Skocz do zawartości

SZYBKA DO KASKU KOLOR IRYDIUM ZŁOTA LUB NIEBIESKA

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem przyciemnianą szybę i nie polecam. Jak słońcem po oczach wali jest super natomiast jak się już ściemni to jakaś makabra. Noc się robi w kasku ;)

Najlepszym rozwiązaniem są kaski takie jak Nolan, Lazer, Sharh czy inne z blendą słoneczną. Jest słońce spuszczasz ją na szybe, ściemnia się podnosisz. Rewelka :icon_exclaim:

Wygląda to mniej więcej tak http://krakow.adbeo.pl/kask-lazer-sirocco-...586.html#photos

Mam do swojego Arai'a lustro, w którym jeżdżę całe lato, kiedy ciemno robi się b.późno. Na jesień/wiosnę zakładam zwykłą i zapominam o temacie. Tylko na b. długie wypady latem zabieram przezroczystą szybę, ponieważ w lustrze w nocy widać tyle, co już wyżej ludziska napisali.

Najlepszym rozwiązaniem są kaski takie jak Nolan, Lazer, Sharh czy inne z blendą słoneczną. Jest słońce spuszczasz ją na szybe, ściemnia się podnosisz. Rewelka :icon_exclaim:

Wygląda to mniej więcej tak http://krakow.adbeo.pl/kask-lazer-sirocco-...586.html#photos

Kaski z blendą przeciwsłoneczną są fajnym pomysłem, ale jednak nie dla każdego...

Kask z wewnętrzną przesłoną pozostawia wiele do życzenia. Powyżej prędkości 140-150km/h w wewnątrz kasku tworzą się niesamowite zawirowania powietrza, a podmuch wiatru znad czoła powoduje uporczywe łzawienie, które z znaczny sposób przeszkadza a czasami wręcz uniemożliwia dłuższą jazdę z dużymi prędkościami.

Natomiast zewnętrzna blenda przeciwsłoneczna pod względem "ciszy" wewnątrz kasku jest o wiele lepszym rozwiązaniem, aczkolwiek po dłuższym czasie użytkowania takiego kasku na linii pola naszego widzenia tworzy się pozioma rysa na szybie (zewnętrzna blenda pod wpływem drgań, a do tego wirujący w powietrzu kurz, piach, który wpada pomiędzy blendę a szybę powoduje zarysowania, które po pewnym czasie zaczynają nawet tworzyć mgliste przytarcie szyby). Konsekwencją tego jest niestety wcześniejsza lub późniejsza zmiana szyby czyli zakup nowej :/

Kaski z blendą przeciwsłoneczną są fajnym pomysłem, ale jednak nie dla każdego...

Kask z wewnętrzną przesłoną pozostawia wiele do życzenia. Powyżej prędkości 140-150km/h w wewnątrz kasku tworzą się niesamowite zawirowania powietrza, a podmuch wiatru znad czoła powoduje uporczywe łzawienie, które z znaczny sposób przeszkadza a czasami wręcz uniemożliwia dłuższą jazdę z dużymi prędkościami.

Bzdura. Rzeczy które opisałaś, nie mają żadnego związku z blendą. Niech zgadnę, piszesz o jakimś HJC, prawdopodobnie z założonym deflektorem. Jaki kask by to nie był, widocznie taki jego urok, ale nie pisz że we wszystkich kaskach z blendą tak jest.

Natomiast zewnętrzna blenda przeciwsłoneczna pod względem "ciszy" wewnątrz kasku jest o wiele lepszym rozwiązaniem

Np. w Noladnie N84 z zewnętrzną blendą w kasku robi się głośniej po jej podniesieniu. Po prostu dochodzi świst powietrza które się dostaje pomiędzy kask, a VPS. Nie wiem jak np. w Sharku, ale powinno być identycznie. NA pewno kaski z zewnętrzną blendą nie będą cichsze z tego właśnie powodu że przyciemniana szyba nie jest w środku. Mogą być cichsze po prostu przez swoją konstrukcję - wentylację, aerodynamikę, wyciszenie itp, ale nie przez blendę.

Edytowane przez skinny500

Miałam okazję jeździć zarówno w HJC, Uvex'ie, Cabergu i Nolanie z blendami przeciwsłonecznymi. Pracuję w tej branży, więc nie mam możliwości, żebym nie testowała produktów, którymi się zajmuję.

To są akurat moje osobiste odczucia, a nie każdy musi mieć takie same. Mi osobiście wewnętrzna blenda baaardzo przeszkadza w czasie jazdy. Oczywiście wszystko też zależy od naszych oczekiwań i stylu jazdy.

Ja grzecznie nie jeżdżę i jak dla mnie akurat taki model kasku jest nieodpowiedni, w którym gwiżdże, świszcze i wieje. Pokonuję duże dystanse i dla mnie najważniejszy jest komfort jazdy a nie dodatkowe "bajery", które jednak przeszkadzają i nie można się skupić na jeździe

Ale jak już napisałam - to są moje osobiste odczucia i nikomu absolutnie nie narzucam swojego zdania

A poza tym wcześniej już nawet napisałam "Kaski z blendą przeciwsłoneczną są fajnym pomysłem, ALE JEDNAK NIE DLA KAŻDEGO...". Każdy ma wybór i każdy ma możliwość wybrać dla siebie coś najbardziej odpowiedniego

Oczekuj mnie, ale bez kasku z blendą. :bigrazz:

Ale będziesz za to w lateksie? :icon_razz: Proszę, proszę :icon_mrgreen:

Edytowane przez adu

No ja mówię o zewnętrznej. Mam już 2 lata i chwalę sobie. Zrobiłem już sporo km w niej. Na wycieczce w południowej Hiszpanii była niezastąpiona :icon_exclaim: :bigrazz:

Yuby hm nie wiem co ma blenda przeciwsłoneczną to wyglądu geja. Ale pozostawie to już Twoim osobistym gustom. :crossy:

• 4 tygodnie później...