Skocz do zawartości

amortyzatory wfm osa

pietrucha77
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , szukam patentu na przywrocenie tlumienie w amorkach w osie .Na pewno sa juz troche wypracowane. Zalalem je amortyzolem ale pracuja tylko sprezyny. Zastanawiam sie jaki olej tam wlac,czy 15W jest gestszy niz amortyzol, czy moze zrobic jakas mieszanke z motodoktorem?Znam ktos jakis patent?

15W może być na styk albo troszke będzie przód za twardy. Polecam olej firmy Quaker state (jakoś tak się pisze, z przyzwyczajenia już używam ). Zacznij od sprawdzenie stan goleni, lag, czy to wszystko jest proste, stanu główki ramy, uszczelnień na lagach, tak samo tulejek z brązu. Sprężyny muszą być tak samo długie i mieć zbliżony moment ugięcia, co często jest konsekwencją dziwnie latającego przodu. Myśle że kolega prince powinien się wypowiedzieć bo to jego działka<piwo>

Witam. Właśnie jestem w trakcie tej operacji o której piszesz. Teraz mam zalane amorki hipolem i powiem, że jest zbyt rzadki. Amortyzol, to już zupełnie do bani, nie tłumi nic. Hipol za to jakieś właściwości pieniące ma, robią się bąbelki powietrza i też jest do bani z tłumieniem.

Obecnie postanowiłem troszeczkę poeksperymentować, zakupiłem olej do amortyzatorów 15W (taki jak piszesz) i pierścienie gumowe pod sprężyny (były tam takie obecne, jak 1wszy raz amorki rozbierałem). Jak założę po trzy pierścienie na stronę, to daje mi to 6mm zysku na wysokości i powinno być dobrze.

Zakładam, że zimmeringi wymieniłeś, a olej nie leci bokiem.

Niestety te stare tłoczki są nieźle wytarte i wiele się z nich nie uzyska.

Jak już to zawiedzie, to zaleję to hipolem 75W140, a wtedy musi już działać.

Pozdrawiam

Tutaj Panowie też mieli dobre pomysły: http://forum.motocyklistow.pl/index.php?sh...ic=81644&hl=osa

Edytowane przez Padza

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie . Zalalem amorki olejem hydraulicznym o oznaczeniu 120 lub 140 i mozna powiedziec ze dzialaja . Wiem ,ze nic nie zastapi regeneracji ale gestosc zastosowanego oleju, wieksza niz hipolu, dosc znacznie spowalnia przeplyw oleju. Oczywiscie to prowizorka ale skuteczna :icon_mrgreen:

witam

ja osobiście do junaka dorabialem sobie tloczki z teflonu z mniejszą ilością dziurek i rowkiem na oring. mój dobry kolega swego czasu kiedy jeszcze był ze wszystkimi materiałami problem radzil sobie w ten sposób ze zagęszczał olej tawotem wiem że to brzmi co najmniej dziwnie ale jego patent się sprawdzał.

W takim razie olej do amortyzatorów 15W poczeka na półce, aż lepsze czasy nadejdą. Dam sobie z nim spokój.

Tak swoją drogą, to w pewnym sklepie internetowym (http://www.skuterdebica.hg.pl/shl/foto/big/prowadtlo.jpg) są elementy tłoka amortyzatora, co prawda od SHL. Ciekawe, czy to poprawia coś??

Ponieważ do amortyzatorów od M50 i M52 leje się różne objętości oleju, zastanawiam się, czy te amortyzatory różnią się jakoś oraz, czy te elementy powyżej pasują do jednych i drugich?

Pozdrawiam