Skocz do zawartości

Olej na oponie

Matias
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc w 2 gumowych sprawach:

1. Jak wyczyścić oponę ubabraną w oleju? Czy umycie jej ciepłą wodą z detergentem (np. płyn do zmywania) to dobry pomysł?

2. Zastanawiam się jak bezpiecznie zetrzeć ochronną warstwę na nowej gumie - wszyscy radzą jeździć ostrożnie... To ja pytam jak ostrożnie zetrzeć oponę po bokach - przecież to wymusza chociaż jeden przejazd po ciasnych winklach z tym czymś na oponie... A może niepotrzebnie mam opory przed ostrym kładzeniem moto? Tak czy owak świadomość, że mam to coś przed krawędziami gumy powstrzymuje mnie przed pogłębianiem wiraży.

Z góry dziękuję za pomoc ;)

1. Jak wyczyścić oponę ubabraną w oleju? Czy umycie jej ciepłą wodą z detergentem (np. płyn do zmywania) to dobry pomysł?

2. Zastanawiam się jak bezpiecznie zetrzeć ochronną warstwę na nowej gumie - wszyscy radzą jeździć ostrożnie... To ja pytam jak ostrożnie zetrzeć oponę po bokach - przecież to wymusza chociaż jeden przejazd po ciasnych winklach z tym czymś na oponie... A może niepotrzebnie mam opory przed ostrym kładzeniem moto? Tak czy owak świadomość, że mam to coś przed krawędziami gumy powstrzymuje mnie przed pogłębianiem wiraży.

Z góry dziękuję za pomoc ;)

Na drugie pytanie --> http://forum.motocyklistow.pl/index.php?sh...ocieranie+opony

pzdr

kjujik

Od urodzenia skazany na sukces, a jesli teza o zaostrzaniu sie walki klasowej w miare postepu socjalizmu jest prawdziwa,
to w przyszlosci takze na wiezienie. :bigrazz:

Witam serdecznie.

Dwa miesiące temu spotkałem się z podobnym problemem. Całe 3,4 litra oleju znalazlo się na mojej tylnej gumie... Najpierw wycieranie oponki na trawniku i powrót do domu z prędkością nie przekraczającą 80 km/h, a później tak jak piszesz - płyn do mycia naczyń, szmatka i po 10 minutach opona wyglądała jak nówka sztuka.

P.S. Miłego czyszczenia ;)

Dzięki za podpowiedzi!

Miałem dzisiaj okazję pogadać o ścieraniu nowych gum z policjantami z drogówki na motocyklach (podczas gdy wlepiali mi mandat za prędkość, którą przekroczyłem puszką:lalag:) Ich wypowiedź była zaskakująca: powiedzieli, że nic nie wiedzą o żadnej warstwie ochronnej na oponach, że kiedy dostają nowe gumy to jeżdżą tak jak na używanych i nie widzą żadnej różnicy. Panowie byli bardzo zaciekawieni faktem, że ktoś może "ścierać oponę"...

Zakładam, że ci dwaj - skądinąd bardzo sympatyczni mundurowi bikerzy - mają spore doświadczenie, że nie wsiedli na swoje 900-ki przedwczoraj. Naprawdę można zgłupieć :)

Możliwe, że dostają "specjalne" opony prosto z fabryki (lub dystrybutora itp.), tzn. takie, które nie leżakują w hurtowniach, po prostu jest 100% pewności, że opona wyjdzie od razu, a nie np. po 5 miesiącach czy 3 latach lub innym bliżej nieokreślonym czasie (popyt/podaż, wolny rynek) więc nie ma potrzeby jej konserwować.

Edytowane przez tmi

ja ostanio czyscilem na trawie (lenistwo) blokujac przednie kolo tyle gazu zeby zerwac przyczepnosc.

nie polecam , zciganelo mnie do rowu :lalag: ktory byl odok , a probojac z niego wyjchac totalnie sie wypieprzylem

prawie mnie moto nakrylo , teraz bede czyscil szmatka :) nagralem to ale wstyd pokazywac ;)

a aporpo sliskich opon to ogladalem fajna reknstrukcje , koles sie na armaturze polozyl na lagodnym zakrecie , wpadl prosto pod kola auta z przeciwka, potem sie okazalo ze wyczyscil opone jakims shitem do nablyszczania opon samochodowych ;)