mick Opublikowano 6 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 Łukasz Wargala Informacja Prasowa 06.07.2010 Łukasz Wargala w mistrzostwach świata Moto2 Startując z dziką kartą w Grand Prix Czech na torze w Brnie, Łukasz Wargala zostanie w sierpniu pierwszym Polakiem w motocyklowych mistrzostwach świata klasy Moto2. 27’letni zielonogórzanin wystartuje na znanym sobie torze w barwach niemieckiego zespołu Racing Team Germany, dosiadając szwajcarskiego prototypu marki Suter MMX z silnikiem Hondy CBR600RR u boku byłego mistrza Niemiec, Arne Tode. W stawce Moto2, przedsionku do królewskiej klasy MotoGP – uznawanej za Formułę 1 na dwóch kołach - permanentnie startuje aż czterdziestu zawodników, zaś na każdą z osiemnastu rund organizatorzy przyznają jedynie dwie dzikie karty. Swoją wyścigową karierę Wargala rozpoczął zaledwie trzy lata temu od startów w amatorskim pucharze markowym Fiat Yamaha Cup, jednak dzięki dwóm sezonom spędzonym w najlepszych zespołach prestiżowych mistrzostw Niemiec IDM Superbike, już dziś prezentuje poziom dorównujący najlepszym polskim zawodnikom. Łukasz Wargala będzie pierwszym Polakiem w motocyklowych mistrzostwach świata Grand Prix od czasu lat siedemdziesiątych i startów poznaniaka, Ryszarda Mankiewicza. Bezprecedensowy start Polaka obejrzeć będzie można na żywo w dniach 13-15 sierpnia na antenie stacji SportKlub, która wyemituje nie tylko wyścig, ale także komplet treningów wolnych, kwalifikacji i rozgrzewek wszystkich trzech klas Grand Prix: 125ccm, Moto2 i MotoGP. Więcej o Łukaszu Wargali pod adresem: www.wargala.pl Łukasz Wargala „Wciąż nie mogę uwierzyć w ogromną szansę, przed jaką staję. Dwa lata startów w mistrzostwach Niemiec były dla mnie ogromną lekcją. Motocykl Moto2 bardziej odpowiada mojemu stylowi jazdy niż Superbike, dlatego to właśnie w tej klasie upatruję swojej wyścigowej przyszłości. Otrzymanie dzikiej karty do startu w najbardziej prestiżowych zawodach na świecie i dzielenie toru z takimi asami jak Valentino Rossi, to dla mnie wielki zaszczyt. Wyścigi w Moto2 są w tym roku niewiarygodnie zacięte, a stawka bardzo wyrównana, dlatego nie mam złudzeń i nastawiam się na naukę. Znam tor i przed startem przetestuję także motocykl, ale w czterdziestoosobowej stawce, którą na jednym okrążeniu dzielą tylko dwie sekundy, najmniejszy błąd w jednym zakręcie decyduje o tym, czy będziesz w pierwszej piątce, czy poza pierwszą trzydziestką. Z tego powodu stawianie sobie jakichkolwiek celów, poza dojechaniem do mety, nie ma dzisiaj sensu, ale liczę na udany weekend i mam nadzieję, że start w Brnie będzie dla mnie początkiem dłuższej przygody z Moto2. Myślę, że to wielka szansa dla polskich wyścigów.” Mistrzostwa świata klasy Moto2 Najważniejsze informacje Motocyklowe mistrzostwa świata MotoGP to najbardziej prestiżowa seria wyścigów jednośladów. W jej skład wchodzą trzy kategorie: 125ccm, Moto2 i królewska klasa MotoGP, uważana za motocyklowy odpowiednik Formuły 1. Moto2, jako przedsionek do MotoGP, zastąpiło w tym roku klasę 250ccm, a zawodnicy ścigają się tu używając zmodyfikowanych silników z drogowego modelu Honda CBR600RR oraz prototypowych ram i opon Dunlop. Jedynym Polakiem startującym w motocyklowych mistrzostwach świata Grand Prix był, na przełomie lat 60’tych i 70’tych, Ryszard Mankiewicz. Najlepszym wynikiem poznaniaka było trzecie miejsce w Grand Prix Jugosławii oraz siódma pozycja w klasyfikacji generalnej klasy 125ccm w roku 1969. Łukasz Wargala w czeskim Brnie wystartuje z tak zwaną „dziką kartą”, w barwach zespołu Racing Team Germany, który na stałe reprezentuje w Moto2 Niemiec, Arne Tode. Polak, podobnie jak Tode, dosiądzie dominującego w stawce podwozia szwajcarskiej firmy Suter. Kategoria Moto2 niemal natychmiast zyskała sobie ogromną popularność i sympatię kibiców, bowiem korzystając z takich samych silników i opon, wszyscy zawodnicy mają równe szanse, a wyścigi są niezwykle emocjonujące. Na starcie w Brnie ustawią się w klasie Moto2 aż 42. maszyny. W treningach i kwalifikacjach dwie sekundy różnicy w czasie okrążenia dzielą zazwyczaj niemalże całą stawkę, co sprzyja niezwykle zaciętym i nieprzewidywalnym wyścigom. Sytuacje, w których zwycięzca jednego wyścigu w kolejnym jest dopiero trzydziesty, nie są tutaj rzadkością. Moto2 (wcześniej 250ccm) nie bez powodu uważana jest za przedsionek MotoGP. Czterech najlepszych zawodników ubiegłego sezonu: Hiroshi Aoyama, Hector Barbera, Alvaro Bautista i Marco Simoncelli, w tym sezonie awansowało do „królewskiej klasy”, a swoje kariery od sukcesów w mniejszych klasach GP rozpoczynali m.in. Valentino Rossi, Casey Stoner, Dani Pedrosa, Andrea Dovizioso, Loris Capirossi czy Marco Melandri. Treningi wolne, kwalifikacje, rozgrzewki i wyścigi wszystkich trzech klas podczas każdej z osiemnastu rund polscy kibice oglądać mogą na żywo na antenie stacji SportKlub. Więcej o Moto2 i MotoGP pod adresem www.motogp.com . Łukasz Wargala Najważniejsze informacje 27’letni zielonogórzanin swoją karierę w wyścigach motocyklowych rozpoczął dopiero trzy lata temu. Po kilku prywatnych testach i treningach na jedynym w Polsce torze w Poznaniu, w roku 2008 Wargala wziął udział w amatorskim pucharze wyścigowym, Fiat Yamaha Cup. Zamiast awansować do mistrzostw Polski, Wargala rok temu wystartował w prestiżowych mistrzostwach Niemiec klasy Superbike w barwach profesjonalnego, startującego wcześniej w mistrzostwach świata, fabrycznego zespołu Yamaha Deutschland. Choć skupiał się na nauce i współpracy z profesjonalną ekipą, 27’latek zaimponował także dziewiątym miejscem w rozgrywanym w deszczu wyścigu na znanym z MotoGP torze Sachsenring. Potencjał Polaka dostrzegł Dietmar Franzen, szef techniczny ekipy Racing Team Germany oraz właściciel juniorskiego zespołu BMW, barwy którego Wargala reprezentuje w tym roku w mistrzostwach Niemiec. Dzika karta w Grand Prix Czech jest pierwszym krokiem Polaka w celu realizacji planu zakładającego start w pełnym cyklu MŚ klasy Moto2 w sezonie 2011 razem z ekipą Racing Team Germany. Wargala nie ma jednak złudzeń i zdaje sobie sprawę, iż celem podczas sierpniowego wyścigu w Brnie nie będzie walka o czołowe pozycje, a przejechanie jak największej liczby okrążeń w treningach, ukończenie wyścigu i zbieranie cennych doświadczeń. Harmonogram Grand Prix Czech Piątek 12:40-13:40 – I trening 125ccm 13:55-14:55 – I trening MotoGP 15:10-16:10 – I trening Moto2 Sobota 09:00-09:40 – II trening 125ccm 09:55-10:55 – II trening MotoGP 11:10-12:00 – II trening Moto2 13:00-13:40 – kwalifikacja 125ccm 13:55-14:55 – kwalifikacja MotoGP 15:10-15:55 – kwalifikacja Moto2 Niedziela 08:40-09:00 – rozgrzewka 125ccm 09:10-09:30 – rozgrzewka Moto2 09:40:10:00 – rozgrzewka MotoGP 11:00 – wyścig 125ccm (19 okrążeń) 12:15 – wyścig Moto2 (20 okrążeń) 14:00 – wyścig MotoGP (22 okrążenia) Wszystkie sesje na żywo na antenie stacji SportKlub, dostępniej m.in. na platformie cyfrowej „N” i w wielu sieciach kablowych (dokładna lista pod adresem www.sportklub.tv ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PAJDOR Opublikowano 7 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2010 Fajny artykuł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MYCIOR Opublikowano 7 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2010 Życzę mu objechania wszystkich i szybkiego przebicia się na szczyt :buttrock: . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śliwa Opublikowano 7 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2010 Życzę mu objechania wszystkich i szybkiego przebicia się na szczyt :buttrock: .A ja po tym co tam się w tym Moto2 dzieje to ja mu życzę dojechania do mety :lalag: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacuś Opublikowano 7 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2010 Popieram kolegow wyzej doejchac calym est bardzo wazne a jak przy tym bedzie zajmowal wyzsze pozycje to bardzo dobrze. Powodzenia i trzymam kciuki :lalag: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Artur Opublikowano 22 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2010 czytałem na ten temat czytałem mam nadzieje ze punkty zdobędzie chociaż będzie bardzo trudno. powodzenia życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi