Digidy Opublikowano 9 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 możecie mi powiedzieć kto pokrywa koszty ekspertyz ? czy ten co przegra musi wszystko opłacić potem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kivi Opublikowano 10 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2010 Tak dokładnie-wszelkie koszty pokrywa przegrany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Digidy Opublikowano 10 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2010 w polce to jak nie ku*wa to złodziej, nawet w salonie czasem padlinę już sprzedają jako nową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franklin Opublikowano 12 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 (edytowane) Celowo napisałem, że mechanik, a nie biegły, bo trochę rozeznałem się w temacie... Pytałem się prawnika - oczywiście sprawa do wygrania, jestem na lepszej pozycji itd, ale kluczowa będzie ekspertyza rzeczoznawcy... rozmawiałem z rzeczoznawcą - w pracy mam z nimi styczność ;) i powiedział mi, że będzie cholernie ciężko udowodnić kiedy to uszkodzenie powstało, tym bardziej, że nie ma fizycznych śladów uszkodzeń silnika - jak się okazało po rozebraniu... póki co wydałem (nie licząc paliwa i telefonów) około 600zł i wydam jeszcze z 200zł - zostało silnik złożyć i sprawdzić, czy działa... jeżeli po złożeniu dalej nie będzie sprężania to już w warsztacie nie mają pojęcia co może być... bo patrząc na wymiary z serwisówki wszystko się zgadza, zawory nie puszczają, pierścienie ok... w najlepszym przypadku na kwocie około 800zł się skończy, w najgorszym kupię nowy silnik... motocykl to kawasaki zx6r, kupiony za około 6000zł - stąd decyzja o "odpuszczeniu" sobie, mam tylko nadzieję, że jak przez zimę go zrobię to już mnie nie zawiedzie... przy wyższej cenie motocykla nie odpuściłbym... odnośnie samych kosztów na start z procesem - 2400zł adwokat, około 300zł za pozew, 1000-1500zł opinia biegłego + robocizna w warsztacie... po pierwsze nie stać mnie teraz na takie wydatki, po drugie mogę utopić dużo więcej niż do tej pory, po trzecie co najmniej jeden sezon miałbym z głowy... także kolejny raz udało się cwaniaczkowi - i weź tu kup używany motocykl... Edytowane 12 Listopada 2010 przez franklin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cubamen Opublikowano 12 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 także kolejny raz udało się cwaniaczkowi - i weź tu kup używany motocykl... no wiesz przykro gdy cos takiego sie dzieje :icon_arrow: 6 tys mozliwe ze starczyłoby na pierwsza wpłate mogles smigac do salonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hero Opublikowano 12 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 Poczekajmy na informacje po złożeniu silnika, może wszystko będzie działało jak należy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Digidy Opublikowano 12 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 adwokata do takiej sprawy? opinia biegłego + sąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Sestorme Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 600tka ninja, rocznik kolo 99' 2000. Nie mow mi, ze spodziewales sie, ze taki motocykl bedzie tylko troszke zasadzialy i mial spory przebieg... Jak juz ktos napisal, za 6000 mialbys pierwsza wplate, trzeba bylo smigac do salonu, nie koniecznie po nowy, ale bardziej pewny i zawsze troche nowszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franklin Opublikowano 22 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Spodziewałem się motocykla sprawnego - i taki był podczas oglądania przy kupnie, silnik ładnie pracował. Co innego okazało się, kiedy przejechałem się nim do domu - to nie jest mój pierwszy motocykl, miałem już i starsze niż ten i z większym przebiegiem i z żadnym nic takiego się nie działo... w każdym razie silnik już działa, w tym tygodniu powinienem odebrać go z warsztatu. Co było przyczyną - nieszczelność uszczelki najprawdopodobniej... planowanie głowicy i regeneracja uszczelki pomogły - sprężanie wróciło do normy - nie mniej jednak trochę kasy poszło na rozebranie silnika, telefony, zawożenie części do sprawdzania no i czas... ale - sprzęt używany. Życzę każdemu mniej przygód z "nowym" nabytkiem. P.S. Nie każdy może sobie pozwolić na "coś" świeższego - kupuje się to, na co pozwala zawartość portfela ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 adwokata do takiej sprawy? opinia biegłego + sąd :icon_mrgreen: I kto to napisał... Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz-aprilia Opublikowano 27 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Możesz i bez adwokata - przymusu nie ma. Tylko jedna zasadnicza zasada - w sprawie cywilnej sąd nic sam z urzędu nie robi. Ocenia tylko to co mu przedstawią strony. A żeby sąd powołał biegłego to też trzeba wiedzieć jak - czyli wiedzieć jak sformułować tezę dowodową. A jak nie wiesz co i jak to sąd nawet jeśli będzie przekonany, że masz rację to i tak będzie musiał oddalić roszczenie bo nie udowodniłeś swoich roszczeń. Cytuj Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi