarnie ,ale chyba tak trzeba,pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PowiatBrzeziny Opublikowano 14 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 Na wstępie sorry za nick ^^ - służbowy.. ale wypowiem się prywatnie: - osobiście do motocyklistów NIC NIE MAM, sam chcialbym dorobić sie jakichś dwóch pożądnych kółek. Jeździcie w miarę normalnie, raz tylko jakiś geniusz pchał sie na czołówke... i musialem hamowac - ale to byl jeden przypadek... - jesteście dobrze oświetleni w nocy- w dzień nie raz ciężko was zauważyć jak wyskakujecie za plecami* trzeba być przy was bardzo uważnym... Akcja w mieście sądzę że powinna przy okazji mieć charakter "zlotu" - "parady" - jeśli już obstawa z policją - z pewnością przyciągacie uwagę ludzi swoimi maszynami - zwłaszcza harlejowcy ^^ - tym samym uważam ze może zamiast paraliżować duże miasto - pokroju łodzi - skupić się na mniejszych miasteczkach - gdzie te drogi nie są tak bardzo uczęszczane - zabite samochodami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi