Skocz do zawartości

Obowiązki zarządcy drogi.

tmi
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W poniedziałek wysłałem e-mail do zarządcy drogi krajowej (GDDKiA, oddział Katowice) opisując sytuacje na drodze która jest po prostu makabryczna przez to co się na niej znajduje (zanieczyszczenia takie jak duże kamienie, żwir i piasek). W załącznikach posłałem kilka zdjęć.

Do tej pory nic się nie zmieniło w tej kwestii ani nie ma żadnej odpowiedzi z ich strony.

Zna ktoś konkretne przepisy, które określają obowiązki zarządcy drogi? bo nie wiem w jakim kierunku dalej z tym działać.

Aby nie było, że robię szum o troche piasku na poboczu to tak to wygląda, pierwsze zdjęcie z brzegu: http://p1.bikepics.com/pics/2010%5C03%5C24...934244-full.jpg

Edytowane przez tmi

W poniedziałek wysłałem e-mail do zarządcy drogi krajowej (GDDKiA, oddział Katowice) opisując sytuacje na drodze która jest po prostu makabryczna przez to co się na niej znajduje (zanieczyszczenia takie jak duże kamienie, żwir i piasek). W załącznikach posłałem kilka zdjęć.

Do tej pory nic się nie zmieniło w tej kwestii ani nie ma żadnej odpowiedzi z ich strony.

Zna ktoś konkretne przepisy, które określają obowiązki zarządcy drogi? bo nie wiem w jakim kierunku dalej z tym działać.

Aby nie było, że robię szum o troche piasku na poboczu to tak to wygląda, pierwsze zdjęcie z brzegu: http://p1.bikepics.com/pics/2010%5C03%5C24...934244-full.jpg

Zgłoś na policję zanieczyszczenie jezdni, powinni znaleźć zarządcę i zmobilizowć go do działania.

Szukaj w ustawie z dnia 21 marca 1985 r. o drogach publicznych. Zgodnie z art. 20 powołanej ustawy do obowiązków zarządcy drogi należy m.in. utrzymanie nawierzchni drogi, przeprowadzanie okresowych kontroli stanu dróg i drogowych obiektów inżynierskich, przeciwdziałanie niszczeniu dróg przez ich użytkowników, wprowadzanie ograniczeń lub zamykanie dróg i drogowych obiektów inżynierskich dla ruchu oraz wyznaczanie objazdów drogami różnej kategorii, gdy występuje bezpośrednie zagrożenie bezpieczeństwa osób lub mienia.