Skocz do zawartości

Miska olejowa

Pipcyk
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dla ułatwienia podam że miski te są produkowane w czechach.

Tu jest adres sklepu:

Adresa:

Motocykly DnĂŹpr a Ural Tel./fax:

+420 543 423 623

MobilnĂ­ tel.: +420 602 529 201

E-mail: [email protected]

Pavel Kuèera

Pøízovå 3

602 00 Brno

Niestety nie ma wersji angielsko-języcznej, a po czesku słabo mi idzie :D

• 3 miesiące temu...
Gość Anonymous

ja myslalem o zrobieniu takiej misy z miedzi, jak wiadomo miedz ma najlepsza przewodnosc cieplna (2 po srebrze) i jakby do tego jeszcze jakies zebra dorobic tz z miedzi to niezla by byla chlodnica oleju.

Gość Anonymous
Miedź jest strasznie droga

Wystarczy głębsza miska aluminiowa.

Z chłodnicą jest trochę zabawy. Najłatwiej ja wstawić w silniku urala nowego typu.

ale zalozmy ze mam na ten cel juz miedz, czy sie oplaca? a chlodnicy nie chcialem zakladac, mialem na mysli ze miedziana misa z zebrami bedzie dzialac jak chlodnica

Gość Anonymous

a wracajac do tematu aluminiowej tej ze zdjecia, to takie widzialem w krakowie u pana witka (handluje czesciami do dnieprow) i wtedy byly po 40 zl za sztuke takie misy.

Ja rozwiązałem ten problem inaczej. Do zwykłej stalowej misy dospawałem żebra chłodzące na całej długości z blachy 1mm i szerokosci ok 3cm. Do silnika zalałem olej SELENIA 20W60 (syntetyczny o zielonym kolorze). Plusy były takie, że nawet, jak podczas ostrej jazdy w terenie uderzyłem michą o kamień, to nie pękła, tylko się żeberka skrzywiły. A aluminiowa poszłaby dawno na grzybki. Rozumiem, że problem misy wyniknął z tego, że Dniepr się bardzo grzeje i ciśnienie oleju spada poniżej zalecanego. Problem tkwi w pompie, w której wyciera się ta utwardzana blaszka - zostają tam widoczne ślady pracy kół zębatych pompy. Trzeba dotrzeć blachę na magnesówce i po problemie. Dobrze jest zamontować zegar z czujnikiem ciśnienia oleju - komplet kosztuje ok. 80 zł i pasuje od Stara 660.

Ja chce zastosować głębsza miskę także z innego powodu. Podczas ostrego przyspieszania świeci mi się ciśnienie oleju. Dzieje się tak dlatego ponieważ cały olej spływa w tył miski i pompa częściowo zasysa powietrze. Jak będzie głębsza miska w przegrodami w dodatku nie powinno występować to zjawisko. Co do pompy oleju to radzę wykręcić ją z motocykla i zmierzyć luz czołowy kół zębatych do obudowy. Widziałem kilkanaście pomp zębatych i prawie każda miała luz rzędu 0.15 0.2 . Tak jak radzi Brzytwa można przeszlifować ta blaszkę. Natomiast odbudowe należy albo frezować jeżeli luz jest dosyć duży albo dotrzeć na płycie traserskiej przy pomocy pasty do docierania. Luzu można zostawić bardzo mało nawet 0.02 ponieważ koła są stalowe a obudowa aluminiowa ( większa rozszerzalność materiału) jeżeli pompa po skręceniu na zimno będzie się obracać to po rozgrzaniu silnika na pewno się nie zatrze. W swoim seryjnym silniku w wałem w bardzo dobrym stanie z pompom po powyższych zabiegach na oleju pół syntetycznym 10W 40 nie miałem problemów z ciśnieniem oleju.

Tak na marginesie: podczas długich tras kadłub silnika nagrzewał się ponad 100 stopni.

Prędkość przelotowa 100-110

Ciekaw jestem jak to się ma do temperatury kadłubu w emach czy kaśkach albo uralach