maciejkruk13 Opublikowano 19 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2008 Witam, jak w temacie,dzieje się tak tylko na zimnym silniku przy wyższych obrotach,po rozgrzaniu ok 10km jazdy przestaje.Czy to początek końca tarczek sprzęgłowych?Czy olej ma jakikolwiek wpływ?Zalany Castrol Racing 10W-50.Czy jeśli muszę wymienić sprzęgło to zmieniam komplet(tarczki,przekładki,sprężyny) i czy warto dołożyć na sprzęgło z jakimiś dodatkami kevlaru? za porady dziękuję bo doświadczenia ze sprzęgłem brak jeszcze... pozdrawiam! P.S. Swap tego silnika to była rewelacyjna decyzja :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekd Opublikowano 19 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2008 Zapewne tak,tzn koniec sprzegla,aczkolwiek nia zaszkodzi sprawdzic pompe sprzegla,byc moze jest plyn jest zasyfiony,tloczek jest zaklajstrowany i ma problemy z cofnieciem sie etc.Byc moze inny olej by tymczasowo pomogl,ale skoro sie slizga to i tak wczesniej czy tez pozniej trzeba to poprawic.YZF/FZR1000 maja historie slabych koszykow sprzegla,dokladnie to rozbierz i poddaj inspekcji.Zwroc uwage czy nie ma micropekniec oraz stan nitow,czy nie sa luzne. Generalnie o ile to jest standardowy silnik to orginalne tarcze Yamahy sa najlepsze w takim przypadku,ewentualnie mozna dac silniejsze troche ( 10%) sprezyny,ktos ( EBC or barnett) to robi,ale nie pamietam dokladnie kto. Sprezyny z czasem siadaja ,warto je wymienic.Stalowe tarcze i ile dobrze wygladaja,tzn nie sa zateczowione i nie masz problemow za znalezieniem luzu na goracym silniku ( jezeli tak to znaczy ze sie zwichrowywuja po rozgrzaniu i nalezy je wymienic) to mozna je uzyc z powrotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejkruk13 Opublikowano 20 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2008 Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź,tłoczek sprawdzałem i przy okazji wymieniłem płyn ale nie to było przyczyną.Spytam u dealera o cenę oryginalnych tarczek i porównam z dostępnymi zamiennikami EBC/Lucas,no i oczywiście sprężyny. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi