czarekmbx Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2010 witam. przyszedł czas na szlif cylka. niestety cylinder już został przeszlifowany do wymiaru 40.00mm a to jest ostatni bo już na wymiar 40.25mm nie można dostać tłoku. postanowiłem że dobiorę tłoczek od innego moto. decyzja padła na honde dio bo jej wymiar tłoka jest najbardziej zbliżony do mojego i co najważniejsze można dostać tłok na wymiar chociażby 41mm. tutaj podaję link z aukcjami tłoków do mbx-a i do dio: mbx: http://moto.allegro.pl/item995264280_tlok_...al_39_00mm.html dio: http://moto.allegro.pl/item980695012_tlok_...pl_39_00mm.html da w ogóle rade pod pasować ten tłok od dio do mojego? jakie zmiany musiałbym wprowadzić w tłoku? może jakaś grubsza uszczelka pod głowice ewentualnie cylinder?? Cytuj www.zaplon.fora.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek1281 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Tłok powieneś kupić przed szlifem. Wtedy szlifierz szlifuje ci cylinder pod tłok. Lepszej klasy tłoki mozna ciaśniej spasować z cylindrem (mniejszy luz). Tłoki które tu podałeś różnią się wysokością. Prawdopodobnie będą różniły się też wysokością okien. W konsekwencji moze być tak, że narobisz się kasę utopisz a moto nie będzie miało mocy. Sprawdż tłok od hondy bali lub od keeway. Powinny mieć bardziej zbliżone wymiary do mbx. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BANANvanDYK Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Musiałbyś dać podkładkę pod cylindrem o grubości 3mm. Poza tym nie warto kupować chińskich tłoków za 20zł, sam szajs. Ostatnio zakładałem identyczny, nie dość że spuchł się po dwóch kilometrach to w dodatku srebrna powłoka na pierścieniach zdążyła się zetrzeć. Cytuj 7,352 osób lubi to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek1281 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Meteor robi też tłoki do MBX o wym. 40,25 i 40,50. Ale są trudno dostępne w Polsce i trzeba na nie czekać 7-14 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarekmbx Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2010 (edytowane) od keewaya jest prawie identyczny: http://moto.allegro.pl/item994131743_tlok_...12_25_nowy.html co o nim myślicie?? jak z jakością? Edytowane 11 Kwietnia 2010 przez czarekmbx Cytuj www.zaplon.fora.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek1281 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Jest to tłok made in taiwan. trochę lepsza jakość od chińskich tłoków. Choć niektóezy pacjenci zajechali taki tłok w kilkaset km. Ale to takie typy gdzie na dotarciu próbowali sprawdzać v-max i dziwili się że tylko 60km/h jadą. Ale są też tacy którzy na takich jeżdzą i nie narzekają. Czyli nie da się jednoznacznie odpowiedzieć co to za jakość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal.051 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 nie lepiej wbić nową tuleję i od nowa mieć całą gamę nad wymiarów?? takie eksperymenty z dobieraniem tłoka od innych silników niekoniecznie przyniosą zamierzony efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarekmbx Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 a skąd d ja wymodzę nową tuleje? a po za ty nie mam kasy na to. wole dobrać tłok bo nie widzę nic w tym strasznego zwłaszcza jak tłok różni się wysokością tylko o 2 dychy Cytuj www.zaplon.fora.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackuzy Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 a pomyślałeś zeby poszukać cylindra do MBXa który jest nieco mniej zużyty? Może od MBX 80 pasuje ;> na pewno będzie to łatwiejsze niż kombinowanie z za wysokimi tłokami i tańsze od wstawiania tulei... tłok od kiłeja wygląda nieźle na wysokość i średnicę, ale jak są ustawione zamki? i czy mniejsze wycięcie na bokach płaszcza nie będzie problematyczne? Cytuj Jacek Winiarek Fotografia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarekmbx Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 pomyślałem. niestety jest trudno dostępny a od 80 nie ma szans żeby podszedł.. jak zamki są ustawione to nie wiem a co do wycięć na oko wydają się bez większych różnic. skąd wiesz że są większe? Cytuj www.zaplon.fora.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi