Skocz do zawartości

Finlandia początek lipca

Altair64
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Wybieram sie (na razie samotnie) do Finlandii - Rovaniemi z opcja na wjazd do Szwecji i Norwegii.

Trasa przez Litwę, Łotwę i Estonię. W Talinnie na prom do Helsinek. A w Finlandii do miasta Św. Mikołaja. Stamtąd rekonesans do Szwecji i Norwegii. Koszty - oczywiscie jak najmniejsze - spanie w namiocie, jedzenie kupowane na miejscu u tubylców. Wyjazd z Wrocławia, przez Białystok, gdzie mieszkają moi rodzice i gdzie można będzie się przespać. Prędkośc przelotowa: lajtowa 80-100 km/h. Bez spinania się - to jest w końcu urlop. Jeśli ktoś też myśli o czymś takim, to może by zrobić coś razem. Zawsze to raźniej.

Witam,

chetnie bym sie przyłączył, od pewnego czasu chodzi mi po głowie Pribaltica.

Napisz jaki termin wchodzi w rachube, bo u mnie z czasem najtrudniej

dareksv

Cześć,

Wybieram sie (na razie samotnie) do Finlandii - Rovaniemi z opcja na wjazd do Szwecji i Norwegii.

Trasa przez Litwę, Łotwę i Estonię. W Talinnie na prom do Helsinek. A w Finlandii do miasta Św. Mikołaja. Stamtąd rekonesans do Szwecji i Norwegii. Koszty - oczywiscie jak najmniejsze - spanie w namiocie, jedzenie kupowane na miejscu u tubylców. Wyjazd z Wrocławia, przez Białystok, gdzie mieszkają moi rodzice i gdzie można będzie się przespać. Prędkośc przelotowa: lajtowa 80-100 km/h. Bez spinania się - to jest w końcu urlop. Jeśli ktoś też myśli o czymś takim, to może by zrobić coś razem. Zawsze to raźniej.

Witam wszystkich potencjalnie zainteresowanych,

Najważniejszym składnikiem jest paliwo. Liczę, że łącznie może być do przejechania około 6000 km. Może być mniej. Trudno policzyć co do kropli, ale każdy powinien wiedzieć jakie spalanie ma jego sprzęt. Ceny benzyny w Skandynawii oscylują koło 1,50 euro, w Polsce i Pribałtice jest trochę taniej. Reszta przy tym, to małe piwo. Prom z Tallina do Helsinek kosztuje około 90 euro tam i z powrotem. Spanie i jedzenie jak popadnie. Z tym, że też trzeba przewidzieć na to troche kasy. Nie wiem dokładnie ile, bo nie jestem w stanie wszystkiego przewidzieć. Jak czytałem, jest tam prawo, które się nazywa "Allemansrätten" - po naszemu "Prawo każdego" i to pozwala rozbić namiot na jedną noc w dowolnym (no prawie) miejscu pod warunkiem, że się nie narobi tzw obory. Poza tym wszystko jest otwarte, bo nie mam wytyczonej trasy, że muszę konieczne pojechać TAM i zobaczyć TO. Nic takiego. Ma być jazda i ma być przyjemnie. Chciałbym zobaczyć krąg polarny i jasny dzień o pierwszej w noc (stąd termin określony już jakiś czas temu i koledzy w pracy też coś sobie poplanowali, tak że przesunięcie jest niemożliwe), ale jak nie zobaczę to też się nic nie stanie. Przeżyję.

W razie kolejnych pytań służę.

Pozdrawiam

piotr

Zapomniałem napisać o planowanym czasie - około dwa tygodnie.

Pozdrawiam

piotr

Jestem w stanie wygospodarować 5 dni roboczych co daje 7 lub 9 dni wolnych, po prostu wcześniej odłączę od grupy i skieruję się w drogę powrotną.

Właściwe pytanie jest trochę z innej beczki, mój motocykl na obecnych przełożeniach może utrzymywać stałą prędkość podróżną nie większą niż 120 km/h, czy to będzie problem? Istnieje możliwość zmiany zębatek i powiedzmy podniesienia tej prędkości do 140.

Przepraszam ze sie w trące ale tak z moich szybkich wyliczeni co do kosztów bo widzę ze sie tu troszkę boicie o tym napisać to samo paliwo to ok 3600pln przy założeniu 5l/100km i cenie 1.5E czyli ok 6pln. Do tego liczmy dietę na każdy dzień 25E (byłem ostatnio w Dani strasznie drogo wiec to przyjąłem jest bardzo lajtowo) x 14dni x4pln daje nam 1400.. Także nieujmując innych kosztów zaczynacie od ok 5000pln :icon_razz: chętnie bym sie pisał na taka wyprawę ale widzę ze będę musiał jeszcze troszku popracować. Serdecznie Pozdrawiam.

Edytowane przez Bandit22

Przepraszam ze sie w trące ale tak z moich szybkich wyliczeni co do kosztów bo widzę ze sie tu troszkę boicie o tym napisać to samo paliwo to ok 3600pln przy założeniu 5l/100km i cenie 1.5E czyli ok 6pln. Do tego liczmy dietę na każdy dzień 25E (byłem ostatnio w Dani strasznie drogo wiec to przyjąłem jest bardzo lajtowo) x 14dni x4pln daje nam 1400.. Także nieujmując innych kosztów zaczynacie od ok 5000pln :D chętnie bym sie pisał na taka wyprawę ale widzę ze będę musiał jeszcze troszku popracować. Serdecznie Pozdrawiam.

Kazda uwaga jest cenna i sie nie boje/boimy, ale ja to troche inaczej licze.

Okolo 6000 km jest do przejechania. Licze po 7 litrow na 100 km. Czyli mam 60 setek km x 7 litrow = 420 litrow. Jakby nie liczyl. 420 x 1,5 euro = 630 euro. 630 x 3,5 PLN = 2205 PLN. Nie chce wyjsc inaczej.

14 x 25 euro = 350 euro x 3,5 = 1225 a nawet 1400 - tu sie zgadza. Nie pisalem, ze jestem w stanie policzyc wszystko dokladnie. Bo nikt nie jest w stanie. Do tego wazna jest tez umiejetnosc improwizacji i radzenia sobie. A nigdy nie wiadomo co dobrego los przyniesie, o ile mu sie pomoze.

Pozdrawiam

A64

Panowie nie nerwowo.

W Filnlandii benzyna jest po 1.42 euro a prawie połowę dystansu i tak pokonuje się na bezynie polskiej, literwskiej i estońskiej. W Polsce ceny wszyscy znamy a w krajach nadbałtyckich za litr zapłacimy około 3,5 do 3,7 zł. Mało który motocykl ma taki przepał jak XJR. Mój przy takiej przelotowej spali około 5,3 litra więc:

jakieś 500km na benzynie polskiej, jakieś 2000km na nadbałtyckiej i 3500 na fińskiej.

Zaokrąglając w górę 30l PL to 130zł, 110l Baltic:-) 400zł, 200L FL 1000zł.

Razem 1530zł

Przy założonym spalaniu 5.5 litra, więc w moim przypadku wyjdzie pewnie mniej.

Panowie nie nerwowo.

W Filnlandii benzyna jest po 1.42 euro a prawie połowę dystansu i tak pokonuje się na bezynie polskiej, literwskiej i estońskiej. W Polsce ceny wszyscy znamy a w krajach nadbałtyckich za litr zapłacimy około 3,5 do 3,7 zł. Mało który motocykl ma taki przepał jak XJR. Mój przy takiej przelotowej spali około 5,3 litra więc:

jakieś 500km na benzynie polskiej, jakieś 2000km na nadbałtyckiej i 3500 na fińskiej.

Zaokrąglając w górę 30l PL to 130zł, 110l Baltic:-) 400zł, 200L FL 1000zł.

Razem 1530zł

Przy założonym spalaniu 5.5 litra, więc w moim przypadku wyjdzie pewnie mniej.

Witam,

Nie wiedzialem skad sie wziela taka kwota, wiec szybko zrobilem wyliczenie dla najmniej oszczednego wariantu (XJR lubi wypic) i w zaden sposob nie wyszedlem na wymieniona kwote.

A moze kolega Bandit22 dalby sie namowic na wspolny wyjazd, skoro sie okazuje ze nie jest to az takie szalenstwo cenowe?

Pozdrawiam

A64

Witam, nie wbiłem się w żadne terminy bo wyjeżdzam w połowie lipca , na razie jadę sam . Plan jest prosty , przejechać przez Pribałtykę , potem z Helsinek przy ruskiej granicy ( ponić dużo ładniejsze widoki ) zdobyć NKP . Powrót Drogą Trolli na południe do Danii i Niemiec , lub ze Szwecji na prom i do PL. Nie da się jechać szybko bo mandaty w Norwegii zaczynają się od 2000 zł ( w przeliczeniu ) więc trzeba zmarszczyć du..e i rozkoszować się pomykaniem . Zamierzam spać w namiocie ( chyba że będzie lało przez tydzień ) , biorę trochę prowiantu , wędke , namiot i śpiwór . Jeśli będą chętni na połowe licpa to proszę o kontakt .

Jacek

[email protected]

P.S. tak na marginesie, napiszcie co bierzecie ze sobą z rzeczy niezbebnych na taką przejżdzkę , warto się wymienić takimi informacjami , ja zawszę czegoś zapomnę i pózniej improwizuję .