Skocz do zawartości

Kupno TDM -ki 97r

Rekomendowane odpowiedzi

Mm pytanie do mechaników, wyłowiłem fajną tdm-ke 97r tylko gostek mówi że ma niewielkie po jakims czasie stuki przy wkręcaniu na obroty

po tym jak zalapie temperatury, czy to jest groźne ? czy to jest kwestia regulacji czy co ? cena 6,5 tyś 97r.

dzieki z góry za pomoc pozdrawiam trol

Oby była ok, bo to fajny moto

dokładnie, a kurcze tak się napaiłem bo okazja niezła i ładny jest, ale jak to z okazjami .... trochę nie ufam okazjom oto link http://moto.allegro.pl/item428594511_yamah...awa_6500zl.html co Ty(Wy) na to >

Dziwne, miałem TDM z 1997r, przebieg ponad 53kkm i nic nie stukało. Mojemu bratu stukał łańcuszek jak się napinacz zawiesił, ale z tego co wiem to stukał na zimnym silniku bardziej niż na ciepłym.

Poza tym wieść gminna niesie że w tych motocyklach, jeśli się ich nie szanuje, potrafą lecieć bodajże wały przy przebiegach ok. 50 kkm, także uważaj..

pozdr

LYsY

Dziwne, miałem TDM z 1997r, przebieg ponad 53kkm i nic nie stukało. Mojemu bratu stukał łańcuszek jak się napinacz zawiesił, ale z tego co wiem to stukał na zimnym silniku bardziej niż na ciepłym.

Poza tym wieść gminna niesie że w tych motocyklach, jeśli się ich nie szanuje, potrafą lecieć bodajże wały przy przebiegach ok. 50 kkm, także uważaj..

pozdr

LYsY

Witaj LyLsY otóz o, naczytałem się już o tych wałach, koleś mów że teraz zaczęło mu stukać przy ciepłym, jak się wkęca na obroty, i powiedział że pokryje koszty naprawy bo ma mechanika, także jak byłby to wał to pewnie tak szybko nie zatarli by śladów> Pisze jescze że mechanik mówił że jest to kwestia regulacji zaworów, bądź (cogorsze) wglądu do silnika, nie wiem kurcze nie mam znajomego mechanika który mógłby rzucić okiem i uchem na to wszytko ... , ale dzięki za podpowiedz i potwierdzenie moich obaw z wałem .

Yo!

Mialem TDM i nic nie stukalo. Napierdzielal lancuszek rozrzadu, jak brat pisal, ale po recznym przestawieniu napinacza - cisza jak makiem zasial.

Zawory w TDM z tego co czytalem raczej maja tendencje do zaciesniania luzow zaworowych, wiec predzej spodziewalbym sie ze ich slychac nie bedzie i ze sie podepra, niz, ze beda stukac. Zreszta, byloby je slychac tez na zimno.

Kosz sprzeglowy w TDM raczej nie halasuje, wiec wydaje mi sie, ze takie stuki moga oznaczac tylko wieksza rozrobe w silniku - np. panewki. TDMy potrafia wpierdzielac zdrowo olej, wiec mysle, ze nie trudno taka przytrzec lub zatrzec, jak sie regularnie w okienko nie zaglada.

Pozdro

Witam mam pytanie czy ktoś ma może chwilkę czasu i troszkę wiedzy co by pojechać do wesołej i osłuchać ten silniczek, czy motor jest wart jeżdzenia czy wtopienia ????? piszcie o ile ktoś może coś pomóc

Też jestem w trakcie poszukiwania TDM-ki.

Krótko mówiąc - ciężko jest znależć dobrą sztukę , odwiedziłem już kilku sprzedających i każda chodziła inaczej . Począwszy od stuków , szumów i innych dżwięków, nie wspomnę już o harakterystycznej pracy skrzyni biegów...

Zbyhu , trafnie zauważył , że prawdopodobną przyczyną tych stuków mogą być delikatne przytarcia wału i problem z panewkami. Motocykle te ciągną olej i wymagają częstej kontroli jego stanu(sucha miska)co przy braku centralnej stopki jest dosyć trudne do zrobienia i często jest zaniedbywane przez posiadaczy.

Pózniej takie przytarte sztuki po zaaplikowaniu "specjalistycznych " środków do oleju trafiają do nas przywiezione przez handlarzy , którzy kupili je jako uszkodzone.

Z moich obserwacji największe "miny " trafiają się z Włoch...

Tak więc bądż ostrożny i posłuchaj mądrzejszych, lub zabierz ze sobą dobrego mechaniora.

tak jak kolega pisał jeżeli chodzi o zawory to nie bedzie ich słychać ponieważ bo to gniazda się wybijają a nie płytki (będą podwieszone) i trza kupować mniejsze lub szlifować, wtedy by zle palił jeżeli to byłby łańcuszek to by szumiała cały czas, problem leży gdzie indziej. Lepiej znajdzdobrą troszke droższą i bedziesz zadowolony przez lata. pozdro

w sobote i niedzielę są targi moto na służewcu - może tam

też tam bede szukał bo już swoją sprzedałem ;)

hej mrymek, spoko wiesz gościu oddał do mechaniora i panewki do wymiany .... także chyba nie wchodzę w ten temat, chybaa że jest to możliwe do wymiany i dalszej eksploatacji motoru :buttrock: także odpuszczam i szukam chyba dalej, tymbardziej że zadzowniłem do licha i licha mówi stukacoś ? odpuść sobie przeżegnaj się i szuzkaj dalej