KARDAN-IN Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Mam do was małe pytanko. Przed zimą wyjąłem akumulator z motorku i postawiłem w domu, stał tak chyba przez 1,5 miesiąca, może dwa, wczoraj go podładowałem,i po zakończeniu ładowania sprawdziłem miernikiem jakie ma napięcie wyszło 13,5 V. Następnie podłączyłem żarówke (zwykłą z reflektora), i tu pojawił sie znak ?, bo otóż po podłączeniu tej żarówki przez pierwsze powiedzmy 5 sekund światło jest słabe i migoce, a póżniej już świeci normalnie jak trzeba. Czy to znaczy że akumulator jest padnięty (uszkodzony)? Dodam że to jest akumulator zwykły kwasowy 12V 11Amh. Ładowany był prądem 1,1Amh, przez 10 h, może żle go ładowałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Wyczyść klemy i zmień żarówkę. Napięcie akumulatora po ładowaniu wzorowe . Na pewno jest zdrowy. Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek_VN Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 (edytowane) Akumulator używać po 2 godz. od ładowania prostownikiem. Czy dobry to sprawdzamy tak. Dwie godz. po ładowaniu prostownikiem mierzymy napięcie i po 24 godz. ponownie. Jeśli wskazania są zbliżone to jest OK. Dodam, że do sprawnego odpalania moto to 12,5V minimum Edytowane 9 Lutego 2010 przez mirek_VN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość brys Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Mam do was małe pytanko. Przed zimą wyjąłem akumulator z motorku i postawiłem w domu, stał tak chyba przez 1,5 miesiąca, może dwa, wczoraj go podładowałem,i po zakończeniu ładowania sprawdziłem miernikiem jakie ma napięcie wyszło 13,5 V. Następnie podłączyłem żarówke (zwykłą z reflektora), i tu pojawił sie znak ?, bo otóż po podłączeniu tej żarówki przez pierwsze powiedzmy 5 sekund światło jest słabe i migoce, a póżniej już świeci normalnie jak trzeba. Czy to znaczy że akumulator jest padnięty (uszkodzony)? Dodam że to jest akumulator zwykły kwasowy 12V 11Amh. Ładowany był prądem 1,1Amh, przez 10 h, może żle go ładowałem? Gdybyś tak jeszcze raczył nazwać temat jakoś sugestywniej to byłoby więcej chętnych do odpowiedzi. Nie wymyślaj własnych jednostek. Stosuj te z układu SI - naprawdę je polecam, są bardzo wygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi