Mobilaiz Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Miałem przyciemnianą szybę i nie polecam. Jak słońcem po oczach wali jest super natomiast jak się już ściemni to jakaś makabra. Noc się robi w kasku ;) Najlepszym rozwiązaniem są kaski takie jak Nolan, Lazer, Sharh czy inne z blendą słoneczną. Jest słońce spuszczasz ją na szybe, ściemnia się podnosisz. Rewelka :icon_exclaim: Wygląda to mniej więcej tak http://krakow.adbeo.pl/kask-lazer-sirocco-...586.html#photos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mor Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Mam do swojego Arai'a lustro, w którym jeżdżę całe lato, kiedy ciemno robi się b.późno. Na jesień/wiosnę zakładam zwykłą i zapominam o temacie. Tylko na b. długie wypady latem zabieram przezroczystą szybę, ponieważ w lustrze w nocy widać tyle, co już wyżej ludziska napisali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adu Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Najlepszym rozwiązaniem są kaski takie jak Nolan, Lazer, Sharh czy inne z blendą słoneczną. Jest słońce spuszczasz ją na szybe, ściemnia się podnosisz. Rewelka :icon_exclaim: Wygląda to mniej więcej tak http://krakow.adbeo.pl/kask-lazer-sirocco-...586.html#photos Kaski z blendą przeciwsłoneczną są fajnym pomysłem, ale jednak nie dla każdego... Kask z wewnętrzną przesłoną pozostawia wiele do życzenia. Powyżej prędkości 140-150km/h w wewnątrz kasku tworzą się niesamowite zawirowania powietrza, a podmuch wiatru znad czoła powoduje uporczywe łzawienie, które z znaczny sposób przeszkadza a czasami wręcz uniemożliwia dłuższą jazdę z dużymi prędkościami. Natomiast zewnętrzna blenda przeciwsłoneczna pod względem "ciszy" wewnątrz kasku jest o wiele lepszym rozwiązaniem, aczkolwiek po dłuższym czasie użytkowania takiego kasku na linii pola naszego widzenia tworzy się pozioma rysa na szybie (zewnętrzna blenda pod wpływem drgań, a do tego wirujący w powietrzu kurz, piach, który wpada pomiędzy blendę a szybę powoduje zarysowania, które po pewnym czasie zaczynają nawet tworzyć mgliste przytarcie szyby). Konsekwencją tego jest niestety wcześniejsza lub późniejsza zmiana szyby czyli zakup nowej :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinny500 Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 (edytowane) Kaski z blendą przeciwsłoneczną są fajnym pomysłem, ale jednak nie dla każdego... Kask z wewnętrzną przesłoną pozostawia wiele do życzenia. Powyżej prędkości 140-150km/h w wewnątrz kasku tworzą się niesamowite zawirowania powietrza, a podmuch wiatru znad czoła powoduje uporczywe łzawienie, które z znaczny sposób przeszkadza a czasami wręcz uniemożliwia dłuższą jazdę z dużymi prędkościami. Bzdura. Rzeczy które opisałaś, nie mają żadnego związku z blendą. Niech zgadnę, piszesz o jakimś HJC, prawdopodobnie z założonym deflektorem. Jaki kask by to nie był, widocznie taki jego urok, ale nie pisz że we wszystkich kaskach z blendą tak jest. Natomiast zewnętrzna blenda przeciwsłoneczna pod względem "ciszy" wewnątrz kasku jest o wiele lepszym rozwiązaniem Np. w Noladnie N84 z zewnętrzną blendą w kasku robi się głośniej po jej podniesieniu. Po prostu dochodzi świst powietrza które się dostaje pomiędzy kask, a VPS. Nie wiem jak np. w Sharku, ale powinno być identycznie. NA pewno kaski z zewnętrzną blendą nie będą cichsze z tego właśnie powodu że przyciemniana szyba nie jest w środku. Mogą być cichsze po prostu przez swoją konstrukcję - wentylację, aerodynamikę, wyciszenie itp, ale nie przez blendę. Edytowane 18 Listopada 2009 przez skinny500 Cytuj Strona | Portfolio | FB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adu Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 (edytowane) Miałam okazję jeździć zarówno w HJC, Uvex'ie, Cabergu i Nolanie z blendami przeciwsłonecznymi. Pracuję w tej branży, więc nie mam możliwości, żebym nie testowała produktów, którymi się zajmuję. To są akurat moje osobiste odczucia, a nie każdy musi mieć takie same. Mi osobiście wewnętrzna blenda baaardzo przeszkadza w czasie jazdy. Oczywiście wszystko też zależy od naszych oczekiwań i stylu jazdy. Ja grzecznie nie jeżdżę i jak dla mnie akurat taki model kasku jest nieodpowiedni, w którym gwiżdże, świszcze i wieje. Pokonuję duże dystanse i dla mnie najważniejszy jest komfort jazdy a nie dodatkowe "bajery", które jednak przeszkadzają i nie można się skupić na jeździe Ale jak już napisałam - to są moje osobiste odczucia i nikomu absolutnie nie narzucam swojego zdania A poza tym wcześniej już nawet napisałam "Kaski z blendą przeciwsłoneczną są fajnym pomysłem, ALE JEDNAK NIE DLA KAŻDEGO...". Każdy ma wybór i każdy ma możliwość wybrać dla siebie coś najbardziej odpowiedniego Oczekuj mnie, ale bez kasku z blendą. :bigrazz: Ale będziesz za to w lateksie? :icon_razz: Proszę, proszę :icon_mrgreen: Edytowane 18 Listopada 2009 przez adu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mobilaiz Opublikowano 19 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2009 No ja mówię o zewnętrznej. Mam już 2 lata i chwalę sobie. Zrobiłem już sporo km w niej. Na wycieczce w południowej Hiszpanii była niezastąpiona :icon_exclaim: :bigrazz: Yuby hm nie wiem co ma blenda przeciwsłoneczną to wyglądu geja. Ale pozostawie to już Twoim osobistym gustom. :crossy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zozol Opublikowano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Uvex wprowadza na rynek, chyba na juz na wiosnę szybkę z fotochromem> variomatic, jestem bardzo ciekawa jak bedzie sie spawowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi