Patiomkin Opublikowano 20 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 Zgadzam się z kolegą - jaki ekwipunek jest niezbędny, o czym warto pamiętać, czego nie brać itp.Pytanie/Prośba do tych z nas, którzy mają więcej doświadczenia. MB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Altair64 Opublikowano 27 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 Cześć, Jeśli chodzi o ekwipunek, to na razie planuję zabrać: 1. Namiot - mała dwójka2. Śpiwór - możliwie mały3. Karimata4. Dwie menażki, sztućce5. Kubek6. Maszynka gazowa na naboje7. Pokładowy zestaw narzędzi, spray do łańcucha 8. Spray do łatania i pompowania przebitego koła (w Louisie kosztują parę euro)9. Parę sztuk bielizny (najlepiej termoaktywnej, bo nie wchłania potu i dzięki temu nie śmierdzi)10. Długie spodnie, krótkie spodnie, sweter/polar11. Kondom/buty/rękawice do jazdy w deszczu12. Zupki chińskie13. Suszone,pakowane kabanosy - bo się nie psują14. Herbata w torebkach15. Kilka 60 litrowych worków na śmieci - żeby nic nie zamokło16. Off na komary17. Ręcznik i przybory toaletowe (zastanawiam się nad maszynką do golenia i prawdopodobnie ją odstawię)18. Najważniejsze - karta kredytowa Do tego wszystkiego pewnie dojdą jakieś pierdoły (nóż, scyzoryk, sznurek/linka itd, itp), ale z grubsza jest to wszystko jesli chodzi o ekwipunek. Zastanawiałem się nad wędką, ale to trzeba później oprawić, usmażyć, czyli dodatkowe naczynie, olej, syf. Dam radę. U tubylców pozostaje do kupienia tylko pieczywo, picie (woda, napoje, ewentualnie piwko), warzywa i coś tam jeszcze, ale niewiele. Pozdrawiam A64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patiomkin Opublikowano 28 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2008 Czy jakieś "specjalne dokumenty" będzie trzeba zgromadzić wcześniej.Czy bierzesz pod uwagę taką opcję by co którąś noc spędzić w motelu/hotelu/hostelu w celu uprania siebie i rzeczy? Domyślam się iż każdy we własnym zakresie musi zadbać o możliwość ugotowania sobie posiłku - kuchenka itp.? MB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrrs5 Opublikowano 28 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2008 Cześć, Jeśli chodzi o ekwipunek, to na razie planuję zabrać: 1. Namiot - mała dwójka2. Śpiwór - możliwie mały3. Karimata4. Dwie menażki, sztućce5. Kubek6. Maszynka gazowa na naboje7. Pokładowy zestaw narzędzi, spray do łańcucha 8. Spray do łatania i pompowania przebitego koła (w Louisie kosztują parę euro)9. Parę sztuk bielizny (najlepiej termoaktywnej, bo nie wchłania potu i dzięki temu nie śmierdzi)10. Długie spodnie, krótkie spodnie, sweter/polar11. Kondom/buty/rękawice do jazdy w deszczu12. Zupki chińskie13. Suszone,pakowane kabanosy - bo się nie psują14. Herbata w torebkach15. Kilka 60 litrowych worków na śmieci - żeby nic nie zamokło16. Off na komary17. Ręcznik i przybory toaletowe (zastanawiam się nad maszynką do golenia i prawdopodobnie ją odstawię)18. Najważniejsze - karta kredytowa Do tego wszystkiego pewnie dojdą jakieś pierdoły (nóż, scyzoryk, sznurek/linka itd, itp), ale z grubsza jest to wszystko jesli chodzi o ekwipunek. Zastanawiałem się nad wędką, ale to trzeba później oprawić, usmażyć, czyli dodatkowe naczynie, olej, syf. Dam radę. U tubylców pozostaje do kupienia tylko pieczywo, picie (woda, napoje, ewentualnie piwko), warzywa i coś tam jeszcze, ale niewiele. Pozdrawiam A64Po 1:kubek-radze kupic w Norwegi na stacji paliw sieci statoil(ok 100 nok)metalowy z przykryciem,budowa na zasadzie termosu wiec dobrze trzyma cieplo,mozna na kazdej stacji tej sieci napelnic darmowa kawa.Normalna cena kawy to ok 20nok.Po2:maszynka gazowa-moim zdaniem benzynowa jest lepsza,szybciej gotuje wode i i nie martwisz sie o paliwo:)niestety okopca gary.Po3:karta-na niektoryc stacjach paliw nie dziala Mastercard.Po4 noz-nie nosic przy sobie noza o ostrzu dluzszym niz dlon,mozna zaplacic i to sporo Nocujac poza kampingami moze ci sie przydac jakas banka na wode.Za 100nok mozna kupic pakiet startowy sieci lebara.Koszt polaczenia do Pl ok 40 gr na stacjonarne.Kilkanascie minut zawartych w starterze.Jesli decydowalbys sie na zabranie wedki to min 60 gram wyrzutu i zylka 0,30;)To tyle co przychodzi mi na mysl.Pozdrawiam i szerokiej....Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Altair64 Opublikowano 28 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2008 Po 1:kubek-radze kupic w Norwegi na stacji paliw sieci statoil(ok 100 nok)metalowy z przykryciem,budowa na zasadzie termosu wiec dobrze trzyma cieplo,mozna na kazdej stacji tej sieci napelnic darmowa kawa.Normalna cena kawy to ok 20nok.Po2:maszynka gazowa-moim zdaniem benzynowa jest lepsza,szybciej gotuje wode i i nie martwisz sie o paliwo:)niestety okopca gary.Po3:karta-na niektoryc stacjach paliw nie dziala Mastercard.Po4 noz-nie nosic przy sobie noza o ostrzu dluzszym niz dlon,mozna zaplacic i to sporo Nocujac poza kampingami moze ci sie przydac jakas banka na wode.Za 100nok mozna kupic pakiet startowy sieci lebara.Koszt polaczenia do Pl ok 40 gr na stacjonarne.Kilkanascie minut zawartych w starterze.Jesli decydowalbys sie na zabranie wedki to min 60 gram wyrzutu i zylka 0,30;) Dzieki za cenne uwagi. Czesc z nich na pewno sie przyda jak ta z nozem. Czesc jest juz wzieta pod uwage przy sporzadzaniu listy, jak ta z maszynka benzynowa. Mam nawet taka - jeszcze radziecka - ale ostatnio zaczela mi szwankowac i wole nie ryzykowac. Pozdrawiam A64 Czy jakieś "specjalne dokumenty" będzie trzeba zgromadzić wcześniej.Czy bierzesz pod uwagę taką opcję by co którąś noc spędzić w motelu/hotelu/hostelu w celu uprania siebie i rzeczy? Domyślam się iż każdy we własnym zakresie musi zadbać o możliwość ugotowania sobie posiłku - kuchenka itp.? MB Dokumenty nie - dowod osobisty, moze na wszelki wypadek paszport, ale wszystkie te kraje sa w Schengen i nie powinno byc zadnych problemow. Od hotelu/motelu lepsze (czyt. tansze) sa tzw hytte, czyli po naszemu domek kampingowy. Bez wygod, ale z woda i daje rade. I pewnie bedzie mozna sobie cos wyprac. A z tym wlasnym zakresem to jest do umowienia sie. Przeciez wiadomo, ze jak sie jedzie razem, to sie jedzie razem i trzeba sobie pomagac. Dlatego nie ma sensu brac osobnych kuchenek, a moze nawet i namiotem bedzie sie mozna podzielic. Mozna sie umowic. Ja biore to, ty tamto itd. Cos takiego wydaje mi sie logiczne. Pozdro A64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dareksv Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 hej, jest ten wyjazd ? jesli tak to podaj pls szczegóły logistyczne (kiedy, kto, jak etc)darek Po 1:kubek-radze kupic w Norwegi na stacji paliw sieci statoil(ok 100 nok)metalowy z przykryciem,budowa na zasadzie termosu wiec dobrze trzyma cieplo,mozna na kazdej stacji tej sieci napelnic darmowa kawa.Normalna cena kawy to ok 20nok.Po2:maszynka gazowa-moim zdaniem benzynowa jest lepsza,szybciej gotuje wode i i nie martwisz sie o paliwo:)niestety okopca gary.Po3:karta-na niektoryc stacjach paliw nie dziala Mastercard.Po4 noz-nie nosic przy sobie noza o ostrzu dluzszym niz dlon,mozna zaplacic i to sporo Nocujac poza kampingami moze ci sie przydac jakas banka na wode.Za 100nok mozna kupic pakiet startowy sieci lebara.Koszt polaczenia do Pl ok 40 gr na stacjonarne.Kilkanascie minut zawartych w starterze.Jesli decydowalbys sie na zabranie wedki to min 60 gram wyrzutu i zylka 0,30;)To tyle co przychodzi mi na mysl.Pozdrawiam i szerokiej....Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalek Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Witam Wyjazd się odbył. Szczegółowy opis i mapka pod tym linkiem: Finalndia mapka zdjęcia opis Po wyświetleniu mapy klikaj na kolejne etapy podróży wyświetlone po lewej stronie. Pod każym punktem jest link do zdjęć i krótki opis danego miejsca lub odcinka trasy. U góry we właściwościach linii można sparwdzić ile km miały poszczególne odcinki. Pozdrawiam Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzi Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2008 super wyprawa;jestem pod wrazeniem :banghead: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fausto Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 Rafał, kapitalna wyprawa, kapitalny opis. Gratulacje. Czytałem i oglądałem z zapartym tchem. To jeden z najlepszych opisów wyprawy jakie w życiu czytałem. Jeszcze raz wielkie gratulacje.. Cytuj www.harleyman-harleyman.blogspot.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi