Karol_2000 Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Witam, chciałem spytać jak to jest z wyważaniem koła, dzisiaj gość wyważał mi statycznie: dał ośkę od koła tylnego na 2 felgi samochodowe po 2 stronach i zaczął kręcić kołem:), coś tam wywarzył bo nie zatrzymuje się w tym samym miejscu felga ale dał 2 różne ciężarki po jednej stronie felgi w 2 różnych miejscach. Jeszcze nie założyłem tego koła i chciałbym spytać czy nie powinno się ciężarków dawać po lewej i prawej stronie felgi bądź na środku felgi (u mnie da się tylko z boku felgi). Chcę też spytać maszyna do wyważania pokazuje po której stronie felgi dawać ciężarki ??, pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacer Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2009 niewiem czy cos Ci to pomoze ale ostatnio kiedy mechanik wywazal mi kolo zalozyl identyczne ciezarki po obu stronach felgijak najblizej srodka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2009 MAszyna do wyważania jest prosta: coś ala ośka motocykla zamocowana na 2 małuch łozyskach kulkowych. Do tego kolektor albo jakiś jasny marker. rozpedzasz lekkim ruchem reki koło i czekasz az sie zatrzyma, zamocowanie ciezarków zalezy od geometri felgi generalnie powinien być 1 centralnie na srodku felgi ale niezawsze sie da. Dlatego montuje sie 2 różnych ciezarów wychylone od siebie(to juz skutek zaokraglenia wagi ciezarków). Zabieg trwa sobie czasem i cały dzień(zalezy ile cierpliwosci posiadasz, lub dokładności jaka chesz osiagnać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi