Skocz do zawartości

Starter nie chce załapać:(

Opals
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ETZ 250. Przy ostatnim odpalaniu motocykla starter mi nie chce załapać na trybie, wszystko odbija itd. ale na trybie mi nie chce załapać. Już raz odkręcałem pokrywe od silnika i zrobiłem ale nie wiedziałem co było tego przyczyną i teraz znowu mi się takie coś stało :clap:. Teraz to motocykl tylko mi pali na pycha(wszystkie biegi działają)Aha i jeszcze jedno motocykl mi odpala nieraz do tyłu(Obrotomierz stoi w miejscu) byłem u mechanika u nastawienia zapłonu ale te jego ustawienie mi starczy na 2-3 dni. Z góry dzięki za waszą pomoc. Pozdrowienia!!

czesc.jesli chodzi o ta jazde motocykla do tylu to powodem jest za wczesny zaplon...w momencie wylaczania moto poprostu cofa on tlok w druga strone...-przyczyna przestawiajacego sie zaplonu moze byc zuzyte mocowanie aparatu zaplonowego,badz mocowanei krzywki-sprubuj ja dokrecic...

co do startera to mam rozumiec ze poprostu nie czujesz zadnego oporu przy kopaniu i tylko sprezyna ci odbija..?!

po pierwsze sprawdz czy te dwa "trybiki " przy sprezynie na starteze sie zazebiaja,jesli tak( to dobrze) wiec przyczyna lezy gdzies w skrzynce biegow-moze ci tam cos w srodku polecialo i kola zebate tam nie lapia...

z tym zaplonem lepiej cos zrob zanim moto rozwalisz-ecia jest wrazliwa na takie rzeczy...

napewno odczuwasz spadek mocy ?!

tzrymaj sie :clap:

No właśnie starter odbija a nie czuć żadnego oporu

Tryby są dobre ale tak z miesiąc mi ten starter chodził elegancko a teraz znowu poszedł jak mi włśnie odbił do tyłu (odpaliła na" wstecznym")

Masz racje rzeczywiście moc mi spadła ale nie aż tak mocno, ( przy prędkości 70 km/h moge włończyć już 5 bieg ale wyciąga mi tylko 120 i to w dodatku jak jestem pochylony)ale motocykl przy takim półkopnięciu(w starteer) mi odpala do tyły a jak mocniej kopne to normalnie mi pali. Ja jak coś kupuje to zawszy mam pecha:( To już trzecia moja etka (wcześniej miałem 2 - 150 z czego z jedną z nich też miałem kłopoty z zapłonem i też mi do tyłu jechała:(

Mnie też zdarza się coś takiego z kopniakiem. Ale ostatnio znalazłem na to sposób:

trzeba chwycić kopnieka i odciągnąć z całej siły a potem wziąć młoteczek i przypirdzielić w trzpień na którym jest osadzony :clap:

Nie przejmuję się tym zbytnio bo zdaża mi się to raz na jakieś 200 kopnięć

z odpalaniem to wina mechanizmu lub trybu wszsytko jest pod pokrywa sprzegla jesli ci biegi dzialaja i normalnie jezdzi to nie szukaj nic w skrzyni biegow tylko wymien zazebiajace sie elementy rozrusznika najlepiej sprawdz co jest zuzyte a co nie

albo 2 sprawa zamocno naciagles linke sprzegla musi byc ze 3 mm luzu na raczce w jezdzie moze nie odzczujesz ze slizga sie sprzeglo ale przy odpalaniu moze tak sie dziac