Skocz do zawartości

Finlandia początek lipca

Altair64
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Jeśli chodzi o ekwipunek, to na razie planuję zabrać:

1. Namiot - mała dwójka

2. Śpiwór - możliwie mały

3. Karimata

4. Dwie menażki, sztućce

5. Kubek

6. Maszynka gazowa na naboje

7. Pokładowy zestaw narzędzi, spray do łańcucha

8. Spray do łatania i pompowania przebitego koła (w Louisie kosztują parę euro)

9. Parę sztuk bielizny (najlepiej termoaktywnej, bo nie wchłania potu i dzięki temu nie śmierdzi)

10. Długie spodnie, krótkie spodnie, sweter/polar

11. Kondom/buty/rękawice do jazdy w deszczu

12. Zupki chińskie

13. Suszone,pakowane kabanosy - bo się nie psują

14. Herbata w torebkach

15. Kilka 60 litrowych worków na śmieci - żeby nic nie zamokło

16. Off na komary

17. Ręcznik i przybory toaletowe (zastanawiam się nad maszynką do golenia i prawdopodobnie ją odstawię)

18. Najważniejsze - karta kredytowa

Do tego wszystkiego pewnie dojdą jakieś pierdoły (nóż, scyzoryk, sznurek/linka itd, itp), ale z grubsza jest to wszystko jesli chodzi o ekwipunek. Zastanawiałem się nad wędką, ale to trzeba później oprawić,

usmażyć, czyli dodatkowe naczynie, olej, syf. Dam radę.

U tubylców pozostaje do kupienia tylko pieczywo, picie (woda, napoje, ewentualnie piwko), warzywa i coś

tam jeszcze, ale niewiele.

Pozdrawiam

A64

Czy jakieś "specjalne dokumenty" będzie trzeba zgromadzić wcześniej.

Czy bierzesz pod uwagę taką opcję by co którąś noc spędzić w motelu/hotelu/hostelu w celu uprania siebie i rzeczy?

Domyślam się iż każdy we własnym zakresie musi zadbać o możliwość ugotowania sobie posiłku - kuchenka itp.?

MB

Cześć,

Jeśli chodzi o ekwipunek, to na razie planuję zabrać:

1. Namiot - mała dwójka

2. Śpiwór - możliwie mały

3. Karimata

4. Dwie menażki, sztućce

5. Kubek

6. Maszynka gazowa na naboje

7. Pokładowy zestaw narzędzi, spray do łańcucha

8. Spray do łatania i pompowania przebitego koła (w Louisie kosztują parę euro)

9. Parę sztuk bielizny (najlepiej termoaktywnej, bo nie wchłania potu i dzięki temu nie śmierdzi)

10. Długie spodnie, krótkie spodnie, sweter/polar

11. Kondom/buty/rękawice do jazdy w deszczu

12. Zupki chińskie

13. Suszone,pakowane kabanosy - bo się nie psują

14. Herbata w torebkach

15. Kilka 60 litrowych worków na śmieci - żeby nic nie zamokło

16. Off na komary

17. Ręcznik i przybory toaletowe (zastanawiam się nad maszynką do golenia i prawdopodobnie ją odstawię)

18. Najważniejsze - karta kredytowa

Do tego wszystkiego pewnie dojdą jakieś pierdoły (nóż, scyzoryk, sznurek/linka itd, itp), ale z grubsza jest to wszystko jesli chodzi o ekwipunek. Zastanawiałem się nad wędką, ale to trzeba później oprawić,

usmażyć, czyli dodatkowe naczynie, olej, syf. Dam radę.

U tubylców pozostaje do kupienia tylko pieczywo, picie (woda, napoje, ewentualnie piwko), warzywa i coś

tam jeszcze, ale niewiele.

Pozdrawiam

A64

Po 1:kubek-radze kupic w Norwegi na stacji paliw sieci statoil(ok 100 nok)metalowy z przykryciem,budowa na zasadzie termosu wiec dobrze trzyma cieplo,mozna na kazdej stacji tej sieci napelnic darmowa kawa.Normalna cena kawy to ok 20nok.

Po2:maszynka gazowa-moim zdaniem benzynowa jest lepsza,szybciej gotuje wode i i nie martwisz sie o paliwo:)niestety okopca gary.

Po3:karta-na niektoryc stacjach paliw nie dziala Mastercard.

Po4 noz-nie nosic przy sobie noza o ostrzu dluzszym niz dlon,mozna zaplacic i to sporo

Nocujac poza kampingami moze ci sie przydac jakas banka na wode.

Za 100nok mozna kupic pakiet startowy sieci lebara.Koszt polaczenia do Pl ok 40 gr na stacjonarne.Kilkanascie minut zawartych w starterze.

Jesli decydowalbys sie na zabranie wedki to min 60 gram wyrzutu i zylka 0,30;)

To tyle co przychodzi mi na mysl.Pozdrawiam i szerokiej....

Piotr

Po 1:kubek-radze kupic w Norwegi na stacji paliw sieci statoil(ok 100 nok)metalowy z przykryciem,budowa na zasadzie termosu wiec dobrze trzyma cieplo,mozna na kazdej stacji tej sieci napelnic darmowa kawa.Normalna cena kawy to ok 20nok.

Po2:maszynka gazowa-moim zdaniem benzynowa jest lepsza,szybciej gotuje wode i i nie martwisz sie o paliwo:)niestety okopca gary.

Po4 noz-nie nosic przy sobie noza o ostrzu dluzszym niz dlon,mozna zaplacic i to sporo

Za 100nok mozna kupic pakiet startowy sieci lebara.Koszt polaczenia do Pl ok 40 gr na stacjonarne.Kilkanascie minut zawartych w starterze.

Dzieki za cenne uwagi. Czesc z nich na pewno sie przyda jak ta z nozem. Czesc jest juz wzieta pod uwage przy sporzadzaniu listy, jak ta z maszynka benzynowa. Mam nawet taka - jeszcze radziecka - ale ostatnio zaczela mi szwankowac i wole nie ryzykowac.

Pozdrawiam

A64

Czy jakieś "specjalne dokumenty" będzie trzeba zgromadzić wcześniej.

Czy bierzesz pod uwagę taką opcję by co którąś noc spędzić w motelu/hotelu/hostelu w celu uprania siebie i rzeczy?

Domyślam się iż każdy we własnym zakresie musi zadbać o możliwość ugotowania sobie posiłku - kuchenka itp.?

MB

Dokumenty nie - dowod osobisty, moze na wszelki wypadek paszport, ale wszystkie te kraje sa w Schengen i nie powinno byc zadnych problemow.

Od hotelu/motelu lepsze (czyt. tansze) sa tzw hytte, czyli po naszemu domek kampingowy. Bez wygod, ale z woda i daje rade. I pewnie bedzie mozna sobie cos wyprac.

A z tym wlasnym zakresem to jest do umowienia sie. Przeciez wiadomo, ze jak sie jedzie razem, to sie jedzie razem i trzeba sobie pomagac. Dlatego nie ma sensu brac osobnych kuchenek, a moze nawet i namiotem bedzie sie mozna podzielic. Mozna sie umowic. Ja biore to, ty tamto itd. Cos takiego wydaje mi sie logiczne.

Pozdro

A64

• 1 miesiąc temu...

hej, jest ten wyjazd ? jesli tak to podaj pls szczegóły logistyczne (kiedy, kto, jak etc)

darek

To tyle co przychodzi mi na mysl.Pozdrawiam i szerokiej....

Piotr

• 1 miesiąc temu...

Witam

Wyjazd się odbył.

Szczegółowy opis i mapka pod tym linkiem:

Finalndia mapka zdjęcia opis

Po wyświetleniu mapy klikaj na kolejne etapy podróży wyświetlone po lewej stronie. Pod każym punktem jest link do zdjęć i krótki opis danego miejsca lub odcinka trasy. U góry we właściwościach linii można sparwdzić ile km miały poszczególne odcinki.

Pozdrawiam

Rafał

• 1 rok później...

Rafał, kapitalna wyprawa, kapitalny opis. Gratulacje. Czytałem i oglądałem z zapartym tchem. To jeden z najlepszych opisów wyprawy jakie w życiu czytałem. Jeszcze raz wielkie gratulacje..

www.harleyman-harleyman.blogspot.com