kazan Opublikowano 2 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2008 CZy to prawda, że zmieniły się jakoś ostatnio (ponąć od nowego roku) przepisy na rejestracje samochodów z USA (tudzież pewnie odnośnie moto może być tak samo). słyszałem, że ustalili jakąś zaporową cenę na rejestrację, ponąć kilkanaście tysięcy złociszy jeśli jest ktoś w temacie proszę o informację jak to jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit373 Opublikowano 2 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2008 nie wiem czy to już weszło w życie, ale parę dni temu słyszałem w telewizorni, że auta spoza UE będą musiały przechodzić "homologację" na polskie warunki - koszt właśnie parę tys.oczywiście przy okazji podali w TV, że w tym przypadku będzie można obejść przepis bardzo łatwo, np sprowadzić pojazd i oclić w innym kraju UE i przywieźć do ojczyzny i po kłopocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonstar Opublikowano 5 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 Pit nie oclic a zarejestrować, a to różnica. Homologacja będzie potrzebna( jeśli będzie ten przepis) do rejestracji pojazdu a nie oclenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLAUDIUSZ Opublikowano 5 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 Pit nie oclic a zarejestrować, a to różnica. Homologacja będzie potrzebna( jeśli będzie ten przepis) do rejestracji pojazdu a nie oclenia.No to tymczasowo zarejestrujesz w DE, homologacja z DE czy innego kraju EU musi zostać uznana w PL, jesteśmy w EU :rolleyes: Cytuj MOTOLOOK-WYPRZEDAŻ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nowy Kubi Opublikowano 5 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 (edytowane) No to tymczasowo zarejestrujesz w DE, homologacja z DE czy innego kraju EU musi zostać uznana w PL, jesteśmy w EU :rolleyes: To że zarejestrujesz takie auto w DE nie oznacza, że będzie ono automatycznie miało homologację EU. Jak jej nie ma to jej nie ma. Po prostu dla auta zarejestrowanego w EU nie będzie wymogu homologacji, tak jak nie ma go teraz, jeżeli importujesz jeden samochód.A swoją drogą w DE i "starej unii" są znacznie większe problemy z rejestracją samochodu z USA niż obecnie w PL, właśnie dlatego, że auta nie mają homologacji EU. Natomiast to co jest w projekcie, jest nazwane homologacją jednostkową. Cena miałaby być DO 5tys Euro (a więc nie wiadomo ile), ale tak naprawde projekt projektem, a co z tego powstanie i kiedy, to nikt nie raczy wiedzieć. Przykładowo, parę miesięcy temu głośno się zrobiło, że w końcu znormalnieje odliczenie VAT od samochodów osobowych i paliwa. I co, temat umarł, już się nic nie mówi. Edytowane 5 Marca 2008 przez Nowy Kubi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLAUDIUSZ Opublikowano 5 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 Przykładowo, parę miesięcy temu głośno się zrobiło, że w końcu znormalnieje odliczenie VAT od samochodów osobowych i paliwa. I co, temat umarł, już się nic nie mówi.No temat umarł ale powróci, we Francji Państwo musiało zmienić ten przepis i wypłacić odszkodowania........................pare EURO sie zebrało :biggrin: Co do Homologacji, to u nas jest straszny burdel, np. śmigam Grand Cherokee z USA i mam .................. czerwone tylnie lampy i migacze?!?!?! :rolleyes: Badanie techniczne ważne do 20011 roku ;) Cytuj MOTOLOOK-WYPRZEDAŻ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nowy Kubi Opublikowano 5 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 (edytowane) No temat umarł ale powróci, we Francji Państwo musiało zmienić ten przepis i wypłacić odszkodowania........................pare EURO sie zebrało :buttrock: Co do Homologacji, to u nas jest straszny burdel, np. śmigam Cherokee z USA i mam .................. czerwone tylnie lampy i migacze?!?!?! :icon_rolleyes: Badanie techniczne ważne do 20011 roku :bigrazz: Co do odliczeń VAT za paliwo, to coś tam się toczy w trybunałach europejskich, również mnie doszło, że wynik będzie pozytywny. Co do odliczenia za samochody to chyba tylko decyzja rządu może to zmienić. A w kwestii świateł to się nie przyznawaj nawet. Są niezgozdne z ustawą o dopuszczeniu pojazdów do ruchu i tyle. Jeżeli rejestrowałeś jako nowy bez badania technicznego, to właśnie dlatego przeszło, że auto nie ma homologacji EU. A jeżeli robiłeś badanie techniczne to diagnosta nie miał prawa dopuścić pojazdu do ruchu. PS. Badania masz na 3 lata ale policja ma prawo zabrać za to dowód. A jak na kwitku będzie powodem zabrania dowodu niezgodność oświetlenia, to już żaden diagnosta się nie podpisze, że są one ok. Sam na "TVN Pirat" widziałem jak kobitce zabrali dowód od TTki za takie światła, chociaż badania miała ważne. Przepis mówi, jakiej barwy ma być światło. Mi tam nie przeszkadza jak jedzie auto z amerykańskimi lampami i jak dla mnie możesz tak jeździć :D , ale jak trafisz na "złego pana policjanta" to będzie miał rację z prawnego punktu widzenia. Znajomemu, który miał auto z USA zabrali dowód po 10 latach auta w kraju za symetryczne reflektory i skończyło się ich wymianą. Edytowane 5 Marca 2008 przez Nowy Kubi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLAUDIUSZ Opublikowano 5 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 Co do odliczeń VAT za paliwo, to coś tam się toczy w trybunałach europejskich, również mnie doszło, że wynik będzie pozytywny. Co do odliczenia za samochody to chyba tylko decyzja rządu może to zmienić. A w kwestii świateł to się nie przyznawaj nawet. Są niezgozdne z ustawą o dopuszczeniu pojazdów do ruchu i tyle. Jeżeli rejestrowałeś jako nowy bez badania technicznego, to właśnie dlatego przeszło, że auto nie ma homologacji EU. A jeżeli robiłeś badanie techniczne to diagnosta nie miał prawa dopuścić pojazdu i tyle. PS. Badania masz na 3 lata ale policja ma prawo zabrać za to dowód. A jak na kwitku będzie powodem zabrania dowodu niezgodność oświetlenia, to już żaden diagnosta się nie podpisze, że są one ok. Sam na "TVN Pirat" widziałem jak kobitce zabrali dowód od TTki za takie światła, chociaż badania miała ważne. Przepis mówi, jakiej barwy ma być światło i tyle. Znajomemu, który miał auto z USA zabrali dowód po 10 latach auta w kraju za symetryczne reflektory i skończyło się ich wymianą.No właśnie, no nic, ja zabiorą to sie wymieni tylnie światełka, ale o przednich reflektorach powiedzili mi w Salonie że nie ma problemów :biggrin: Cytuj MOTOLOOK-WYPRZEDAŻ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonstar Opublikowano 5 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 Tu jest poważniejszy problem, mój znajomy miał forda taurusa, brał udział w kolizji z nie swojej winy i ubezpieczyciel sie wykręcił przed sądem , bo auto nie miało europejskich lamp. A to juz zabolało bardziej niż wymiana na EU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLAUDIUSZ Opublikowano 5 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 Zapomniałem dodać że samochód jest w Leasingu.....................buhahahahahahahahahahahaha :biggrin: Cytuj MOTOLOOK-WYPRZEDAŻ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nowy Kubi Opublikowano 5 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 (edytowane) Tu jest poważniejszy problem, mój znajomy miał forda taurusa, brał udział w kolizji z nie swojej winy i ubezpieczyciel sie wykręcił przed sądem , bo auto nie miało europejskich lamp. A to juz zabolało bardziej niż wymiana na EU No jak prawnik wjedzie Ci w kufer to pierwsze co powie panom policjantom: nie widziałem że Pan hamował, te światła jakoś dziwnie świeciły... Zacznie się, wyjdzie, że światła nieprzepisowe i niewinny, czyli Ty, będzie winny kolizji. I też zapłacisz z kieszeni za oba autka, bo Twój ubezpieczyciel również się wypnie. To tak, żeby być świadomym, co się może wydarzyć. Taki lajf :icon_razz: Z przednimi może o tyle nie być problemu, że sporo reflektorów (z reguły soczewkowych, a jeszcze częściej soczewek ksenonowych) ma przestawną przesłonę. Można je "przełączyć" z symetrycznych na asymetryczne. Więc świecą jak powinny. Ale i tak jestem prawie pewien, że znaczka E nie mają, a więc znowu, formalno-prawnie nie są u nas dopuszczone. Zapomniałem dodać że samochód jest w Leasingu.....................buhahahahahahahahahahahaha :biggrin: A co ma piernik? Ty jesteś użytkownikiem. Edytowane 5 Marca 2008 przez Nowy Kubi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLAUDIUSZ Opublikowano 5 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 A co ma piernik? Ty jesteś użytkownikiem.No jestem, ale właścicielem pojazdu jest Firma Leasingowa :biggrin: Nie no tak sie śmieje, bo piekny burdel w naszej Ojczyźnie, tylnie dostosować to nie jest jakiś wielki koszt, pewnie to zrobie bo po co mi kłopoty :icon_razz: Cytuj MOTOLOOK-WYPRZEDAŻ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remo Opublikowano 5 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 Zgodnie z większością znanych mi warunków leasingu to korzystający ponosi ryzyko wyboru przedmiotu leasingu. Zanim powiesz buhahahahaha sprawdź umowę bo może się skończyć na buhahahahhhhrrrrrr :biggrin: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nowy Kubi Opublikowano 5 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 No jestem, ale właścicielem pojazdu jest Firma Leasingowa :biggrin: W umowie leasingu (a także w KC pod umową leasingu) masz zapisane że wszystkie obowiązki a także uprawnienia wynikające z zakupu przedmiotu leasingu (poza prawem odstąpienia od umowy) przechodzą na użytkownika. I tak też jest w rzeczywistości. Leasingodawcę interesuje tylko comiesięczna pajda za zainwestowany kapitał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLAUDIUSZ Opublikowano 5 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 O ja pitole, czy wy naprawde choć na moment nie możecie przeczytać ze zrozumieniem, ja to wszystko wiem, żartuje sobie!!!!!!!!!! p.s. Kolejni "Moralizatorzy" sie znaleźli;) Cytuj MOTOLOOK-WYPRZEDAŻ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi