Skocz do zawartości

XT600E 3tb 91r a 96r silnik

o_OutSider
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Posiadam Yamahe XT 600E z 91roku jako ze motorek ma swoje lata a w silniku nikt nie grzebał zaczęła sie tłuc korba na panewkach. Mam okazje kupić silnik w miarę umiarkowanej cenie z 96r. Model niby ten sam 3tb ale są pewne różnice w wyglądzie motocykla, chodź silniki z tego co widać na zdjęciu są identyczne to różnią się kolorami, mój jest czarny a ten srebrny.. czy oby tylko kolorami !?

Ja mam taką: http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=M1000787

A tu silnik który chce kupić: http://moto.allegro.pl/item477426868_yamah...3tb_czesci.html

Z góry dzięki za pomoc =)

Witam !

Posiadam Yamahe XT 600E z 91roku jako ze motorek ma swoje lata a w silniku nikt nie grzebał zaczęła sie tłuc korba na panewkach. Mam okazje kupić silnik w miarę umiarkowanej cenie z 96r. Model niby ten sam

Panewek to Ty tam nie znajdziesz, tylko łożyska toczne. Wg mnie lepiej zrobić remont tego silnika co masz, niż kupować trochę nowszy, na ktorym nie wiadomo ile dłużej pojeździsz. W najgorszym wypadku będziesz musiał kupić tłok, korbę, łożyska i uszczelki oraz pogrzebać przy głowicy, a w najlepszym tylko korbę + uszczelki jeśli tłok był zmieniany, a głowica daje radę.

Pzdr

Panewek to Ty tam nie znajdziesz, tylko łożyska toczne.

Niestety nie znam sie w zupełności na tego typu silnikach, to jest mój pierwszy 4T, a że 'panewki' mówił gość w serwisie w którym byłem pytać o ten stukot.

Tłok ponoć również nadaje się tylko na wymianę.

Ile mniej więcej wyniesie taki remąt na oryginalnych częściach ?

No i nadal podtrzymuje pierwsze pyt.

Edytowane przez o_OutSider

W XT nie ma panewek, wszytsko na łozyskach. Kompletny tłok to ok 350 zł, łozyska na ukł. korbowy do 50zł za sztuke, jak wytłukla sie korba to nowa ~250zł, uszczelki na silnik - koło 200zł sie nastaw jak nie wiecej + robocizna jak dasz szlifowac cylinder. Za zrobienie głowicy nie mam pojecia ile mogą wziac, tego nigdy nie robiłem

Jak zechcesz łancuszek rozrzadu przy okazji wymienic, to 200zł.

To sa ceny co ja pamiętam , tak mniej wiecej jak zamawiałem czesci do XT wiec dokladnie sie zorientuj co i jak gdy bedziesz znał szczegoły.

Jak cos zapomniałem to prosze mnie poprawić. Pozdr!

A zanim rozbierzesz silnik to posprawdzaj czy nie rąbie to sprzegło przypadkiem. Luzy na zaworach sprawdzałeś?

Co do roznic w silnikach -punkty mocowania do ramy sa we wszytskich rocznikach takei same. Sa tylko roznice w wyprowadzeniu ciegna sprzegła z silnika, jakies zmiany w gaźniku. O innych nie wiem wiecej.

Edytowane przez Arni GS