binkimoto Opublikowano 22 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2009 Mam problem w swojej RS,którego wcześniej nie było a mianowicie jeśli motor pracuje na wolnych obrotach to światła też słabo świecą,po dodaniu gazu świecą się bardzo ładnie,tak jak powinny.Czego to będzie przyczyna?Z góry dziękuje za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
audioterrorysta Opublikowano 22 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2009 na wolnych obrotach wogule niema ładowania, albo jest bardzo słabe (to jest norma w pojazdach z prądnicą a nie alternatorem), i cały prąd płynie z akumulatora, jeśli jest słaby to światła będą słabo świecic. Od średnich obrotów w górę jest w porządku, bo jest ładowanie z prądnicy. Jak masz woltomierz (miernik uniwersalny trzeba ustawi na [V], przewody wpiąc w złącza [V] i [COM]). Zmierz napięcie na akumulatorze (podaj conajmniej jedno miejsce po przecinku): -podczas gdy stacyjka jest wyłączona, nic nie świeci, silnik wyłączony -na pracującym silniku na obrotach spoczynkowych kiedy mówisz że słabo świecą -na średnich obrotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitrox89 Opublikowano 22 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2009 Audio, RS ma raczej światła z iskrownika, nie z akumulatora (u mnie w AM6 tak jest). W RG masz zapłon bateryjny, więc iskra i światła są z akusia. Binkimoto - wszystko ok, tak ma być. Jeżeli chodzi o silniki Minarelli to pełne ładowanie jest już od ~4 tyś, więc przy takich obrotach światła powinny świecić na "full" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binkimoto Opublikowano 23 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2009 Dobrze wieczorem postaram się podać wyniki moich pomiarów miernikiem uniwersalnym tak jak mi podałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi