Skocz do zawartości

Pytanie o ładowanie akumulatora niskim prądem

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

I jeszcze cos zaby zakonczyc ta "dziwna" dyskusje:

zarowki choinkowe polaczone szeregowo powoduja obnizenie napiecie na kazdej zarowce i staly pobor pradu z sieci , odpowiadajacy pradawi 1 zarowki, siec elektryczna zasilana z trafo

wszystko dalej mozna przyrownac do naszego przypadku

Wez karte poobliczaj dokladnie bo gdzies popelniles blad

Trafo ma za zadania w jakies tam granicy podawac stale napiecie niezaleznie od zmiany obciazenia ( nniemowie to o korewnie duzym przeciazeniu napiecie siadzie ale i trafo )!!!

O kurde aleśmysię rozpisali :D

Myślałem że pod pojęciem 12V i 2A to znaczy że prąd jest maksymalny i nie ma możliwości regulacji, bo wtedy równoległe podłączenie żarówki nie spowoduje zamierzonego (obliczonego na papierze) rozpływu prądów.

Zwracam honor :D : jak sobie ograniczysz prąd do np 2A i część zużyje żarówka to faktycznie pozostały prądzik popłynie przez aku ale nie wiadomo ile dokładnie bo to nie jest odbiornik liniowy (jakim jest czysta rezystancja) i z czasem rozkład prądu się zmieni ale ogólnie będzie ok.

Ja jednak robiłem tak, że podłączałem żarówkę szeregowo z aku (21W, bo prostownik miał regulację tylko od 3 do 10A) i regulowałem sobie wymagany prąd i też działało.

To już chyba wszystko na temat powiedzieliśmy :D

Pozdrawiam.

Nie obraźcie się, że jeszcze od siebie dorzucę (w ramach usprawiedliwienia)... Napisałem że nie ma sensu stotować żarówki, bo uświadomiłem sobie, że przy regulowanym prostowniku nie potrzeba takich opcji :). Mój ma od 0 do 6,3A. Jak to niezdrowa ambicja może człowieka zapędzić? No proszę... dowiedziałem się o sobie czegoś nowego :)

Pozdrawiam (szczególnie elektrotechników)

bo uświadomiłem sobie, że przy regulowanym prostowniku nie potrzeba takich opcji :D.

niecalkiem do konca :D niektore prostowniki sa takie debilowe ze wlasnie niemasz rewgulacji od 0 np przy slabo zalanym akumulatorze , stad wlasnie pojawil sie ten post :D

Mam nadzieje ze kolega wkoncu naladowal ten akum:)

niech napisze z jakim rezultatem:)

3majta sie

Zdażyło mi się (z resztą nie pierwszy raz) zapędzić tak, że zapomniałem o czym jest wątek. Facet pyta co zrobić jak prostownik mu "skacze" do góry... sory :) Ten typ tak ma. Poprawę obiecuję.