bronx Opublikowano 16 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2008 Witam , wpad mi w rece staruszek do odnowienia.Mam problem jak odszukac przewody z iskrownika.Tutaj jak to wyglada magneto:magnetoWychodza z niego 3 kabeli. Widac ze sa dwie cewki wiec 2 beda od jednej cewki , a jeden kabelek bedzie szedl nacewke dajaca iskre na swiece.Problem jak zidentyfikowac ktory kabelek jest ktory.Wiem wiem najlatwiej zdjac magneto ale niestety sie nie da, jest tampotrzebny specjalny sciagacz, a bez tego ni rusz.Narazie nie poruszam problemy ustawiani przerwy na przerywaczu(dlatego nie sciagam na chamca magneta).Chciałbym zrobic w nim instalacje ( bo jest goła rama). Z tąd moje pytanie, czy ktos ma sposobjak zidentyfikowac owe przewody? ( najwazniejsze który to przewod z przerywacz?) p.sInstalacja ta jest prawie taka jak w starych simsonkach czy ogarach :flesje: - jesli chodzi o sama elektrownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teslasim Opublikowano 16 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2008 Przerywacz można wykryć dokładnym omomierzem albo ledem zasialanym z baterii sam tak robiłem w Simsonie chcąc dokładnie zbadać punkt rozwarcia styków a nie chciało mi sie odłączać kabli od kondensatora trzeba wyłapać wzrokiem niewielkie zmiany jasności leda przy pokręcaniu magnetem wiadomo że przy cewce świetlnej nie będzie takiego efektu a reszta hmm może lusterko dentystyczne i silna lampa żeby zidentyfikować cewki trzeba wiedzieć co one miały zasilać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronx Opublikowano 17 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 (edytowane) Przerywacz można wykryć dokładnym omomierzem albo ledem zasialanym z baterii sam tak robiłem w Simsonie chcąc dokładnie zbadać punkt rozwarcia styków a nie chciało mi sie odłączać kabli od kondensatora trzeba wyłapać wzrokiem niewielkie zmiany jasności leda przy pokręcaniu magnetem wiadomo że przy cewce świetlnej nie będzie takiego efektu a reszta hmm może lusterko dentystyczne i silna lampa żeby zidentyfikować cewki trzeba wiedzieć co one miały zasilać Jak chcesz to zrobic omomierzem?Przeciez sa tam sewki wokol ktorych jest magnes i krecac magneto bedzie sie zmieniała ich "rezystancja"(widziana prze glupi multimetr na skutek strumienia :/, analog moze by sobie poradził ale niestety nie posiadam) .Pierwsza rzecz jak chciałem to wyłapać ale nie dało rady. A ten pomysł z ledem dzis przetestuje :lapad: !!! człowiek stary i głupi juz ;) Edytowane 17 Marca 2008 przez bronx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teslasim Opublikowano 17 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 omomierzem nie próbowałem ale nie widze przeszkód żeby zachowywał się tak jak led, jak przerywacz bedzie rozwarty pokaże opór cewki, a jak zwarty spadnie do 0 to samo pokazuje led Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronx Opublikowano 17 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 multimetr na pewno glupieje sprawdzone i to nie na jakims sklepowym OBI.Wlasnie z roboty wziolem archaiczny mostek, zobaczymy jak on sie bedzie zachowywał :icon_biggrin:No i oczywiscie przetestuje patent z dioda:) guzik nic nie dziala:/ani miernik analogowy ani dioda,jakie sa inne mozliwosci zaplony, jesli wyeliminujemy przerywacz (na wzor simsona) ??cos zdjae mi sie ze nie obejdzie sie nez sciagniecia magneto :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość brys Opublikowano 17 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 Tego się nie sprawdza LEDem, który ciągnie kilka mA, a żarówką, najlepiej 21W i więcej. Opór cewki zasilania zapłonu jest zbyt mały, aby LED uchwycił zmiany prądu. Z resztą tym zarówianym sposobem zawsze ustawiam sobie zapłon. Multimetr głupieje, bo wystarczy malutki ruch i już wytwarza się wystarczająco dużo prądu, aby mu odwaliło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronx Opublikowano 18 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 Tez o zarowce myslalem z racji rozladowania kondziola,ale niestety nie mialem zadnej ( a na 220 raczej nie bede uzywac)Cały czas nie daje mi spokoju glupienie miernika,ale to potem.Jak z zarowa nie pojdzie to sciagam to cholerstwo, moze tam nie ma przerywacza, ale jakies inne ustrojstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi