grzegorz9139 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Witam! Jak Wasze wrazenia z uzytkowania N43 Air? Przymierzalem dzisiaj i co zauwazylem - jak ktos wczesniej napisal, ze szyba ma tylko dwie opcje polozenia (göra - döl) -niestety. Czy szyba zaparowuje? Zastanawiam sie pomiedzy zwyklym N 43, a tym N 43 Air. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gravel Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Witam! Jak Wasze wrazenia z uzytkowania N43 Air? Naprawde swietny kask, zarowno do miasta jak i na dluzsze wycieczki. Wygodny, w miare przewiewny. Przymierzalem dzisiaj i co zauwazylem - jak ktos wczesniej napisal, ze szyba ma tylko dwie opcje polozenia (göra - döl) -niestety. Czy szyba zaparowuje? Szyba ma na dole takie wyciecia, przez ktore wlatuje swieze powietrze. Jesli nie masz szczeki to nie ma problemow z wentylacja. Jak ubierzesz sie w full opcje, to na swiatlach czasami wieczorem potrafi zaparowac, ale chwila i po wilgoci. Tylko raz mialem problem w wilgotny jesienny wieczor. Stalem dluzsza chwile na dworze, a szyba mi tak zaparowala, ze sama jazda i otwory nie daly rady. Wtedy przydaloby sie standardowe uchylenie. Koledze w SHOEI Syncrotec bardzo szybko odparowala (ale to inna bajka). Zastanawiam sie pomiedzy zwyklym N 43, a tym N 43 Air. Bierz ze szczeka, roznica w cenie w sumie juz niewielka, a szczeka swietnie sie przydaje na dluzsze wypady. Przede wszystkim jest ciszej niz w zwyklym otwartym kasku. Do tego wierze ze ta szczeka troche podwyzsza bezpieczenstwo. Ja jezdzilem caly sezon w tym kasku i jestem z niego zadowolony. Moze nie jest najtanszy, ale jakos wykonania i wygoda zdecydowanie lepsze niz np w HJC, ktore nomen omen bardzo mocno bralem pod uwage, przy zakupie. Pozdrawiam, Gravel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz9139 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 Moze nie jest najtanszy, ale jakos wykonania i wygoda zdecydowanie lepsze niz np w HJC, ktore nomen omen bardzo mocno bralem pod uwage, przy zakupie. Pozdrawiam, Gravel Tez HJC mialem na celowniku ale... . Przekonuje mnie to wyciszenie o ktörym piszesz. O tej imponujäcej wentylacji na görze kasku nie wspomne. Jesli chodzi o parowanie szyby - to zawsze mozna Pinlocka dokupic. Poczekam do styczniowych wyprzedazy i kupie Air. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gravel Opublikowano 9 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 Tez HJC mialem na celowniku ale... . Przekonuje mnie to wyciszenie o ktörym piszesz. O tej imponujäcej wentylacji na görze kasku nie wspomne. Jesli chodzi o parowanie szyby - to zawsze mozna Pinlocka dokupic. Poczekam do styczniowych wyprzedazy i kupie Air. Hej, Ja nie mam porownania do innych kaskow jesli chodzi o halas - N43 Air po prostu wedlug mnie nie jest glosny, ale to moj pierwszy kask. Odpuscilem sobie HJC z innego powodu - kazdy ktory zalozylem (moze poza tym topowym kompozytowym modelem), byl niewygodny. Nosze okulary i w HJC w ogole nie bylo na nie miejsca. Nolany sa bardzo wygodne a jak jezdze bez szczeki to moge go zakladac bez sciagania okularow :) Jedyny minus jaki widze, to przycieranie sie szybki - jak jezdze bez szczeki, dolna czesc kasku jest mniej sztywna i troche bardziej sie rozchyla. Mechanizm zamykania zaklada ze szybka wchodzi na fragment kasku, a jak to rozchylenie jest wieksze to i szyba gorzej sie dopasowuje. Ja po prostu radze sobie odchylajac troche szybke przy zamykaniu i dziala. W miescie jezdze bez szczeki. Przy zakupie sprawdz jeszcze gorna wentylacje - czasami klapy potrafia byc zle zlozone w fabryce. Ja wysylalem kask do serwisu (przyslali nowy). Gosciu mowil ze to drugi w sezonie (lipiec) z taka wada, wiec raczej nie jest to popularny defekt. Nowy kask nie ma juz z tym problemu. Moj kupilem na e-kaski.pl, ale pewnie teraz bedziej wiecej dobrych ofert w sieci. Pozdr Gravel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz9139 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 Hej, Przy zakupie sprawdz jeszcze gorna wentylacje - czasami klapy potrafia byc zle zlozone w fabryce. Ja wysylalem kask do serwisu (przyslali nowy). Gosciu mowil ze to drugi w sezonie (lipiec) z taka wada, wiec raczej nie jest to popularny defekt. Nowy kask nie ma juz z tym problemu. Pozdr Gravel Przeczytalem to wczesniej w tym wätku i cztery kaski jakie wziälem do räk , to w kazdym sprawdzilem to zamykanie wentylacji :biggrin: W kazdym dzialalo. Zauwazylem tez, ze metalowe zapadki otwierajäce szczeke na prospekciebyly pokryte czerwonym twozywem, zas w realu juz nie - sprawdze w innych sklepach! Wczesniej tez Ktos to zauwazyl. Tez jestam okularnikiem - :icon_eek: . Dzieki za wszystkie rady - przydadzä sie! Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbud9858 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 mam juz ponad rok kask nolan air 43 ,moje uwagi są nastepujące w porównaniu do nolana 41 czyli otwartego to dzień do nocy więc nie będe porównywał ,mankamenty to brak w standarcie pin loca trzeba dokupić bo szybk aparuje i nikt niech niesciemnia ze tego nie robi fakt muszą byc spore różnice temperatur latem tego nie widać natomiast zimą to jest problem,a tak poza tym kask godny polecenia w miare cichy,jakies pytania prosze kierowac na gg 1911913 odpowiem -pozdro robert ze stargardu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz9139 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 Witam! Pojechalem z zonkä na kupno kasku (N43Air). Przymiarka - no fajny, fajny .... . A zonka möwi zebym jeszcze ten przymierzyl i pokazuje na Schubertha J1. No to ja poslusznie zakladam i cöz - juz z nim zostalem. :D Tak dobrze dopasowany , wyciszony -ponoc krzyczalem jak w nim chodzilem, wizjer juz pokryty foliä od zewnätrz przeciw parowaniu i nie opada! Generalnie inna bajka. A ze byl przeceniony o 170€! Dobrze jest czasem zabrac zone na zakupy! Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbud9858 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 Witam! Pojechalem z zonkä na kupno kasku (N43Air). Przymiarka - no fajny, fajny .... . A zonka möwi zebym jeszcze ten przymierzyl i pokazuje na Schubertha J1. No to ja poslusznie zakladam i cöz - juz z nim zostalem. :D Tak dobrze dopasowany , wyciszony -ponoc krzyczalem jak w nim chodzilem, wizjer juz pokryty foliä od zewnätrz przeciw parowaniu i nie opada! Generalnie inna bajka. A ze byl przeceniony o 170€! Dobrze jest czasem zabrac zone na zakupy! Pozdro no to trafiłes świetnie miałem również szuberta na łbie al ecena nie przekonała mnie więc jakby mi opuścili o 170 uerasa to bym wciągnął to za ile ostatecznie kupiłes i gdzie jak możesz mi powiedzieć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz9139 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 no to trafiłes świetnie miałem również szuberta na łbie al ecena nie przekonała mnie więc jakby mi opuścili o 170 uerasa to bym wciągnął to za ile ostatecznie kupiłes i gdzie jak możesz mi powiedzieć ? Sklep "Polo" w Berlinie, Holzhauserstr. . Kupilem srebrny , Przeceniony z 469,95 na 299,95€ :biggrin: . Ale byl to jeden z ostatnich kasköw J1. Ale w tej samej cenie widzialem ten kask w Hein-Gericke. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Ten sklep POLO jest w sąsiedztwie Louis a ? bo widziałem że w Louisie tez przecenili tego szuberta J1. Miałem go na głowie i wydawało mi sie że zbyt mocno opina mi policzki { a może jestem za tłusty na buzi ?}. Wybrałem jednak Nolana i nie żałuję. Nawet żona chwali , a jej nie łatwo "dogodzić". Poprzednie miałem Uvexy i nie byłem zadowolony. Dwa sezony i oddałem potrzebujacym. Szkoda tylko że oryginalny system łączności jest taki drogi na dwa kaski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz9139 Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Ten sklep POLO jest w sąsiedztwie Louis a ? bo widziałem że w Louisie tez przecenili tego szuberta J1. Miałem go na głowie i wydawało mi sie że zbyt mocno opina mi policzki { a może jestem za tłusty na buzi ?}. Wybrałem jednak Nolana i nie żałuję. Nawet żona chwali , a jej nie łatwo "dogodzić". Poprzednie miałem Uvexy i nie byłem zadowolony. Dwa sezony i oddałem potrzebujacym. Szkoda tylko że oryginalny system łączności jest taki drogi na dwa kaski. Tak Polo jest jakies 300m dalej, ale po tej samej stronie ulicy (mowa o Holzhauserstr.). Faktycznie -J1 mocno siedzi na glowie - ale tego chcialem (lekki chomik jest ;-)). Jesli chodzi o komunikacje - to na moto nie uzywam, i tak jest dobrze. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 15 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 Skoro odświeżyliśmy temat , to może spytam , czy ktoś używa w tych kaskach , lub podobnych przewodowy system łączności N-com, a w kasku zainstalowany Basic Kit2 ? DeWalMar opisywał jak działa system bezprzewodowej łączności N-com Bluetooth. Serdeczne dzięki za opis ale sprawdziłem u źródła cenę tych zestawów i okazało sie że kompletne wyposażenie bezprzewodowe przekroczy 2000zł. Chyba trochę za dużo jak na moją kieszeń, a w sumie ile sie tam rozmawia z tym plecaczkiem ? Czasem jeżdżę solo , więc po co tyle kasy wywalać . Cena przewodowej łączności o którą pytam to 870zł za komplet . Róznica oczywista. Ciekawe tylko jak sie to sprawdza. Proszę użytkowników Nolana o komentatrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bromic Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 w sobotę 20.02 jadę na MotoExpo w W-wie. zamierzam pomierzyć trochę kasków. Biorę pod uwagę Nolana N43, Shoei J-Winga i Schuberta J1. Za wyborem przeważa Nolan ze względu na cenę i mozliwość instalacji fabrycznego Interkomu. NIe wiem czy coś się zmieniło, ale jeśli szyba ma mozliwość tylko ustawienia góra/dół, to jest to spory minus. Schubert i Shoei to wysoka cena, ale podobno wysoka jakość Ostatecznie wybiorę pewnie ten który będzie najlepiej leżał na głowie i będzie najlepiej wyciszony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 A popatrz tam Bromic na intercomy {głównie Nolana }. Chodzi o ceny i co ludzie na ich temat mówią. Sezon coraz bliżej i trzeba coś zamontować do kasku , aby słyszeć kiedy plecaczek narzeka że ją tyłek boli. Osobiście polecam Nolana N43 air z dopinaną szczęką. Ten Szubert z tym pałąkiem pod brodą wygląda jak kask hokejowy i ciśnie w policzki. Ale to ty decydujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joajer Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 A ja mam takie pytanko, czy można założyć kask na głowę bez ściągania szczęki czy też trzeba ją wypiąć? I czy można zamówić w necie i nie martwić się o rozmiarówkę, tj czy jak zawsze miałem XL to i te XL będzie pasować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi