Michu77 Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Witam;Mam problem z "ćwierkającymi" zaworami. Na wolnych obrotach ich nie słychć ale po niedużym zwiększeniu obrotów już się odzywają. Ha! Mam luz pomyslałem ale sprawdziłem i jest 0,05mm na ssącym i wydechowym na obu cylindrach (czyli prawidłowo według serwisówki CLYMER'a). No to może olej niewłaściwy albo mało... Fakt był ubytek jakieś 0,2 litra. Niemiec mówił, że zmieniał 3tys. km temu, ale nie mówił co wlał. Postanowiłem zmienić. Wlałem Castrola 10W40 do 4T półsyntetyczny. Bez zmian, dalej klepie. Co może być przyczyną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Masz pewność ze to zawory? A nie łańcuszek rozrządu? Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michu77 Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Ewidentnie słychać zawory. Nie mam pojęcia co może generować ten luz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Z tgo co ja wiem, ewidentnie słyszalne zawory są w całym zakresie obrotów, a nie na wyższych. Jak się upierasz, to zobacz w jakim stanie są dźwigienki. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michu77 Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Z tgo co ja wiem, ewidentnie słyszalne zawory są w całym zakresie obrotów, a nie na wyższych. Jak się upierasz, to zobacz w jakim stanie są dźwigienki. Pawel Kopnąłem się do garażu i osłuchałem motor raz jeszcze. Z tym "ewidentnie" odnośnie zaworów zaczynam mieć wątpliwości. Dźwięk pochodzi z okolic głowicy i różni się pomiędzy dodawaniem a odejmowaniem gazu. Czy możliwe jest aby takie ćwierkotanie (łudząco przypominające luzy na zaworach) wydawał łańcuszek? Wolę zapytać przed rozbebeszaniem silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszK30 Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Kopnąłem się do garażu i osłuchałem motor raz jeszcze. Z tym "ewidentnie" odnośnie zaworów zaczynam mieć wątpliwości. Dźwięk pochodzi z okolic głowicy i różni się pomiędzy dodawaniem a odejmowaniem gazu. Czy możliwe jest aby takie ćwierkotanie (łudząco przypominające luzy na zaworach) wydawał łańcuszek? Wolę zapytać przed rozbebeszaniem silnika.mozliwe, nawet zdecydowanie bardziej prawdopodobne niz zawory, zatem rozbebeszanie czas zaczac :biggrin: Cytuj Mechanika Motocyklowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi