Honda Shadow666 Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Witamwiem że to temat nie na to forum ale potrzebuję psa dla brata w wieku 10-u lat, który jest po dziecięcym porażeniu mózgowym i teraz ostatnio miał zabieg na nogi. Ma początki depresji i potrzebuje natychmiastowo łagodnego psa najlepiej labladora. nie zależy mi na papierach tylko na samym psie, w granicach przystępnej ceny. Ewentualny kontakt [email protected] lub na gg 2155590. Z góry dziękuje Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Husky_ Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Witamwiem że to temat nie na to forum ale potrzebuję psa dla brata w wieku 10-u lat, który jest po dziecięcym porażeniu mózgowym i teraz ostatnio miał zabieg na nogi. Ma początki depresji i potrzebuje natychmiastowo łagodnego psa najlepiej labladora. nie zależy mi na papierach tylko na samym psie, w granicach przystępnej ceny. Ewentualny kontakt [email protected] lub na gg 2155590.Z góry dziękuje PozdrawiamPies bez papierów to piez bez przeszłości. Nie znasz rodziców, ich psychiki którą może dziedziczyć łącznie z różnymi chorobami które w tej rasie są częste. Jeśli kupujesz psa sprawdź czy rodzice mają badania na dysplazję i choroby najczęściej spotykane w tej rasie inaczej wydasz majątek na psa wymagającego leczenia i często źle zsocjalizowanego (lękliwy, agresywny)a na dodatek wspierasz pseudohodowle w których nie zależy na zdrowych i pięknych zwierzętach lecz na kasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Honda Shadow666 Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Dzięki za wskazówki. Myślę, że uda mi się kupić pięknego i zdrowego pieska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blankaP Opublikowano 6 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2008 Poszukaj na stronie www.dogomania.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfazimotor Opublikowano 6 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2008 (edytowane) 1. nie ma rasy "lablador" tylko "labrador".2. do "pracy" z osobami niepelnosprawnymi generalnie lepiej nadaja sie golden retrievery niz labrador retrievery. Wynika to z faktu ze maja spokojniejszy temperament wiec sa cierpliwsze. Labradory sa troche zbyt energiczne. To bardzo silny pies jak na swoja wielkosc i kiedy sie czyms podekscytuje moze zrobic cos zlego takiej osobie ( a to wskoczy lapami, albo wbiegnie w nogi czy w wozek inwalidzki itp. Nie wiem wprawdzie jaki jest stopien niepelnosprawnosci Twojego brata wiec sam lepiej ocenisz czy to istotne, ale majac labradora trzeba pamietac ze potrafi byc jak bomba ( wesola bomba ).Mam labradora i znam niezle te rase. Jesli wiec na brata trzeba uwazac od strony fizycznej, to lepszy bedzie golden. 3. Zarowno labrador jak i golden sa rasami dosc modnymi w ostatnich latach w polsce. Dlatego niestety jest bardzo wiele "hodowli" oferujacych psy bez papierow czesto okreslane jako "w typie rasy". Problem polega na tym, ze takie psy moga nie miec absolutnie nic wspolnego z labradorem. Ostatnio spotkalem psa ktory wygladal z daleka jak czarny labrador, dziwil tylko podniesiony ogon. Ale jak podbiegl blizej okazalo sie ze to bydle na jakies 70 kg. Az mnie zatkalo, a po krotkiej rozmowie z wlascicielem dowiedzialem sie ze to krzyrzowka nowofunlanda z ... rottweilerem. Nie masz gwarancji ze szczeniak ktorego kupisz nie bedzie krzyrzowka rottweilera z owczarkiem kaukazkim, a charakter takiego byka to mozna sobie wyobrazic. No i jak tak sie okaze, to nawet nie masz komu sie poskarzyc.Zdaje sobie sprawe ze kupno rasowego psa to koszt rzedu 2000 zl, ale nie jest to cena wyssana z palca - cos za cos.Jesli juz uprzesz sie zeby kupic psa bez papierow, to upewnij sie ze przynajmniej jego rodzice papiery maja. czasem zdaza sie ze ktos kupi rodowodowego psa, i rozmnozy go podczas gdy pies nie spelnia do tego kryteriow ( wystawy, oceny itp ). Wtedy przynajmniej wiesz co masz. Kupowanie psa modnej rasy, w momencie kiedy jest kupe dupkow ktorzy produkuja seryjnie "typ rasy" to jest jak zabawa w kasynie. Kolega mial juz labradora, ktory rosl sobie pieknie, tyle ze nie caly - nie rosly mu nogi i uszy. pozdr. Edytowane 6 Maja 2008 przez kfazimotor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Niecne Zielone Oczy Opublikowano 7 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2008 kfazimoto dobrze pisze, najlepiej kupić psa z papierami, poszukaj hodowli (ale hodowli, a nie "hodowli"). Moim zdaniem 2 tysiaki za psa to nie jest wygórowana cena, w końcu zwierzak będzie z Tobą i twoim bratem przez wiele następnych lat. Rasowy= rodowodowy.Inaczej równie dobrze moższ kupić chomika, z którego wyrośnie niedźwiedź polarny- jak w kawale o rusku ze stadiony dziesięciolecia:) Kupowanie psa modnej rasy, w momencie kiedy jest kupe dupkow ktorzy produkuja seryjnie "typ rasy" to jest jak zabawa w kasynie. Kolega mial juz labradora, ktory rosl sobie pieknie, tyle ze nie caly - nie rosly mu nogi i uszy.To znaczy, że miał niskopodwoziowego labradora a la jamnik?Matko, to jak to cudo wyglądało?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yanointruder Opublikowano 12 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2008 Pies bez papierów to piez bez przeszłości. Nie znasz rodziców, ich psychiki którą może dziedziczyć łącznie z różnymi chorobami które w tej rasie są częste. Jeśli kupujesz psa sprawdź czy rodzice mają badania na dysplazję i choroby najczęściej spotykane w tej rasie inaczej wydasz majątek na psa wymagającego leczenia i często źle zsocjalizowanego (lękliwy, agresywny)a na dodatek wspierasz pseudohodowle w których nie zależy na zdrowych i pięknych zwierzętach lecz na kasie. Albo nie umiesz czytać,albo jesteś trafiony :crossy: Ten chłopiec potrzebuje pomocy,a nie filozoficznych debilnych wynaturzeń :flesje: :clap: 1. nie ma rasy "lablador" tylko "labrador".2. do "pracy" z osobami niepelnosprawnymi generalnie lepiej nadaja sie golden retrievery niz labrador retrievery. Wynika to z faktu ze maja spokojniejszy temperament wiec sa cierpliwsze. Labradory sa troche zbyt energiczne. To bardzo silny pies jak na swoja wielkosc i kiedy sie czyms podekscytuje moze zrobic cos zlego takiej osobie ( a to wskoczy lapami, albo wbiegnie w nogi czy w wozek inwalidzki itp. Nie wiem wprawdzie jaki jest stopien niepelnosprawnosci Twojego brata wiec sam lepiej ocenisz czy to istotne, ale majac labradora trzeba pamietac ze potrafi byc jak bomba ( wesola bomba ).Mam labradora i znam niezle te rase. Jesli wiec na brata trzeba uwazac od strony fizycznej, to lepszy bedzie golden. 3. Zarowno labrador jak i golden sa rasami dosc modnymi w ostatnich latach w polsce. Dlatego niestety jest bardzo wiele "hodowli" oferujacych psy bez papierow czesto okreslane jako "w typie rasy". Problem polega na tym, ze takie psy moga nie miec absolutnie nic wspolnego z labradorem. Ostatnio spotkalem psa ktory wygladal z daleka jak czarny labrador, dziwil tylko podniesiony ogon. Ale jak podbiegl blizej okazalo sie ze to bydle na jakies 70 kg. Az mnie zatkalo, a po krotkiej rozmowie z wlascicielem dowiedzialem sie ze to krzyrzowka nowofunlanda z ... rottweilerem. Nie masz gwarancji ze szczeniak ktorego kupisz nie bedzie krzyrzowka rottweilera z owczarkiem kaukazkim, a charakter takiego byka to mozna sobie wyobrazic. No i jak tak sie okaze, to nawet nie masz komu sie poskarzyc.Zdaje sobie sprawe ze kupno rasowego psa to koszt rzedu 2000 zl, ale nie jest to cena wyssana z palca - cos za cos.Jesli juz uprzesz sie zeby kupic psa bez papierow, to upewnij sie ze przynajmniej jego rodzice papiery maja. czasem zdaza sie ze ktos kupi rodowodowego psa, i rozmnozy go podczas gdy pies nie spelnia do tego kryteriow ( wystawy, oceny itp ). Wtedy przynajmniej wiesz co masz. Kupowanie psa modnej rasy, w momencie kiedy jest kupe dupkow ktorzy produkuja seryjnie "typ rasy" to jest jak zabawa w kasynie. Kolega mial juz labradora, ktory rosl sobie pieknie, tyle ze nie caly - nie rosly mu nogi i uszy. pozdr. Ja pierdziu! Co wy wyrabiacie,jest to młody chłopak,raz że nie ma kasy,dwa że jeszcze pisać nie potrafi,chce pomóc uszanujcie to i przestańcie się wynosić nad poziomy wiedzy.POMÓŻCIE CHŁOPCU i skończcie te wywody o których on nie ma zielonego pojęcia :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Honda Shadow666 Opublikowano 12 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2008 TEMAT ZAMKNIĘTY Dziękuje za wszystkie porady.Nabyłem już pięknego LABRADORA Z RODOWODEM. Szczególnie chcę podziękować Yanointruder'owi. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Husky_ Opublikowano 15 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2008 Albo nie umiesz czytać,albo jesteś trafiony :) Ten chłopiec potrzebuje pomocy,a nie filozoficznych debilnych wynaturzeń :) ;)Ja pierdziu! Co wy wyrabiacie,jest to młody chłopak,raz że nie ma kasy,dwa że jeszcze pisać nie potrafi,chce pomóc uszanujcie to i przestańcie się wynosić nad poziomy wiedzy.POMÓŻCIE CHŁOPCU i skończcie te wywody o których on nie ma zielonego pojęcia :biggrin:Wiadć po twoich tekstach ogromną wiedzę na temat dogoterapii.Czytać umiem i to całkiem nieźle ale widzę , że Ty masz problem czytać ze zrozumieniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfazimotor Opublikowano 15 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2008 Yanointruder, nie bardzo rozumiem Twoaj reakcje.Piszesz ze chlopak nie ma o czyms pojecia i krytykujesz jednoczesnie proby naswietlania mu tematu. Nie kazdy bierze psa po to zeby go przynitowac lancuchem do stodoly. Jak ktos jest takim ogorem, to nie potrzebuje najczesciej wiedzy o psie. Ale tu mowa o psie do konretnego i to bardzo specyficznego i odpowiedzialnego celu. Dlatego nalezy miec dobra swiadomosc tego co sie robi i jakie moga byc konsekwencje bledow. Jesli ktos do takiego celu potrzebuje labradora, to znaczy ze oczekuje ze pies sie bedzie charakteryzowal pewnymi cechami psychicznymi i fizycznymi. Oczekuje tez ze pies bedzie towarzyszem dla inwalidy, a nie rowniez inwalida. Sorry jesli moja wypowiedz zostala odebrana jako "patrzcie wszyscy jaki ja jestem madry". Nie mialem takiego zamiaru. Ale faktem jest ze znam i lubie te rase psow, mam takiego psa, znam ludzi z takimi psami pochlonalem sporo literatury na ten temat. Generalnie mam jakas tam wiedze ktora moge sie z kims podzielic. To tez jest forma pomocy, nawet jesli nie proponuje chlopakowi ze mu oddam szczeniaka. Zielona, z ta kasa to delikatna sprawa - dla jednego 2000 to nic, dla drugiego oszczednosci paru lat. Faktem jest jednak, ze zakup psa to jedyny znany mi przypadek kiedy mozna kupic milosc za pieniadze :icon_mrgreen: Tak wyszedl z tego niskopodwoziowy labrador, chociaz nie az tak jak jamnik - bardziej barylka niz parowka i troche jednak dluzsze lapy. Co tu duzo gadac - pies sympatyczny i wesoly ale jak sie patrzylo na duza glowe i szeroka masywna piers zawieszona 15-20 cm nad ziemia to sie plakac chcialo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi