Skocz do zawartości

Motorynka

Szymq
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

koledzy mam taki problem. otoz w motorynce mojego syna magneto co rusz scina to zabezpieczenie na wale . kupuje je w sklepie [taki maly polksiezyc] ale to chyba jakas rzemieslnicza produkcja jest bo wytzymuje jerdewn dzien a potem scina sie . mozecie mi jakis poomysl dac z czego np. to dorobic ?

dzieki za pomoce ewentualna ;) moj chlopak pali sie do jazdy a tu nie ma czym ... ;)

pozdrawiam

dr750big ,hd evo 1340 ratrost ,gsxr 1100 91' , ram hemi 5.7

http://www.bikepics.com/members/kulka/

może lepiej dokręcić magneto? z tego co wiem to ten klin ma być jedynie zabezpieczeniem awaryjnym, a nie rozwiązaniem konstrukcyjnym na stałe.... Na wale powinien być stożek, i to on powinien po mocnym dociągnięciu nakrętki trzymać magneto na swoim miejscu...

może lepiej dokręcić magneto? z tego co wiem to ten klin ma być jedynie zabezpieczeniem awaryjnym, a nie rozwiązaniem konstrukcyjnym na stałe.... Na wale powinien być stożek, i to on powinien po mocnym dociągnięciu nakrętki trzymać magneto na swoim miejscu...

Dokladnie jak kolega pisze klin ma nam magneto tylko w jedej odpowiedniej pozycji utrzymywac a nie na stale je blokowac. Od tego jest klin ktory sie najwidoczniej zjechal. Sprobuj jeszcze raz jakos mocno dokrecic magneto. Pare razy to przerabialem i czasami po prostu troche za slabo dokrecalem ;)

może masz luzy na stożku wał-magneto? teoretycznie stożek powinien to eliminować, ae jakby Ci sie gwint kończył za wcześnie przed mocnym dociągnięciem nakrętki to można spróbować coś podłożyć, kawałek jakiejś blaszki czy czegoś wkoło tego stożku wału okręcić.... Ale na początek sugeruję dokręcenie na maksa nakrętki, wtedy nie powinno już ścinać;)