bmwe46 Opublikowano 12 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2008 Witampotrzebuję schemat podłączenia modułu zapłonowego do chińskich skuterów tzn. który pin od czego bo chcę go podłączyć do innego motocykla lecz nie wiem jaki kabel podłączyć do jakiego pinu. Proszę o pomoc. Z góry wielkie dzięki http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2fb2762eac1e8015.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robik64 Opublikowano 23 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 (edytowane) Witam! Jeżeli moduł jest skonstruowany w oparciu o rozwiązania japońskie, to mogę pomóc. Mam moduł o takim samym układzie wtyczek i pinów w swojej Hondzie CB 250. I tak: W gnieździe dwukrotnym(po prawej stronie): - górny pin to połączenie z biegunem cewki wzbudzającej(nie mylić z cewką impulsatora), - dolny pin to połączenie ze stacyjką silnika, której styk gasi silnik poprzez podanie masy. Na próbę nie podłączałbym tego pinu nigdzie. W gnieździe czterokrotnym(po lewej stronie): - górny lewy pin jest połączony z jednym biegunem cewki impulsatora, - górny prawy pin to połączenie z biegunem cewki zapłonowej(drugi biegun cewki zapłonowej jest połączony z masą), - dolny lewy pin to połączenie z drugim biegunem impulsatora i masą, - dolny prawy pin to połączenie z czujnikiem podstawki bocznej i czujnikiem luzu, które w stanie gotowości do rozruchu podają masę. Musisz pamiętać o odseparowaniu żarówki kontrolki luzu diodą, aby po włączeniu biegu nie podać napięcia ze stacyjki poprzez żarówkę do modułu. Na próbę podłączyłbym ten pin na stałe do masy. Do jakiego motocykla zamierzasz podłączyć ten moduł? Istnieje jeszcze problem z zapisaną w module mapą zapłonów dedykowaną do konkretnego silnika. Pozdrawiam Robert Edytowane 23 Listopada 2008 przez robik64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi