Skocz do zawartości

Umowa kupna sprzedaży

olorol
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem samochód, był on własnością kolegi i jego matki - współwłaściciele.

Ja też chciałem kupić samochód, żeby mieć w dowodzie matke. Nie mam jeszcze 25 lat, więc będe miał zwyżki.

Miałem podjechać do niego kilka dni po zakupie, żeby spisać nową umowe i dopisać tam moją matke.

Problem w tym, że jego mamusia już poszła z tą umową do urzędu i wyrejestrowała pojazd.

Może gdzieś wyjść, że fałszuje umowe - czyt dopisując matke do aktualnej umowy ? Czy raczej nie ma za to konsekwencji ?

Może gdzieś wyjść, że fałszuje umowe - czyt dopisując matke do aktualnej umowy ? Czy raczej nie ma za to konsekwencji ?

w wydziale komunikacji. coś do 3 lat; przestępstwo ścigane z urzędu, AFAIK

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

Nie. Robisz darowiznę, nie wiem czy musisz spisywać umowę darowizny i dać do US, ale podatku na pewno nie zapłacisz od tego bo to najbliższa rodzina. Więcej info dostaniesz w wydziale komunikacji jak to zrobić. Jak zrobisz to się pochwal przyda się innym :P.

Aha, coś wujek mi mówił jak pisałem swoją umowę, zebym wpisał "zniżkodawcę" jak pierwszego. Z tego co on mi mówił, to on jak chciał wpisać żonę przy rejestracji, to wypełniał jakiś papierek w gminie - ale tego nie jestem pewien.

Wbij po prostu do wydziału komunikacji bez kolejki i się zapytaj.

Już jest załatwione.

Najpierw musiałem zapłacić podatek od zakupu samochodu, potem z racji tego że to pierwsza moja darowizna nie trzeba było już nawet niczego załatwiać w urzędzie skarbowym, tylko prosto do wydziału komunikacji rejestrować samochód na matke.

Co prawda nie będzie mnie w dowodzie, ale była taka możliwość.

Nie ufajcie ludziom, że przyjdziecie spisać/poprawić umowe za kilka dni, bo różnie z nimi bywa. Chociaż zapewnienia były 100procentowe.