Gość SKORUPA Opublikowano 31 Października 2002 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2002 Mam takie pytanie Mam MZ 251. Co może turkotać po lewej stronie od sprzęgła :?: :?: Spotkałem się z tym w wielu MZkach w jednych huczało u jednych turkotało :?: :?: Więc co to może być :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość cmyk Opublikowano 9 Listopada 2002 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2002 Czesc. Jest to naped obrotomierza, sruba nabiera luzu miedzy sruba slimakowa a napendem linki. Jest to odwieczny problem ale nie szkodliwy, pojawa sie po kilkunastu tysiacach, moga byc tez lozyska w tuleji blokujacej kosz sprzeglowy. na pewno nic ze sprzeglem. Acha niekiedy po wylaczeniu sprzegla cichnie, a niekiedy jest odwrotnie na skutek wewnetrznego kasowania luzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SKORUPA Opublikowano 9 Listopada 2002 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2002 Witam! Jest tak jak wciskam klamke troszeczke cichnie, a jak wcisne klamke i załącze jedynke turkotanie się zmniejsz i cichnie ale nie do końca łożyska są nowe. Dzięki!! Pozdrawiam!! Skorupa :idea: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość cmyk Opublikowano 10 Listopada 2002 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2002 Zapomnialem o jeszcze jednej waznej rzeczy, turkotanie moze powstawac pomiedzy koszem sprzeglowym a wielkim kolem talerzowym, tam gdzie sa skosne zęby. Niestety nie ma na to wplywu i trzeba by te elementy wymienic. Ogolnie powiem tak, MZ ma ten plus ze halasuje i brzeczy po pewnym czasie ale chodzi bez wiekszych problemow i nie ma obaw z tego powodu awarii. Pisze tak dlatego ze ci cichnie stukanie po wlaczeniu biegu, kiedy po miedzy zebami kasuje sie luz, tzn zeby napieraja jedna strona gdyz sprzeglo stawia pewien opor. Pozdrawiam wszystkich. P.S. Jestem tu nowy, tzn na forum ale coraz bardziej mi sie tu podoba, szybkie odpowiedzi i kontakt. Trzymajcie tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SKORUPA Opublikowano 10 Listopada 2002 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2002 Witam!!! Jest jeszcze taki numer że, krawędź durzego koła zębatego jest zapolerowana NIE porysowana NIE powyżerana BŁYSZCZY się!!! Jak obracam kołem lub koszykiem to koszyk nie ociera o koło zemb. i odwrotnie czy to może mieć jakiś wpływ na turkotanie jak silnik jest w pracy :?: Dzięki!!! Pozdrawiam!!! Skorupa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość cmyk Opublikowano 10 Listopada 2002 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2002 Siema. Wiesz, zaczynamy brnac w szczegolowosc a przez forum ciezko to zdiagnozowac. Przytrzymaj kosz reka i zobacz czy duze kolo ma luz, jesli lekko puka to ma, ale chodzi mi o luz na obrocie nie po osi walka, to kolo i zebatka sprzegla ma skosne zeby po to aby korygowac luzy, niestety to jednocylindrowiec wiec szarpie tym kolem i koszem sprzeglowym a po pewnym czasie robia sie luzy. Proponuje ci sprawdz dobrze zaplon, oraz olej, moze kub jakis zachodni to skrzyni o tej samej lepkosci. Ja lalem shella, nie wiem czy to pisac byl to samochodowy do forda do skrzyni biegow, co prawda nie wiedzialem czy bedzie szkodzil na sprzeglo ale najezdzilem na nim jakies 15.000 i nic sie nie dzialo, ale zalecam ostroznosc. Napewno po wymianie oleju chodzil silnik ciszej.W olejach nie podaje sie wspolczynnika tlumienia luzu miedzyzebnego, a taki parametr istnieje (kolega pracowal przy olejach w niemczech). Warto sprobowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SKORUPA Opublikowano 10 Listopada 2002 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2002 Siema! Ja leje oliwe MOTUL TRANSOIL. Luz jest to takie małe tykanie ale to nawet się przysłuchiwać trzeba. ALE JEST :oops: Dzięki!! Pozdrawiam Skorupa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kiwigips Opublikowano 24 Listopada 2002 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2002 mozecie lac dobry EP80 hypoid lub olej silnikowy o wadze SAE30 lub 40. (Haynes MZ ETZ models, czyli ksiaszka obslugi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skorupa Opublikowano 21 Lutego 2004 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2004 Witam!! ctg...Turkotanie było spowodowane, ocieraniem się gwiazdy o bok dużego koła. Po czym poznać :idea: po zapolerowanej, po obwodzie, bocznej części duzego koła-zeszlifowałem 0,05mm dużego koła i ucichło ale nie do końca-wymieniłem stożek i cisza Czyli było spowodowane tym ze stożek siedział za daleko na wale :? Pozdrawiam :buttrock: SKORUPA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROC Opublikowano 22 Lutego 2004 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2004 Głosne sprzędło to wada konstrukcyja i zawsze będzie je słychac mniej lub bardziej jest oczywiście na to patent w postaci dorobienia odpowiedniej podkładni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skorupa Opublikowano 22 Lutego 2004 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2004 Witam!! Mógł bys sprecyzować o jaką podkładke chodzi?? Pozdrawiam :buttrock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROC Opublikowano 22 Lutego 2004 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2004 dokładnie nie mamiętam gdzie to było - ostatni raz jak rozkręcałem sprzęgło w MZ to było 2 lata temu i nie chce teraz podawac złych informacji jak się upewnie to napisze pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi