Skocz do zawartości

Derbi Senda- obroty

VinAlucard
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Bry,

To znowu ja. Się tak zastanawiam czy tak powinno być i co zrobić aby tak nie było. ;)

Mianowicie chodzi o 6 bieg w mojej Sendzie... Gdy go wrzucam... motor trzyma prędkość lub zwalnia (zależy od warunków zewnętrznych takich jak np. ukształtowanie terenu, wiatr :icon_mrgreen: ).Nawet gdy wrzuce 6 przy 93 km/h motor jakby miał za niskie obroty... Co zrobić aby motor szedł dalej? Zamontować mniejszą zębatkę? (btw. szkoda mi przyśpieszenia).

Pozdrawiam,

VinA

(P.S niedługo spróbuję przy 100 wrzucić bieg numer 6... zobaczymy co się bedzie działo :icon_mrgreen:)

"Generalnie rzecz biorąc, zdejmuję linkę tylko w niedzielę jak idę do kościoła..."

jakie masz zębatki?

Z powierzchownych obserwacji wynika, że mam 23 cm i 7 cm. Tak się to mierzy ? xD.

(Wybacz, ale na temat mechaniki motorów nowszych niż Simson mam małe pojęcie)

Edit: Dzisiaj znów podjąłem próbę wyrkęcenia max'a... z góri przy niekorzystnym wietrze (w twarz) przy 98-99 wrzuciłem 6... prędkośc spadła do 96... potem ją trzymał a na końcu zmulił... (Świeżo po jej dostaniu przy wietrze w plecy jak wrzuciłem 6 bieg przy 96 km/h poszedł dalej i luźnym tyłkiem osiągnąłem 101 km/h ...)

Edit: Btw. ok. 63 i 14 zębów x]

Edytowane przez VinAlucard

"Generalnie rzecz biorąc, zdejmuję linkę tylko w niedzielę jak idę do kościoła..."

ja mam z tyłu 63z i mi leci 65km/h;/ mozliwe ze mam blokady;/ jaką masz dysze w gazniku?? 50 jest 50ccm i 100km/h to i tak duzo.

Napewno masz blokady... Moja Senda na 4 biegu jedzie 65 km/h.

Zębatki mam 53z i 14z. Wszystko ok tylko, że na 6 biegu nie ma mocy... za 5 max. 100 i przy tej prędkosci próbowałem załączyć 6 bieg i zwalnia albo trzyma prędkość.

Edit: Na śmiech mi się zbiera bo ludzie w necie piszą, że na zębetkach 54/14 istnieje tylko 6 bieg i z tą ilością zębów motor traci na przśpieszeniu. Bullshit, jak już pisalem, ja mam w mojej Sendzie 53/14 60 km/h mam w ok. 4-6 sekund. 70 km/h na 6 biegu? Napewno nie... u mnie na 5 biegu poniżej 73 zmula bo za niskie obroty.... a 6 bieg to na dyszy większej pewnie bo zmula choć bym nie wiem jak wysoko ją wykrecił na 5 biegu. Dodam tylko że mam zmieniony tłumik na MK. http://www.allegro.pl/item326109143_derbi_...r_dt_sx_rs.html - moja Senda

Edytowane przez VinAlucard

VinAlucard.

mozeszz mi powiedziec jakie masz membrany i dysze głowna? bo ja mam dysze głowną 68 , a membrany 3 listki z jednej strony tylko.

Gdzie sprawdzić jaką mam ta dyszę i membrany? :)