RsMen Opublikowano 19 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 (edytowane) Witam. Jestem szczęśliwym posiadaczem Aprilii RS 125 i mam kilka pytań do Was forumowiczów.Otóż mój motor na biegach 1-4 ładnie się wkręca (9-9.5 tyś obrotów), potem na 5 tak jakby brakuje jej siły a na 6 już wgl nie ma mowy o płynnym przyśpieszeniu. Sprawdzałem kompresję silnika i wynosi ona 10.5. Poza tym mechanik, który sprawdzał i regulował gaźnik mówił, że silnik jest w bardzo dobrym stanie, tylko lać i jeździć :).I tu mam pytanie, co może "zamulać" moją Rs'ke? Czy tylko moduł może aż tak ją blokować? Pozdrawiam. Edytowane 19 Maja 2012 przez RsMen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukki Opublikowano 20 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2012 Z tego co pamietam kolego z czasów kiedy bawiłem się jeszcze takimi sprzętami to wersja MP jest całkowicie pozbawiona blokad. Mi to mimo wszystko wygląda na gaźnik, pamietam jak miałem źle ustawioną iglicę, tzn. ustawiona była za mała dawka paliwa i było podobnie jak u Ciebie. Na 6 biegu już praktycznie motocykl nie chciał się wkręcać a kompresja była w porządku. Można jeszcze sprawdzić ustawienie dozownika oleju ale to raczej nie będzie powodowało takiego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RsMen Opublikowano 20 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2012 (edytowane) Czyli tylko przez gaźnik nie wkręca się powyżej 9-9.5k obrotów i tak ją zamula? // EDIT:Jak widać kolega też miał problem z wersją MP, jednak może być zablokowana...http://forum.motocyklistow.pl/index.php?/topic/129381-odblokowanie-aprili-rs-125/ Edytowane 20 Maja 2012 przez RsMen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukki Opublikowano 21 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 O kolego, rzeczywiście dawno się tym bawiłem. :biggrin: Wersja bez żadnych blokad to zwykła RS i wersja GS. Natomiast MP jest właśnie blokowana. Blokady znajdziesz na module oraz może pojawić się zwężka w wydechu. Prawdopodobnie dysze w gaźniku będą też o mniejszych rozmiarach. Generalnie to uderzyłbym na forum aprilii rs i tam dowiesz się wszystkiego ze szczegółami, co do blokad oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RsMen Opublikowano 21 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 Dzięki wielkie, Lukki za podpowiedzi :) // Temat do zamknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi