hanibal17 Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Witam, 2 dni temu kupiłem sobie Yamahe Xt600Z Tenere z 88r. Poprzedni właściciel powiedział mi że rok nią jeździł i nic nie wymieniał dlatego teraz chce pokolei wymienić taki żeczy jak olej itd. Moje pytanie jest takie, otóż z prawej strony znajduje się chyba zbiornik oleju (bagnet) z zakrętką i miarką. Sprawdzam poziom ale nic na miarce nie widać dopiero jak zapale silnik włoże z powrotem wtedy olej na miarce jest :icon_rolleyes:. Dziwne jest to że nawet jak włoże palec do tego zbiornika oleju brak i teraz nie wiem czy dolać jakis czy co? może spóścić olej i wlać nowy ? Czy to jest normalne że w tym zbiorniku jest tak malo oleju? Powie mi ktoś gdzie się spuszcza olej :icon_eek: Pozdrwaiam i sory że tak to napisałem ale nie umie inaczej tego wytłumaczyć :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2008 łojesu... bagnet ma oznaczenie: min i max. jeśli przy prawidłowym pomiarze masz poziom poniżej min, to jeździsz prawie na sucho i ryzykujesz zatarcie silnika. wtedy należy spuścić te marne resztki i zalać nowym olejem. co do reszty informacji - odsyłam do działu dane techniczne, tam szukaj serwisówki. albo lepiej poszukaj dobrego warsztaty blisko siebie, bo z takim podejściem do motocykla, jak przy tym pomiarze oleju, to raczej sam sobie z nim nie poradzisz...jsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nitomen Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2008 sucha miska , byla maglowane 100 tys razy , olej sprawdzasz PO Jezdzie , nie przed jazda , pojezdzisz , gasisz na ok 3 - 5 min i wtedy wykrecasz bagnet. Cytuj KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41 http://www.bikepics.com/members/rysiek24/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi