Skocz do zawartości

Honda cbr 600f2 problem ze skrzynią

Graga600
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich motocyklistów,

Jestem posiadaczem wyżej wymienionej hondy zrobiłem nią dopiero 3kkm i jeszcze nie znam wszystkich

jej dziwnych zachowań ,a jestem strasznie uczulony na nieporządane dzwięki (napinacz mnie tak drażni ze szok, ale już niedługo ;) ) i własnie podczas wczorajszej jazdy w trakcie zmiany biegu na wyższy bieg nie "wskoczył"

(uczucie na dzwigni zmiany tak jakby nie zaskoczył ,było czuć przeskakiwanie po zebach)

i obczaiłem ze to mogą być 3 sprawy:

1)-albo zmieniałem z 1 na 2 i właczył się luz co jest nie możliwe bo obroty niskie a prędkośc w granicach 70-80km/h

2)-albo wbiłem bieg jak pipek co tez jest raczej mało mozliwe

3)-albo coś sie zdupało w skrzyni

Teraz pytanie do Was , co o tym sądzicie ,bike ma przejechane 47kkm licznikowo, prawdy nie zna nikt :P

Z góry dziękuje :)

Edytowane przez Graga600

Mam horneta, wiec silnik ten sam, przebieg dokladnie taki sam. Czasem zdarza sie, ze przy wbijaniu wyzszego biegu nie zaskoczy ten wyzszy, a nizszy sie jeszcze dokladnie nie wypnie, co jest powodem wycia i terkotania, ze az serce boli. Przy kolejnej szybkiej probie bieg sie zapina. Podejrzewam, ze jest to wina brakow w technice (pierwsze moto, 8kkm najechanych). Mozliwe, ze jest to tez konsekwencja zuzytych elementow skrzyni.

Prosze o wypowiedz kogos z bardziej doswiadczonych...

jeśli wyskoczyła ci 2 przy zapinaniu biegu to prawdopodobnie zrobiłeś to za delikatnie. wrzucając 2 bieg w szczególności powinieneś to zrobić szybkim, zdecydowanym ruchem stopy. jeśli robisz to delikatnie to skrzynia prawie zawsze odmówi posłuszeństwa poczujesz że wajcha od zniany biegów odbije ci w stope i będziesz miał luz zamiast 2.

no zgadzam się z kolegą Macjek ,dokładnie takie mam odczucie.

więc bede zdecydowanie i szybko zmieniał biegi, bo w sumie wolałem zapytać , gdyby to były jakies początki poważniejszej choroby to byłyby kłopociki :] a tak .....

dzieki za pomoc

szerokości :biggrin: