Skocz do zawartości

co powiecie o zephirku 550 ??

Rekomendowane odpowiedzi

Silnik klekocze jak ma juz troche na zegarku nabite łancuszek od alternatora szaleje, ale to typowe w silnikach kałasaki z tych lat. Motocykl bardzo fajny polowałem na niego przez dłuugi czas i nadal bardzo mi się podoba. Klasyczna linia dość żywotny silnik... Fajna maszynka jednym słowem

Igła chłopie na gume to mozna wszystko postawić ale z drugiej strony jak tobie zalezy tylko na stawianiu gumy to lepiej kup rozjebana CBR zrobiona na streeta a nie katuj zr-ka. Zreszta jak widze takie pytania to nie widze sensu odpisywania... Ile TO jedzie?? ile mo koniów?? Tylko 150?? To nie jezdzi.. z czyms takim mi sie to kojarzy... ale to tylko moja opinia

ejj... ja mam jush moto te pytania to tylko z ciekawości.... te moto widziałem i spodobało się tacie mojego kumpla.... ok... napiszę pytanie bardziej na poziomie... NA CO ZWROCIĆ SZCZEGÓLNĄ UWAGĘ PRZY ZAKUPIE TEGO MODELU :?: POZDRO!

No to tak jak obiecałem - wstawiam opinię mojego Staruszka, który posiada taką motorynkę.Mam nadzieję, że pomoże w podjęciu decyzji. Poniżej cytuję:

Otorz, motor Zephyr rok produkcji maj 1991. Kupiony zostal z przebiegiem 46 tys. Nie wiem jaka historie ma za soba, gdyz z dokumentow wynika, ze przez ostatnie trzy lata zmienil trzech wlascicieli. Silnik o mocy 36 KW z szesciobiegowa skrzynia biegow. Jak do tej pory wymienilem tylko lancuch rozrzadu wraz z napinaczem, oraz uszczelke pod glowica. Do wymiany lancucha nie trzeba demontowac silnika, wystarczy do starego doczepic nowy i przeciagnac. Ot wszystko. Silnik pali teraz wiecej, ale pewnie za przyczyna zlej regulacji gaznika. Ten motor nalezy jeszcze do generacji, przy ktorej mozna samemu podlubac. Gaznik jest klasyczny, gdzie przy odrobinie wprawy i rurek pokazujacych podcisnienie, oraz starej zasady obowiazujacej jeszcze przy naszych WFM-kach, mozna ten cel osiagnac.

Prowadzi sie jak rower, wiec przydatny jest dla rozpoczynajacych swoja kariere, jak i ludzi powracajacych po latach " do zawodu ". Mozna na nim rowniez poszalec, na co pozwala szesciobiegowa skrzynia, ale trzeba sie nazmieniac biegow. Wtedy trzeba trzymac go w granicach od 3500 obr/min. Jazde spokojna uzyskujemy w granicach od 80-tki do 140. Z mojego doswiadczenia wynika, ze jest to motor dla jednej osoby. Dwie osoby "oslabiaja" go wyraznie, a rowniez przy hamowanu zaczyna "nurkowac". Tak jest w moim, nie wiem jak z innymi. Silnik troche "jeczy", podobnie jak dawne MZ-ki, ale to widocznie nalezy do jego uroku. Motor trzyma sie jezdni bardzo dobrze, jedynie podczas deszczu nalezy ostroznie podchodzic do hamulcow (hamowanie silnikiem + hamulec). Jeden zbiornik, co jest bardzo wazne, wystarcza na jakies 240 km przy spokojnej jezdzie nie przekraczajacej 140- 150 KM/H. Z problemow to: powoli drogie czesci zamienne, problemy przy zakladaniu kanapy, troche za lekki, co przy jezdzie za jakims pojazdem wyraznie daje sie odczuc rzucaniem na boki, ale to podobno normalne. Pozycja na kanapie jest dla mnie troche za bardzo pomiedzy, to znaczy - siedzac prosto, ciezar jest lekko przesuniety na rece, co przy dlugiej jezdzie troche meczy. (moze mam za krotkie rece?). W zimie mialem problem z ruszeniem, gdyz zamarzl czujnik podnoszenia stopki. Podgrzanie lampa gazowa dalo natychmiastowy efekt. Przydaly by sie widelki do stawiania motoru. Jak do tej pory, a mam go juz ponad rok, nie mam problemow z ktorymi nie mozna by sobie samemu poradzic. Nie spala oleju, zapala calkiem dobrze, troche jak dla mnie, za wysoko wchodzi na obroty na ssaniu, swiatla sa wystarczajaco silne, cala reszta dziala bez zarzutu. Taki sobie motorek na poczatek, gdzie mozna i 190 km/ha byle by bylo lekko z gorki :D

:D

• 2 tygodnie później...