Gość zenoo Opublikowano 22 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2009 Najlepiej to jechać na spontan.Co ma być to będzie.A plany mogą nie wyjść. no dokładnie, ponanosić tylko na mapie co ciekawsze miejsca, zapakować się i jazda, nawet paszportów nie trzeba zabierać, no chyba że Dubrovnik ktoś chce zobaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Satriael Opublikowano 22 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2009 no dokładnie, ponanosić tylko na mapie co ciekawsze miejsca, zapakować się i jazda, nawet paszportów nie trzeba zabierać, no chyba że Dubrovnik ktoś chce zobaczyć Co do paszportów to raczej napewno trzeba mieć, Chorwacja nie jest w Uni Europejskiej. A jeżeli mowa o zielonej karcie to aby wjechać do Bośni należy ją posiadać. Sprawdzają dokładnie. Cytuj 2008r- Chorwacja 3900km / 2011r- Bułgaria 4500km2012r- Alpy i Wenecja 3200km / 2013r- Istria 2600km2014r- Albania 5000km / 2015r- Montenegro 3500km2016r- Rumunia 3000km http://www.motoholik.blogspot.com/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zenoo Opublikowano 22 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2009 Co do paszportów to raczej napewno trzeba mieć, Chorwacja nie jest w Uni Europejskiej. A jeżeli mowa o zielonej karcie to aby wjechać do Bośni należy ją posiadać. Sprawdzają dokładnie. :biggrin: co do paszportów to nie wygaszałbym tak pewnych opinii, w zeszłym roku pojechałem z nieważnym paszportem, przez głupotę oczywiście, ale nie w tym rzecz :bigrazz: , tylko w fakcie, że jedynym miejscem gdzie sprawdzano mi paszport była Słowenia (kraj UE i tam "wyszło" że paszport nieważny), natomiast Chorwacja = zero problemów, byłem nawet w konsulacie RP z Zagrzebiu i otrzymałem odpowiedź, że Chorwacja cały czas starając się o wejście do UE przestrzega wszystkich zapisów układu z Schegen "więc spokojnie może pan podróżować na swój dowód osobisty do 90 dni" - to tyle z praktyki.... n.t Bosni nie mam zdania bo nie byłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemekB Opublikowano 22 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2009 Co do paszportów to raczej napewno trzeba mieć, Chorwacja nie jest w Uni Europejskiej. A jeżeli mowa o zielonej karcie to aby wjechać do Bośni należy ją posiadać. Sprawdzają dokładnie. Ja bym powiedział, że są niezbędne jadąc w tamtą stronę. Zawsze może przyjść ochota poszwendać się po sąsiednich krajach. Poza tym dwa dokumenty lepiej mieć i trzymać je w różnych miejscach. Jak zginie jeden- masz drugi. Kartę zieloną sprawdzają dokładnie przy wjeździe do Bośni to fakt. Jeśli chodzi o opiekę medyczną to byłem zaskoczony Chorwacją. Zdarzyło mi się spalić ostro na słońcu :rolleyes: i trafiłem do szpitala na pogotowie... Po wizycie i otrzymaniu recept na jakieś maści usłyszałem, że same dane z mojego dowodu osobistego wystarczą. Nawet nie pytali o EKUZ czy jakieś dodatkowe ubezpieczenie. Powiedzieli, że mają podpisane z Polską stosowne umowy i nic nie potrzeba :buttrock: Ale i tak warto wykupić coś jadąc za granicę. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandit22 Opublikowano 28 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 A czy Ktoś może polecić konkretne kempingi na których się zatrzymywał ? Miejscowości +ewentualnie nazwa orientacyjna cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yamamoto1 Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 Wtam. W HR i krajach ościennych byłem 6-ciokrotnie na motocyklu. Po raz pierwszy 1 rok po wojnie na Bałkanach, wtedy to był lekki hard core, teraz jest spoko. Wszystko koledzy napisali powyżej to prawda, ake dodam jeszcze, że warto poszwędać się po wyspach dalmatyńskich i kvarnerskich. Z dalmatyńskich szczególnie polecam Hvar z jego miasteczkami i tunelem Pitve -Zavala, szok: http://pl.youtube.com/watch?v=mEE6gbvPDNI Warto również odwiedzić wyspę i miasto Krk oraz wyspę Cres i Mali Losinj - są tam delfiny i mozna je dostrzec. Warto wykupić sobie wycieczkę na wyspe Brać i zobaczyć słynną plażę Bol. Promy nie są takie drogie. Dobrze jest zwiedzić jeszcze parki narodowe: Kornati - wycieczka statkiem z obiadkiem na cały dzień - bajka, Plitvice, Brijuni, Paklenica, Krka, Risnjak, Miljet. Po prostu lux. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zenoo Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 a na dzień dzisiejszy to na bank mecz półfinałowy POLSKA - CHORWACJA, piatek nie wiem która godzina, ale już dziś trzeba by wyjechać, żeby zdążyć poimprezować i jeszcze zostać na finał, POLKA - DANIA i zobaczyć na żywo jak POLACY zostają mistrzami świata :buttrock: ...... BEZCENNE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemekB Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 Wtam. W HR i krajach ościennych byłem 6-ciokrotnie na motocyklu. Po raz pierwszy 1 rok po wojnie na Bałkanach, wtedy to był lekki hard core, teraz jest spoko. Wszystko koledzy napisali powyżej to prawda, ake dodam jeszcze, że warto poszwędać się po wyspach dalmatyńskich i kvarnerskich. Z dalmatyńskich szczególnie polecam Hvar z jego miasteczkami i tunelem Pitve -Zavala, szok: http://pl.youtube.com/watch?v=mEE6gbvPDNI Pozdrawiam. Hej. Niezły tunel :buttrock: Dzięki Tobie i temu filmikowi wiem co straciłem omijając Hvar. Dlatego jak macie coś podobnego na taśmie to proszę dokładać do TEGO tematu. Yamamoto1 jak możesz to napisz parę słów o tunelu i wklej linka. Pozdro A czy Ktoś może polecić konkretne kempingi na których się zatrzymywał ? Miejscowości +ewentualnie nazwa orientacyjna cena? Premantura na Istrii 24 euro* 07r Krk na wyspie Krk 25 euro* 07r Kemp "Pinus" 5km przed Starigrad`em w okolicach NP Paklenica 13 euro* 07, 08r Kemp "Daniel" 15km za Omiś`em w miejscowości Ruskamen 140 kun* 08r Kemp "Pod Maslinom" Orasac- 12km przed Dubrovnikiem 14 euro* 07r - tego nie polecam * cena za 2 osoby, motocykl, namiot, prąd , ciepłe prysznice "All incusive" :icon_razz: Ceny dodatkowo zależą od miesiąca w którym się jedzie. Do połowy czerwca przeważnie jest taniej. Na wyspach jest drożej o około 20% niż na lądzie. P.S. Szerokim łukiem omijać kemping na samym końcu Chorwacji w miasteczku Molunat. Chodzi konkretnie o ten kemp położony w zatoczce, którego właścicielem jest #$&% idiota... który kosząc trawę poobijał kilka samochodów i moje moto kamieniami. Mało tego- zwiał samochodem. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brek Opublikowano 29 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 Nie byłem moto tylko puszką więc o drogach nie napiszę. wg mnie warto zobaczyć (wiekszośc już opisali inni więc nie będe się powtarzał): Park KRKA z wodospadami (są dwie drogi dotarcia z głównego parkingu autobusem lub kilka kilometrów z miasteczka stateczkiem polecam stateczek nie każdy o tym wie że tak można:)) Trogir , Split, przed Splitem Salona z ruinami rzymskiego miasta o ile Was takie atrakcje interesują, byłem zaskoczony wielkością spodziewałem się 2 zburzonych domków a teren jest naprawde pokaźnych rozmiarów. Najlepiej zabrac euro lub kartę, nie ma problemów z bankomatami a i przelicznik jakoś wyszedł całkiem fajnie. Ludzie przyjaźnie nastawieni, slonce, ciepła woda w morzu i zimne piwo Karlovacko:) no i świetne wina i rakija wprost od producenta:) udanej wyprawy życzę:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yamamoto1 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 (edytowane) Tunel Pitve-Zavala jest długości 1400 m i szerokości 2m i wysokości 2 m. Jest tam sygnalizacja świetlna i ruch wahadłowy. Przy wyjeździe z tunelu trzeba uważać, żeby nie spaść w przepaść, bo jest bardzo stromo i ostre zakręty-20 km/h to szaleństwo aby tam przejechać. Przejeżdżając przez niego 2-krotnie miałem wrażenie, że jadę przez kopalnię: głazy wystające ze ścian, woda na nawierzchni, brak oświetlenia, po prostu hard core. Co do kempingów, to polecam: Matkovice 5 km za Dubrovnikiem w miejscowości Srebreno-tanio i rodzinnie, autocamp Medveja kawałek za Opatiją, i autocamp Skrila w Starej Basce na Krku oraz camp 1,5 km za Trogirem w kier. na Sibenik. Pozdrawiam. Edytowane 29 Stycznia 2009 przez Yamamoto1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemekB Opublikowano 29 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 Tunel Pitve-Zavala jest długości 1400 m i szerokości 2m i wysokości 2 m. Jest tam sygnalizacja świetlna i ruch wahadłowy. Przy wyjeździe z tunelu trzeba uważać, żeby nie spaść w przepaść, bo jest bardzo stromo i ostre zakręty-20 km/h to szaleństwo aby tam przejechać. Przejeżdżając przez niego 2-krotnie miałem wrażenie, że jadę przez kopalnię: głazy wystające ze ścian, woda na nawierzchni, brak oświetlenia, po prostu hard core. Co do kempingów, to polecam: Matkovice 5 km za Dubrovnikiem w miejscowości Srebreno-tanio i rodzinnie, autocamp Medveja kawałek za Opatiją, i autocamp Skrila w Starej Basce na Krku oraz camp 1,5 km za Trogirem w kier. na Sibenik. Pozdrawiam. No tak ale proszę abyś to napisał/wkleił razem z linkiem do filmu w tym http://forum.motocyklistow.pl/MoToPoDrOzE-...ze-t110275.html temacie :notworthy: Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandit22 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 Chłopaki wielkie dzięki z namiary na kempingi a w szczególności Tobie PrzemkuB za bardzoooooo dokładną i wyczerpująca odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandit22 Opublikowano 4 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2009 Pozwoliłem sobie odświeżyć temat, może wpadnie komuś jeszcze coś ciekawego do głowy i napisze :) A przy okazji słyszałem o muzeum Marco Polo gdzieś w Chorwacji ktoś może był warto zajechać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemekB Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 zapraszam TU :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panz Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Jeżeli chcecie otrzymać za free aktualną ofertę campingów i hoteli wraz z cenami na 2009r+mapa drogowa Chorwacji i inf. turystyczny to wystarczy podesłać maila z prośbą o w/w rzeczy pod adres [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi