Skocz do zawartości

Pompka paliwa

Immortal
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam małe pytanie odnośnie pompki paliwa w moim zygzaku. Po pomalowaniu motocykla zacząłem składać wszystko na gotowe. Był to mój świeży zakup więc wszystko co możliwe dla mnie sprawdzałem zgodnie z serwisówką. Między innymi ową pompkę. Po złożeniu i zalaniu benzyną baku nadszedł czas odpalenia silnika. Gaźniki były puste więc spodziewałem się, że zanim odpalę motocykl usłyszę pompkę która podpompuje mi paliwo do gaźniorow. A tu nic cisza. Więc kręcę na ssaniu... chwilka i załapał ale przez jakieś 5 sekund nie chodził na wszystkie gary. i tu się nasuwa pytanie... O co tu chodzi?? Według serwisówki podłączamy pompkę pod aku czerwony to + czarny -. wąż wsadzamy do naczynia z benzyną wylot do pustego. Zrobiłem tak i pompka jak szalona w kilka sekund przepompowała mi ową benzynę więc wszystko niby ok. Myślałem może że tak jak np. w Intruderze 1.4 kumpla jest taki trick że bez sprzęgła jak się naciśnie na starter pompka pompuje sama. U mnie jak wspomniałem pompka ma dwa kable czyli na zdrowy rozum jeden plus drugi masa. Czym jest więc sterowana?? ciśnieniowo?? tzn. jak dobije swoje to się sama wyłącza?? i czy może być tak że nie słychać jej w ogóle że chodzi??

no sprawdzałem i cisza. spróbuję spuścić paliwo z komór pływakowych i zobaczymy co się będzie działo.

pompki nie słychać

nie baw sie w spuszczanie z komor, zdejmij poprostu wezyk paliwowy, ktory doprowadza paliwo do gaznikow

pozdr.

Mechanika Motocyklowa

nie chce mi sie teraz szukać w manualu, ale prawdopodobnie w zygzaku jest tak że pompka podaje tylko w wtedy gdy silnik pracuje (dostaje sygnał z cewek), samo włączenie więc zapłonu niczym nie skutkuje, a jak kręcisz to jej nie słyszysz bo silnik ją zagłusza. Jest to pewnego rodzaju zabezpieczenie.

Edytowane przez baba_zanetti

8.96s 1/4mili GSX-R K1 1000 TURBO/NITRO
SPEEDBIKE.PL TURBO TAKŻE W TWOIM MOTOCYKLU!

SERWIS MOTOCYKLI- WARSZAWA, HAMOWNIA - STROJENIE

https://www.facebook.com/bados84/

Ludziska poprawcie mnie bo chyba się mylę :)

Ja mam starszy model ZZR-a (ZX 600 D) więc teoretycznie mogę mieć rację bo... u mnie żadnej pompki paliwa nie ma :) Możliwe to?

Zmieniałem u siebie silnik, kupiłem z roku 99 ale goły, bez żadnego osprzętu. Na szczęście gaźniki pompa wody i inne duperele pasowały ale przy zamianie tego wszystkiego nigdzie nie widziałem pompki paliwowej :)

U siebie mam kranik podciśnieniowy.. aaa czyli chyba sam odpowiedziałem sobie na swoje pytanie ;)

Faktycznie w nowszym zygzaku jest kranik z regulacją położenia więc pewnie nie ma tam podciśnienia tylko pompka...