Skocz do zawartości

Problem z manetka gazu

Gość GRUBZ
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Motomaniakow!!!

Mam problem z manetka gazu w moim motoru, 96r Honda VFR750F. Luz w manetce powinien byc okolo 3mm, cytujac ksiazke serwisowa. U mnie teraz jest ustawione ze luz jest 6mm i manetka sie sama zamyka w kazdej pozycji kierownicy. Problem powstaje jak ureguluje zeby te luz skasowac z kierownica w wyprostowanej pozycji. Mantka sama sie zamyka z keirownica w tej pozycji, ale jak przekrece kierownice ostro w obojetna strone to sie zacina. Wkurza mnie taki luz, zwlaszcza ze utrudnia precyzyjne dodanie gazu przy zmianie biegow. Wiem ze linki leca odpowiednia trasa z manetki do gaznikow bo poruwnalem do zdjec w ksiazce i na internetcie. Zasmarowane WD-40 tez sa, i dalej to samo. Ciekawy jestem czy to moze sama linka jest juz zuzyta i poprostu zahacza sie gdzies po srodku. Ale tez, problem wtedy powiniem caly czas wystepowac, a nie tylko jak kierownica jest przekrecona. Niemam pojecia. Czy tak ma byc? Co Wy na to? Dziekuje naprzod za mnostwo odpowiedzi ;)))

PZDR :buttrock:

Tomek

Cze....

Wygląda na to że linka przy skręcie kierownicy jest naprężona.

Jeśli tak to linka jest odrobinę za krótka, albo źle ułożona i przy skręcie kierownicy mocno się zagina tym samym się skracając. Jeśli nie można ułożyć jej poprawnie to pozostaje dorobienie minimalnie dłuższej.

Pozdr...

Ja miałem podobnie na jazdach. Okazało się, że linka gazu jest źle poprowadzona i przez to przy skręcie kierownicy napinała się. Efekt - samoistne gazowanie na zakrętach... makabra. Ale Ty przecież piszesz, że linka poprowadzona jest dobrze... Najlepiej jakbyś pokazał to mechanikowi albo "na sucho" poskręcać kierownicę i obejżeć linkę na całej długości. Trudno powiedzieć coś tak na odległość.

Powodzenia.