Skocz do zawartości

Układ chłodzenia Suzuki Intruder 800

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem Suzuki Intrudera 800 z 1993roku. Mam pytanie gdzie w tym motocyklu dolewa się i kontroluje sie stan płynu chłodzącego. Rozebrałem pół motocykla i nie znalazłem ani wlewu, ani punktu poziomu w którym mógłbym sprawdzić stan płynów w chłodnicy.

RATUNKU!!

Edytowane przez marekltd

Pogrzebałam w tym temacie , mi też przyda sie taka wiedza, chociaz raczej sama nie zrobię tego, bo nie chcę czegoś zepsuć, ale może to Ci pomoże:

cytat:

"Żebra cylindrów są tylko atrapą ponieważ chłodzenie jednostki napędowej powierzono cieczy, a chłodnice umieszczono w przedniej części ramy."

cytat:

"Pytanie:

Witam, powie mi ktoś jak sprawdzić czy mam odpowiednią ilość płynu w chłodnicy ?

Pod glowka ramy jest jakis zbiorniczek, ale nie ma na nim skali z tego co zauwazylem.

Rok temu zalewalem plynu, ale chyba jakies ubytki sie moga zdarzyc, wiec jak to sprawdzic i ile dolac w przypadku ubytku ?

Odpowiedź fachowca:

Ten "jakiś zbiorniczek" to zbiornik rezerwowy układu chłodzenia.

1. Zdejmij plastikową osłonę główki ramy

2. Odkręć korek chłodnicy (UWAGA !!!! NA ZIMNYM SILNIKU !!!! W PRZECIWNYM RAZIE GORĄCY PŁYN TRYŚNIE CI PROSTO W OCZY I NA RĘCE !!!!).

3. Uzupełnij poziom płynu za pomocą płynu do chłodnic aluminiowych nie przekraczając górnej kreski poziomowej na zbiorniku (motocykl w poziomie)

4. Zakręć korek chłodnicy.

5. Wymieniajac płyn w całości potrzebujesz ok 1460 ml mieszanki 50:50 (woda:"niezamarzacz") lub gotowego płynu do chłodnic aluminiowych."

Wprawdzie rozmowa tyczy sie Marudera, ale myślę, że w Intruderach jest identycznie.

Może jak się mylę, to ktoś to sprostuje i wyjaśni nam.