romans Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 (edytowane) zakupiłem dodatkowo atlas wydanie książkowe ale wydane przez białorusinów, bardzo dokładna i jest sporo map miejscowości. Koszt trochę ponad 100 zł. polecam na allegro sprzedawcę "mapykresow" kopalnia map UA, BY, LT... Ps. wyjazd się krystalizuje :) 23 VIII wyjazd w kierunku Litwy, potem powrót do Polski i 26 VIII wjazd na Białoruś... Edytowane 10 Sierpnia 2010 przez romans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panz Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2010 koło jakiej miejscowości jest to pole namiotowe, bo w opisie brak mapki, ale strona fajna :) Naroczański Park Narodowy znajduje się nad największym jeziorem w Białorusi tj. jez. Narocz. Mapki są przy każdym z pól na stronie którą podałem. Na miejscu drogowskazy. Spędziłem tam w tym roku 4 dni. W weekendy zjeżdza tam pół Mińska i można "bratać się" z autochtonami :buttrock: Uprzedzam jednak, że to 3 dni wymazane z życiorysu :icon_biggrin: W każdym mieście w centrum jest księgarnia, a w niej za ok.6zł przyzwoite mapy danego obwodu z zaznaczonymi atrakcjami turystycznymi. Za ok. 20zł atlas obwodu w skali 1:200tys. z każdą wioską i każdą drogą + plany większych miast. Aktualne na miniony piątek ceny paliw Na granicy w tym roku pojawił się nowy druk do wypałnienia na tzw. "tamożni". Trzeba go wypełnić w dwóch egzemplarzach (jeden dla nas). Opłat zero jednak druki bywają np. tylko w jęz. niemieckim i może być hard core. Spotkałem w Nieświeżu białorusina mieszkającego/pracującego w Polsce w okolicach Warszawy na XT 660 Z (polskie blachy) i musiał zostawić na granicy 1500€ kaucji przy wjeździe (dotyczy pojazdów nowych poniżej 3 lat). Z tego opłata manipulacyjna ok.40€ przy wyjeździe z Białorusi zostaje na "tamożni". Myślę, że to Nas nie dotyczy jednak nigdy nie wiadomo, motocykl był na polskich blachach więc... Wschód rzadzi się swoimi prawami :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzik Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2010 To popełnisz wykroczenie, bo nie wolno się w Polsce rozbijać na dziko namiotami. Na tym polega wolny kraj :) ale na BY mozna sie rozbijac podobno wszedzie a moje pytanie mialo na celo uzyskanie info czy jak sobie rozbije namiot nad kanalem i bede pil piwo przed tym namiotem to bedzie problem (w sensie z piwem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panz Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2010 ale na BY mozna sie rozbijac podobno wszedzie a moje pytanie mialo na celo uzyskanie info czy jak sobie rozbije namiot nad kanalem i bede pil piwo przed tym namiotem to bedzie problem (w sensie z piwem) Wyjątek stanowią parki narodowe, strefa przygraniczna itd. tam są wyznaczone miejsca do biwakowania lub obostrzenia określają znaki informacyjne. Kanał jest teoretycznie w strefie nadgranicznej jednak wiem, że ludzie biwakują i tam. Z piciem alkoholu jest podobnie jak u Nas, nie zawsze można, a jednak się pije. Białorusini są bardziej zdyscyplinowanym społeczeństwem i w miastach piją głównie w barach jednak w weekendy wódka leje się strumieniami również na "biwakach" i nie jest to zakazane, ani ścigane. Ludzie piją "na wesoło" i szybciej zaproszą "obcych" do swojego ogniska/stołu niż dadzą im w ryja :icon_biggrin: jak to bywa u Nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romans Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2010 wróciliśmy. trasa przez Litwę, kurna co to za język nic nie jarzyłem, potem granica litwa, białoruś. Na litwie benzyna droższa niż u nas więc tankować przed granicą. Białoruś? trzeba wypełnić kwit na motor który zawiera pytania czy wwozisz broń i narkotyki ;) ale jakoś poszło. Jak ktoś nie zna cyrylicy i angielskiego to ma przerąbane ;) na białorusi OK, żarcie OK tylko trochę popadywało i Switeż obejrzałem z szosy. więcej jak ogarnę zdjęcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dangerous Opublikowano 1 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 Wrzuć fotki, bo po przeczytaniu całego tematu jestem strasznie ciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzik Opublikowano 3 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 o prosze artykul o kolesiu pod ktorego domem bylismy http://wyborcza.pl/1,75477,8329023,Orzel_w...waza_Minsk.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romans Opublikowano 5 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 na razie relacja foto :) Litwa, Białoruś expresowo ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romans Opublikowano 14 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 22 VII 2011 zlot Rollig Anarchy w Łagojsku za Mińskiem. Ale w tym roku przy przyjmowaniu wniosków wizowych chcą ksero dowodu zapraszającego na Białoruś. Nie wiem na ile to restrykcyjne bo moje miła Pani w okienku warunkowo przyjęła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panz Opublikowano 17 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 22 VII 2011 zlot Rollig Anarchy w Łagojsku za Mińskiem. Ale w tym roku przy przyjmowaniu wniosków wizowych chcą ksero dowodu zapraszającego na Białoruś. Nie wiem na ile to restrykcyjne bo moje miła Pani w okienku warunkowo przyjęła... W jakim mieście kolega składał wniosek wizowy? Gdańsk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luca Opublikowano 18 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2011 o prosze<a href="http://wyborcza.pl/1,75477,8329023,Orzel_w_koronie_zniewaza_Minsk.html" target="_blank">http://wyborcza.pl/1,75477,8329023,Orzel_w...waza_Minsk.html</a> :buttrock: :notworthy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi