geepsy Opublikowano 5 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 Witam wszystkich, Jestem nowy na tym forum i nie tylko. w ogóle jest to mój pierwszy post na jakimkolwiek forum. Mam mały problem z wyborem motocykla dla siebie. Mianowicie jestem bardzo początkujący. Właśnie jestem na etapie robienia prawa jazy. Mam 30 lat wzrost 193 i 100 kg wag. Chcę kup[ić jakiegoś choppera i mam zamiar jeździć z żonką. Przeglądałem już różne fora i nigdzie nie znalazłem odpowiedzi czy jeżeli mam ok 13000 na motorek to lepiej kupić taki z mniejszą pojemnością a młodszy czy lepiej kupićstarszy ale z większą pojemnością. W kręgu moich zainteresowań są poniższe moytocykle: Honda shadow 750 z 94r czy 1100 z 88r Suzuki Intruder 800 z 93 czy 1400 z 87 Kawasaki Vulcan 800 z 93 czy 1500 z 88 ( za 1500 dodatkowao przemawia wał kardana) Proszę Was o info cyz 5 lat w jedną czy w drugą stronę to dużo jak na chyba i tak już leciwy motrek :icon_question: Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek-rr Opublikowano 5 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 Witam wszystkich, Jestem nowy na tym forum i nie tylko. w ogóle jest to mój pierwszy post na jakimkolwiek forum. Mam mały problem z wyborem motocykla dla siebie. Mianowicie jestem bardzo początkujący. Właśnie jestem na etapie robienia prawa jazy. Mam 30 lat wzrost 193 i 100 kg wag. Chcę kup[ić jakiegoś choppera i mam zamiar jeździć z żonką. Przeglądałem już różne fora i nigdzie nie znalazłem odpowiedzi czy jeżeli mam ok 13000 na motorek to lepiej kupić taki z mniejszą pojemnością a młodszy czy lepiej kupićstarszy ale z większą pojemnością. W kręgu moich zainteresowań są poniższe moytocykle: Honda shadow 750 z 94r czy 1100 z 88r Suzuki Intruder 800 z 93 czy 1400 z 87 Kawasaki Vulcan 800 z 93 czy 1500 z 88 ( za 1500 dodatkowao przemawia wał kardana) Proszę Was o info cyz 5 lat w jedną czy w drugą stronę to dużo jak na chyba i tak już leciwy motrek :icon_question: Z góry dziękuję za pomoc A żona ile waży i czy będziecie jeżdzić z bagażem,bo ładowność też będzi ważna. :icon_exclaim: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geepsy Opublikowano 5 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 Żonka waży ok 70 kg i raczej będziemy jeździćbez bagażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
medyk88 Opublikowano 5 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 to ile tych lat?? masz bo w profilu w tej chwili jest 13 bigger = better pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek-rr Opublikowano 5 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 Żonka waży ok 70 kg i raczej będziemy jeździćbez bagażu. Na Twoim miejscu kupił bym hondę 750 z 94r jest bardzo dobra,tylko dobrze sprawdzić stan przed kupnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geepsy Opublikowano 5 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 Lat mam 30, pomyłka przy logowaniu, Wojtek, dzięki za radę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 5 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 Ja bym zapytał ile masz lat na motocyklu - bo w sumie w przypadku choppera to nie tyle o moc chodzi ile o jego wagę - czy dasz radę komfortowo, bez stresu go ogarnąć - duży czopek (1500) swoje 300kg waży... A mniejszy zawsze można po sezonie sprzedać i "ten idealny" potem kupić.... Cytuj Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek-rr Opublikowano 5 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 Ja bym zapytał ile masz lat na motocyklu - bo w sumie w przypadku choppera to nie tyle o moc chodzi ile o jego wagę - czy dasz radę komfortowo, bez stresu go ogarnąć - duży czopek (1500) swoje 300kg waży... A mniejszy zawsze można po sezonie sprzedać i "ten idealny" potem kupić.... Napisał że zielony jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geepsy Opublikowano 5 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 Tak, Jestem zielony jeżeli chodzi o jazdę. A duża jest różnica w wadze między shadow 750 a 1100? I jeszcze jedno. Aby jeździć motocyklem z początku lat 90 to trzeba znaćsię na mechanice, to znaczy czy często się psują - bo na samochó z 1990 to chyba bym sięniezdecydował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foxriver Opublikowano 5 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 (edytowane) Moim zdaniem powinieneś kupić sobie coś taniego... do nauki. Wielkość ma tu drugorzędne znaczenie. Jeśli masz poukładane w głowie i serce do dużych maszyn dasz radę! Dlaczego taniego? Bo jak go położysz to nie będzie żalu i straty finansowej. Na Twoim miejscu wydałbym połowę tej kasy, pojeździł i sprawdził jakie mam preferencje... Kto wie? Może w przyszłym sezonie wsiądziesz - jeśli nie na sporta - to może na dużego turystyka ;) Jeśli chodzi o wiek maszyny to wiadomym jest, że trzeba dobrze kupić. To loteria jeśli nie masz w tym doświadczenia. Poproś znajomego mechanika, albo przynajmniej zrób jakiś przegląd w niezależnej stacji przed zakupem. Jeśli japończyk jest dobrze utrzymany, serwisowany regularnie i porządnie to nawet 20-letni posłuży na wiele lat. Jeżdżę FJ1100 z 85 roku i nie uważam, żeby motor był mniej pewny niż np. 10-letnie maszyny. Znane są przebiegi ponad 200 tys. km na podobnych "weteranach" ;) Przesiadłem się na niego z 250ccm i daję radę ;) Moja rada: musisz w to wejść i odkryć to co ciebie i małżonkę kręci - nikt wam lepiej nie doradzi. Edytowane 5 Czerwca 2009 przez foxriver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geepsy Opublikowano 6 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 Dzięki Foxriver, Widze że jesteś ze śląska, to może znasz jkieś miejscówki gdzie można w jednym miejscu pooglądać kilka różnych motorków? Jak narazie w małopolsce nic nie znalazłem. Jest jeden gość w Wygiełzłowie koło chrzanowa który makilkanaście maszynek w rozsądnych cenach. W poniedziałek się do niego wybieram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foxriver Opublikowano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 Leć na pierwszy lepszy zlot lub motobazar. Na zlocie chłopaki powiedzą Ci, może niezbyt obiektywnie - bo każdy chwali swoje, ale bez podtekstów handlowych. Po prostu handlarz powie Ci to co chcesz usłyszeć - użytkownik o swoich doświadczeniach. Jeśli kiedyś zainteresuje Cię FJ - powiem wszystko co wiem - jak na spowiedzi ;) Zobacz i postaraj się jak najwięcej dowiedzieć z sieci - jest mnóstwo zdjęć, opinii o różnych markach. To pozwoli wstępnie wyselekcjonować moto, bo na zlocie dostaniesz "kociokwiku" ;) - tyle tego będzie... Zobacz taką zależność: - na niemieckiej stronce wpisałem pewne dane dla moto z kategorii Taurer (turystyk): http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/search.h...n=&drivingMode= - te same dane dla kategorii sportowo-turystyczne: http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/searchre...ed=true&lang=pl - i chopper/cruiser: http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/searchre...ed=true&lang=pl Zobacz na ilość dostępnych maszyn dla tych samych danych wejściowych. Tylko jeden chopper! To niestety droższy interes. Swoją drogą jakbym miał teraz kupować moto to albo z bardzo dobrego polecenia, albo zza granicy - niestety. Wybierz się do gościa, zobacz/popytaj o maszyny - ich stan techniczny, wizualny. Zwracaj uwagę na oryginalność - żadnych malowanych sprayem silników lub plastików, nie oryginalnych wydechów, starych opon i zjechanych tarcz hamulcowych. Niedopatrzenie tych rzeczy skutkuje dużymi wydatkami. Np. kpl. nowych opon do 250kg moto zaczyna się od ok. 800zł, tłumik oryginalny może kosztować ponad 1000zł, itd. ;) Koniecznie wsiądź nam moto - ja mam przynajmniej tak, że jak siadam i przejadę się kawałek to czuję czy mi moto pasuje czy nie. Powiem szczerze, że jak porównasz tak sobie motorki różnych klas i wielkości to zobaczysz, że będziesz chciał może i starszą ale jednak ekstraklasę ;) Czuje się różnicę. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geepsy Opublikowano 6 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 Wielkie dzięki za powyższe uwagi! Napewno skorzystami nie kupię motorka na hypcika. pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi