Skocz do zawartości

deflektory do Midnight Star XVS 1300 VStar turbulencje

Karo
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

A czy ktoś testował szybę z firmy Motonautilus? Mają w ofercie taką 58 cm wysokości, mówlili że szyba robiona w PL tylko trzeba zamontować ich mocowanie i pasuje. Bo faktycznie prowadzenie w deszczu przy tej wysokiej to jakiś nekrototal ...

ta wysokość szyby moim zdaniem da dokładnie taki efekt jak firmowa

wysokość jest ta sama, czyli zasłoni Cie całkowicie z przodu i w czasie deszczu będziesz patrzył przez brudną szybe bez wycieraczki

co do turbulencji, to pewnie tez beda - one wynikają z tego, że w kolana uderza strumień powietrza, odbija się, a ponieważ za szybą jest cisza, to nic nie przeszkadza w utworzeniu się komina od kolan prosto w pysk

pozostaje pytanie dlaczego skoro powietrze odbija się od kolan, to goni w pysk....?

moim skromnym inżynierskim zdaniem struga powietrza, która idzie nad szyba, to struga ściśniętego powietrza - opływa szybę, więc musi się mocniej sprężyć tuż nad szybą (i głową), żeby opłynąć szybę, co daje znakomite podciśnienie dla tego powietrza, co goni w kominie powietrza za szybą (tu nie ma żadnych zaburzeń) i komin pięknie pruje w górę, więc wspaniale wzmacnia wmordewind :)

w ten prosty sposób, podnosiło mi stylowy kask z daszkiem tak, że miałem wrażenie że mi go zerwie mimo zapięcia pod brodą.... :)

Edytowane przez Karo

Samo obcięcie szyby nie jest trudną sprawą.Wystarczy okleić górę taśmą papierową,narysować odpowiedni kształt i ciąć.Można kątówką.Potem trzeba krawędź przeszlifować i zdjąć taśmę.

W Gdyni obięcie szyby wyniosło mnie 20 pln ,wyszło super kształt łuku zachowany

A do jakiej wysokości sobie przycinałeś?

Odpowiednio dobrana szyba powinna się kończyć troszkę poniżej lini wzroku.Powinieneś patrzyć powyżej szyby.Więc miejsce cięcia należy ustalić siedząc na motocyklu.

2008Chorwacja 4530km 2009Chorwacja Czarnogóra 4480km 2010Czarnogóra Chorwacja 4550km 2010Czarnogóra Grecja 5100km

2012Macedonia Albania 4600km 2013Włochy Sycylia 6000km 2014Czarnogóra Albania 4490km 2015 Rumunia Bułgaria.4750km 2016Serbia Czarnogóra 4550km2017 Dagestan 8500km2018 Toskania 4500

Samo obcięcie szyby nie jest trudną sprawą.Wystarczy okleić górę taśmą papierową,narysować odpowiedni kształt i ciąć.Można kątówką.Potem trzeba krawędź przeszlifować i zdjąć taśmę.

W Gdyni obięcie szyby wyniosło mnie 20 pln ,wyszło super kształt łuku zachowany

A do jakiej wysokości sobie przycinałeś?

tak nad linią wzroku ,abym nie patrzył przez szybe tylko nad nią

• 2 tygodnie później...

Witam

wieje troche mniej napewno są mniejsze turbulencje ,nieoczekiwałem wiele od tych zmian ,wychodze z zalożenia ,że na motocyklu tego typu musi wiać.Sądze ,że na poprawe komfortu jazdy wpłyneło to ,że wreszcie po latach doświadczen trafiłem na kask który pasuje mi w 100% Nolan 45 air ,polecam

Dzięki - próbowałem tego nolana swojego czasu bo bardzo mi się podoba ale niestety nie pasował na mnie - w rozmiarze L latała mi w środku w głowa a w M z kolei jak zapiąłem szczękę to dotykała mi brody, więc zdecydowałem się na schubertha J1. W każdym razie namówiłeś mnie na tę przycinkę szyby :)

• 1 miesiąc temu...

z fotami bedzie cięzko ale popracuje nadtym ,jeżeli chodzi przycinke to firma nazywa się Acryland i mieści się na łowickiej w Gdyni naprzeciwko salonu mercedesa .

hehehe ... sytuacja jak z dowcipu - firma nazywa się ACRYLEX i nie jest na Łowickiej ale na ŁUŻYCKIEJ :))))))

poza tym wszytko się zgadza ;)