Arkadiusxmoto Opublikowano 27 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 Hej , male pytanko jak w temacie , kiedy nalezy zglosic moto do urzedu celnego ? Moto kupione ale jest jeszcze za granica a dokumenty juz przetlumaczone . Czy decyduje data na umowie czy data przywiezienia do kraju ? Czy firma wykonujaca przeglad zerowy informuje o tym urzad celny ? Jaki jest termin zgloszenia i ewentualne konsekwencje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surus10 Opublikowano 28 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 na zgloszenie sie do uzedu celnego na odprawe motocykle masz 7 badz 14dni niepamietam dokladnie.jak ja odprawialem swojego fazera i pytalem jakie sa konsekwecje to powiedzial mi celnik ze maja prawo odmowic odprawy co wiaze sie z brakiem mozliwosci rejstracji badz nalozyc mandat tak mi powiedzial.ja moto ciagnolem z usa i u mnie data byla brana z daty sporzadzenia sadu w miejscu odebrania moto i zostawieniu zastawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonstar Opublikowano 28 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 Arkadiusxmoto gdzie masz ten motocykl, w jakim kraju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azia66 Opublikowano 28 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 zalezy skad ciagniesz moto, z tego co wiem jest 5 dni roboczych od daty kupna - daty na umowie, pozniej skutkuje to mandatem. ja sie nie wyrobilem wiec musialem przepisywac umowe zebu wszystko gralo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonstar Opublikowano 28 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 zalezy skad ciagniesz moto, z tego co wiem jest 5 dni roboczych od daty kupna - daty na umowie, pozniej skutkuje to mandatem. ja sie nie wyrobilem wiec musialem przepisywac umowe zebu wszystko gralo No to mała poprawka:od dnia sprowadzenia pojazdu (przekroczenia granicy) mamy 5 dni na zgłoszenie się do urzędu celnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba_195 Opublikowano 28 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 wiec ja wiem że motory są zwolnione z opłaty celnej. Masz 5 dni od daty przekroczenia granicy czyli możesz nawet dwwa lata później napisać że przekroczyłeś granice i nie udowodnią ci tego , bo nie ma jak. wiec trzeba troche pogłówkować, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi