Skocz do zawartości

Sprzężenie zmiany biegów ze sprzęgłem w Jawie 350

Gość joserodo
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam pozbyc sie na pewno mozna choc nie wiem czy ma to jakis sens przeciez skoku dzwigni nie zmniejszy, a przerobki trzeba wprowadzic , jedynym pozytkiem bedzie prawidlowa zmiana biegow tzn z tzw. kontrolnym naciskiem przy puszczaniu sprzegla co jest niemozliwe z tym ustrojstwem ;) ale ma to tez swoje plusy np. zerwana linka to nie problem:) jak to wylączyc ? ano wylączyc sie nie da, trzeba delikatnie przerobic tzn zdjac z walka rozrusznika tą powiedzmy "krzywke" na jej miejsce wstawic tulejke i emocowac tak jak byla umocowana "krzywka"(chyba kolkiem przelotowym - nie pamietam)dalej juz pozostaje tylko demontaz dwigienki wysprzeglania ktora opierala sie na tej "krzywce" i po wszystkiemu :lol:

w sumie to ja tez chcialem tak zrobic w swojej CZ ale dalem sobie spokój, moze z wrodzonego lenistwa :)

(po ruszeniu czlowiek zapomina o sprzegle - tyle ze skraca ta żywot skrzyni ale cos za cos)

udanych kombinacji(nie odpowiadam za efekt modyfikacji :ehz: ) :lol:

pozdro herflik

Zgadza się wystarczy wybić kołek przelotowy który trzyma dźwigienkę wysprzęglającą (pod prawą pokrywą) i zdjąć dźwigienkę. I to wszystko. Ale długi skok dźwigni zmiany biegów pozostanie, choć potrzebna będzie dużo mniejsza siła. Można by wtedy zastosować krótszą dźwignię zmiany biegów ale z kolei utrudnione będzie odpalanie.

SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE...

w zasadzie wystarczy jedynie wyjac tą dzwigienke tak jak powiedzial Darek , ale uwarzam ze zdjecie równiez tej krzywki daje w rezultacie rozwiazanie bardziej leganckie, ale to jest jedynie moja prywatna opinia a kazdy nich robi jak chce ;) co do skracania dzwigni to szczerze nie polecam, bo zwiekszona sila jaka bedzie potrzebna do uruchomienia sprzetu zaprocentuje szybszym zużyciem tulejki w lewej kapie i wyciekami oleju :cry:

herflik