Pad19 Opublikowano 1 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2008 Witam.Kupiłem w używany motor/motorower o pojemności 125cm sprowadzony jakiś czas temu z francji. Nie był jeszcze rejestrowany w Polsce lecz nie miało być z tym problemów ponieważ zostały już zrobione tłumaczenie i przegląd oraz opłacone ubezpieczenie. Podczas próby rejestracji zostałem poinformowany o konieczności uiszczenia opłaty/podatku vat24 za sprowadzenie pojazdu zza granicy w wysokości ok 160zł. Najśmieszniejsze jest to że ja nie mogę tego zrobić tylko ta osoba od której go kupiłem(ta która sprowadziła pojazd). Co mam teraz zrobić? Można to jakoś ominąć? Jeśli nie to jak przekonać gościa że ma to zapłacić? Jest na to jakiś przepis? Jeśli tego nie zrobi to nie zarejestruje motoru?? pozdrawiam i proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 2 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2008 jak się nie sprawdziło przed zakupem, jakie są potrzebne dokumenty, to teraz wypada już tylko grzecznie poprosić kolesia o uregulowanie i dostarczenie tego papierka. BTW vat24 to zwolnienie z vat-u, AFAIR. ominąć się nie da, musisz mieć do rejestracji sprowadzonego sprzętu a, i przeczytaj sobie temat z poradnikiem dot. sprowadzanych sprzętów. bo może się okazać, że jeszcze o czymś zapomniałeś/ nie maszjsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pad19 Opublikowano 2 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2008 muszę mu wysłać oryginały dokumentów czy wystarczą kopie? Które dokładnie on potrzebuje do vatu24? On ma mi odesłać vat 25 tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonstar Opublikowano 5 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2008 (edytowane) zalezy od urzędu, większośc chce oryginały do wglądu. Podstawowe pytanie jak wyglada umowa , jest między kim a kim? Edytowane 5 Lipca 2008 przez leonstar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jareoplan Opublikowano 7 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2009 Dzień dobry, Odświeżam temat - by nie było że nie szukałem ;-) Mam ten sam problem - jak to jest dziś? Kupiłem moto 125 sprowadzone z francji . DOkumenty są , tłumaczenia są, będzie przegląd. Chcę zarejestrować w PL , tymczasem w wydziale komunikacji śpiewają mi o vat-25. Podobno po 1 stycznia 2009 nie potrzebuję już vat25 kiedy na motocykl dostałem fakturę vat-marża od firmy która go sprowadziła i zarejestrowała na siebie. bardzo prosze o odpowiedź, czy owa kwota w tym przypadku i w tym czasie jeszcze mnie obowiązuje? w końcu to 160 zł.. z góry dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonstar Opublikowano 7 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2009 Czołem, pewnie chcą do wgladu, skoro go firma zarejestrowała itp, to napewno mają. W takim wypadku musisz sie skontaktowac ze sprzedającym i po kłopocie. Choc w sumie troche niejasno napisałeś, bo jak zarejestrowali to juz musiał byc przeglad. Więc jak z nim jest, ma polskie blachy czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jareoplan Opublikowano 7 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2009 dziekuje za odpowiedz ;) motor jest zarejestrowany na firme, lecz we francji - ma blachy francuskie dostalem od tej firmy sprowadzającej motory fakturę vat-marża i pytanie brzmi czy nadal aktualne jest w tym przypadku by placic te 160 zł.. i przedstawić im vat-25 prosze o odp... ;-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi