pypek9 Opublikowano 29 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 Cześć wszystkim.W swoim moto zmieniałem skrzynię, znalazłem silniczek z rozwaloną górą(75ccm), więc kupiłem go i postanowiłem przełożyć do swojego silnika skrzynię przy okazji wymieniając wszystkie łożyska, simeringi, oringi, tłok i inne pierdółki. Po złożeniu silnika (który wcześniej miał mechanik, ale tylko go rozebrał) moto nie dawało oznak życia, kompresja była, paliwo tak samo, próby odpalenia kończyły się strzałami ognia z tłumika i lekkim dymieniem. Po chwili postanowiłem przełożyć zapłon z kupionego silnika do swojego (mój 50ccm), zapłon w silniku ma jakieś znaczki "Japan", cięższe koło magnesowe i inne cewki i jak się okazało brak impulasatora(?), zapłon z silnika 75ccm ma lżejsze koło magnesowe, troszkę inne cewki i impulsator. Po przykręceniu wszystkiego silnik zapalił lecz jego zachowanie było dziwne, nie trzyma obrotów poniżej 1,5k (po prostu za mały zamach i nie ma siły się kręcić), silnik jest o wiele słabszy, no i co mnie najbardziej boli, to fakt wkręcania się maksymalnie na 11k rpm i zanik momentu obrotowego przy 9,5k rpm, wczesniej silnik wkręcał sie normalnie na 14k rpm. Zacząłem szukać przyczyny w starym zapłonie, to co wymyśliłem początkowo, to awaria impulsatora ( zapłon z silnika 75ccm, działający , a tutaj zapłon z awarią oraz jego zdjęcie luzem http://images41.fotosik.pl/309/309d353c5e4c70e4.jpg ) zauważalne są nieregularne impulsy. Wyjąłem zapłon i gumową puszkę ze statora z myślą, że jest to impulsator, jak się okazało jest to tylko gumowa osłonka na kable :icon_eek: . Na jakiej zasadzie ten zapłon wydaje impulsy i jak go można naprawić? Wymiana całego zapłonu jest nierealna z powodu kosztów, nowy zapłon jest wart prawie tyle samo co te moto.. :icon_razz: pozdro.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motodynamo Opublikowano 7 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 Witam Temat specjalistyczny .. załóż temat tutaj http://www.zaplon.fora.pl/diagnostyka-ukladow-zaplonowych-cdi-ignition-elektronika-w-silniku,25/ i zrób wiecej fotek elementów związanych z elektryka jakie wymieniałeś Cytuj http://motocdi.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pypek9 Opublikowano 7 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 Z racji, ze nie lubię czekać na odpowiedź na forum jeszcze 'trochę' przy tym posiedziałem. Jak się okazało zapłon ten najprawdopodobniej nie pochodzi z tego silnika, bo ktoś na chama wbijał koło magnesowe jakieś 30* od jego prawowitego miejsca. Po ustawieniu zapłonu na najpóźniejszy moto paliło zaje.. ale do tyłu :icon_mrgreen: . Zapłon poleciał na półkę i jak na razie ustawiłem ten ze stroboskopem u mechanika i jeździ jak na razie normlanie. Temat można uznać za zamknięty.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi