Jump to content

XTZ 750 Super Tenere - lekkie problemy?

Recommended Posts

Mam delikatny problem: sprzęgło. Mianowicie hałasuje mi (jak to powiedzieł mechanik) łożysko kosza sprzęgła. Po wciśnięciu sprzęgła hałasuje nadal, ale wszystko działa normalnie. Zatem mam pytanie: czy do wymiany jest samo łożysko czy nastawić się na wydatek na cały nowy kosz? I czy w tej materii pozostaje mi tylko serwis Yamaha czy tez mozna kupic (i czy warto) jakiś zamiennik. Skądinąd zasłyszałem gdzieś od kogoś, że łożysko kosza sprzęgła w SuperTenerkach to ich znana przypadłość i nawet po wymianie hałas pojawia się znów po kilku tys km. Co o tym sądzicie.

Wdzięczny będę za ew wskazówki. No i który solidny a "budżetowy" warsztat polecacie w okolicach Krakowa. Pozdrawiam, Cochise

PS. Drugi "magik" po osłuchaniu stwierdził że sprzęgło jest OK, a to hałasuje rozrząd. Ale rozrząd był wymieniony na początku roku i hałas jak był tak jest. Czy wszyscy mają takie problemy z "magicznymi diagnozami?

Skądinąd zasłyszałem gdzieś od kogoś, że łożysko kosza sprzęgła w SuperTenerkach to ich znana przypadłość i nawet po wymianie hałas pojawia się znów po kilku tys km. Co o tym sądzicie.

Wdzięczny będę za ew wskazówki. No i który solidny a "budżetowy" warsztat polecacie w okolicach Krakowa. Pozdrawiam, Cochise

PS. Drugi "magik" po osłuchaniu stwierdził że sprzęgło jest OK, a to hałasuje rozrząd. Ale rozrząd był wymieniony na początku roku i hałas jak był tak jest. Czy wszyscy mają takie problemy z "magicznymi diagnozami?

Dejavu? Chyba juz byl taki temat na forum... sprawdz archiwum... Napisze to co napisalem poprzednio. Mam 70 tys nakulane na swojej XTZ ST i zadnych halasow z okolicy sprzegla nie slyszalem. Nie jezdzij do magikow, pojedz do mechanika. Moze ktos juz grzebal w tym sprzegle i nie podokrecal wszystkiego tak jak nalezy, spotkalem sie juz z takim przypadkiem (to pewnie skladal jakis magik a nie mechanik)