Skocz do zawartości

KTM 250 EXC 2T 2008 gotuje płyn

Pacian
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam taki problem jadac pod jakis podjazd kamienisty jakis czas na pierwszym biegu moto gotuje woda leci gdzies po kolanie z przodu nie przez korek,kolega powiedział zeby wywalic termostat ale nie wiem czy to taki dobry pomysł dodam ze dzieje sie to tylko na podjazdach i na 1 biegu jak go długo piłuje :flesje:

Edytowane przez Pacian

termostat jest na połączeniu węży obydwu chłodnic. W SX nie miałem termostatu tylko w tym miejscu był trójnik. Więc najprofesjonalniej było by kupić ten oryginalny trójnik bo na pewno wcale nie będzie drogi i podmienić go z termostatem. Aczkolwiek nie mam pojęcia jak to wygląda w roczniku 2008 ale jestem przekonany że nadal SXy nie mają termostatu tylko coś zamiennego.

Ja jednak myślę że masz po prostu zapowietrzony układ. Lub termostat się zawiesił i cały czas płyn chodzi tylko przez jedną chłodnicę. Po przejechaniu się motoru i jego zagrzaniu dotknij jednej i drugiej chłodnicy. Obydwie powinny być gorące.

W obydwu przypadkach nie prawidłowej pracy jedna z nich będzie tylko ciepła a nie gorąca.

Edytowane przez Gawron

Gdy tylko kupiłem kata to też wyrzucał płyn pomimo, że nie miał termostatu. W sumie nie wiem co pomogło, bo próbowałem wielu rzeczy. Sprawdź najpierw korek chłodnicy czy dobrze trzyma uszczelka. U mnie chyba przez nieszczelność w tym miejscu płyn wyrzucało, przeczyściłem dobrze korek i wypolerowałem miejsce gdzie przylega gumowa uszczelka, wyciek ustał. Kupiłem też termostat i jest dobrze nawet przy katowaniu na wydmach moto sie nie przegrzewa i nie wyrzuca płynu.

Zadbaj o zdrowie z najlepszą wyciskarką do soków!

Zapraszam do odwiedzenia sklepu w Warszawie, sprawdź na http://alesoki.pl/